eCLIMB.ro

Muchia celor 3 tancuri
postat de catalinpobega
TOPO > Muntii PIATRA CRAIULUI > Padina Inchisa > Muchia celor 3 tancuri
Masivul muntos: Piatra Craiului
Zona din masiv(perete, munte, etc): Padina Inchisa
Altitudinea de plecare: 1600 metri
Diferenta de nivel: 200 metri
Durata de parcurgere: 2-3h
Cotatie clasica: 4B, 6 lungimi de coarda
Calitatea asigurarilor: buna (pitoane)
Calitatea stancii: buna
 




Geolocatie:
Latitudine: 45.54346784601682
Longitudine: 25.225014971142627

VEZI PE HARTA

Nu am avut o schita a traseului, dar Descrierea lui Emilian Cristea a fost suficienta. Detaliez mai jos descrirea traseului (cu completari facute de mine) si poze din traseu.

Apropiere: La 180 m distanta de Izvorul din Padina Inchisa ne aflam in punctul de intrare a traseului nostru. Se evidentiaza prin forma sa de contrafort puternic, cu creasta Ingusta si intrerupta de mai multe tancuri, dintre care primele trei reprezinta linia traseului descris. Dincolo de al treilea tanc, in ciuda faptului ca muchia mai continua, prezentand obstacole dificile, traseul ia sfarsit.

Muchia_celor_3_tancuri_1.JPG

Prima lungime de coarda- chiar la plecare se vede pe perete un -IV B- scris cu rosu si o sageata albastra orientata in sus (restul scrisului fiind ilizibil). Lungimea urca de-a lungul unor fisuri, mai intai un pasaj de 12 m apoi traversam oblic catre stanga 2 m si continuam escalada in sus cam 8m pe un perete care, in acest loc surplombeaza usor. Pe ultimii 12 m ai primei l.c. ne cataram catre dreapta, condusi si de linia pitoanelor, an lungul unui obstacol vertical si usor friabil. Regruparea, marcata cu doua pitoane, o facem pe un prag de piatra la 2 pitoane. Lungimea este de 40 si este bine asigurata (am numarat 12 asigurari). Pasajul surplombant se poate catara si la artificial! 

Silvia pregatindu-se sa plece in prima lungime. Vezi linia traseului schitata cu rosu:

Plecarea in prima lungime din Muchia celor 3 tancuri

A 2a lungime de coarda- prezinta initial un obstacol de catarare libera, analt de 5-6 m, (asigurare la un piton chiar la plecare) continuat cu un horn si un prag anierbat ce nu depasesc 20 m. Cele patru pitoane aflate pe parcursul antregii portiuni sant sufi-ciente. Regruparea o executam la baza unui horn analt. Terenul permite amplasarea de asigurari mobile! Este o lungime scurta care necesita atentie, avand pasaje cu praguri de iarba. Se poate regrupa la baza hornului la 2-3 pitoane sau se poate continua in sus..

Foto din lungimea 2:

Muchia_celor_3_tancuri_3.JPG

A 3a lungime de coarda- escaladam cei 15 m ai hornului mentionat (spraitz larg) si apoi continuam catararea pe verticala unei fete friabile ce nu depaseste 3 m -aici se gaseste si o Regrupare Intermediara (RI). Dincolo de aceasta traversam catre stanga, evitand o proeminenta a peretelui, dupa care urcam an diagonala catre dreapta, paralel cu o fisura deschisa ce sfarseste pe primul tanc al muchiei, unde ne regrupam. Daca se leaga lugnimea 2 de escaladarea acestui horn de 15m, se va regrupa la RI! Exista pitoane chiar la baza hornului, apoi un pasaj mai aerisit (noi am pus un frend intr-o fisura aflata in stanga) si apoi din nou bine asigurat pana in regruparea care o efectuam la un tzanc pe creasta.

Muchia_celor_3_tancuri_4.JPG

A 4a lungime de coarda- parcurgem o distanta de circa 25 m prin jnepenii crescuti antre varful tancuiui 1 si baza tancului 2, unde regrupam la o zada mai mare.

Muchia celor 3 tancuri_5_1.JPG

A 5a lungime de coarda- ne cataram de-a lungul a 40 m pe linia crestei, antalnind o roca foarte friabila. Regrupandu-ne pe cel de-al doilea tanc.Urmeaza o coborare de 3-4 m an saua dintre tancurile 2 si 3. Pe aceasta lungime Cristea spune ca ar fi 4 pitoane, eu insa am asigurat la primul piton (cam la 2 metri de la plecare in dreapta) si apoi am urcat prin stanga, asigurand cu mobile intrucat nu am mai gasit cuie. E foarte posibil ca asigurarile sa fie pe partea dreapta. Deci atentie!

Muchia celor 3 tancuri_6_1.JPG

A 6a lungime de coarda- Initial urmam muchia friabila a tancului 3, pe o distanta de 10 m. Apoi parasim muchia, abatandu-ne la dreapta pe fata sud-vestica a Peretelui Padinei anchise si, fara sa ne regrupam, escaladam un pasaj de 4-5 m. Dupa aceasta revenim pe muchia tancului 3, escaladand-o pana an varf, unde escalada ia sfarsit. Aceasta lungime este foarte spectaculoasa, poate fi escaladata la liber (fara sa ne tinem de bucle), avand pasi frumosi de echilibru. Asigurarile sunt suficiente, la un moment dat un pasaj este asigurat mult in dreapta fatza de linia normala de catarare, obligandu-te asfel la o mica acrobatie pentru a asigura.

Muchia celor 3 tancuri_7_1.JPG

Privind inapoi spre secundul din regrupare:

Muchia celor 3 tancuri_8_1.JPG

Retragerea: Din locul in care am regrupat (tancul 3) incepem primul rapel dintr-o cordelina deja amplasata in acest scop. Rapelul il facem in partea stanga (pastrand directia noastra de urcus). Mai simplu: daca muchia e orientata V-E, noi vom rapela pe valcelul orientat NV. Dupa 3 rapeluri (noi am avut semi-corzi de 50m), din puncte de rapel echipate cu cordelina, vom ajunge in firul vaii din care am plecat.

Echipament folosit: semicorzi de 50m, 12 expresuri, 2 anouri lungi, asigurari mobile- care probabil nu sunt absolut necesare (o nuca in lc2, un frend mic in lc3, 2 frenduri in lc 5- aici am gresit eu si am catarat prea prin stanga)

Mai multe poze din tura AICI.

Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)


postat de catalinpobega

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de geo_bivuac
13
September
2012
Traseul Dianei 4A din Turnul Mare al Dianei

2896



postat de geo_bivuac
15
March
2012
Un traseu clasic din cheile Turzii - Peretele Urias

2557



postat de silvique
17
October
2014
Traseul Hornul cu Pestera 6A, 7-/7, 5lc din peretele Stogsoare IV din Canton Cheia

2164


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Sasha DiGiulian - Pure Imagination
Sasha DiGiulian became the first American women to climb the grade 9a (5.14d) with her historic ascent of Pure Imagination in Kentucky s Red River Gorge.

Alex Honnold - El Sendero Luminoso
On January 15, 2014, Alex Honnold free-soloed El Sendero Luminoso (The Shining Path) in El Portrero Chico, Mexico in a little over 3 hours. The climb rises 2,500 feet to the summit of El Toro. It could be the most difficult rope-less climb in history.

The Dawn Wall - Filmul intreg
O poveste motivationala despre munca unui catarator in incercarea de a elibera un traseu in Yosemite Valley In January, 2015, American rock climbers Tommy Caldwell and Kevin Jorgeson captivated the world with their effort to climb The Dawn Wall, a seemingly impossible 3,000 foot rock face in Yosemite National Park, California. The pair lived on the sheer vertical cliff for weeks, igniting a frenzy of global media attention. But for Tommy Caldwell, The Dawn Wall was much more than just a climb. It was the culmination of a lifetime defined by overcoming obstacles. At the age of 22, the climbing prodigy was taken hostage by rebels in Kyrgyzstan. Shortly after, he lost his index finger in an accident, but resolved to come back stronger. When his marriage fell apart, he escaped the pain by fixating on the extraordinary goal of free climbing The Dawn Wall. Blurring the line between dedication and obsession, Caldwell and his partner Jorgeson spend six years meticulously plotting and practicing their route. On the final attempt, with the world watching, Caldwell is faced with a moment of truth. Should he abandon his partner to fulfill his ultimate dream, or risk his own success for the sake of their friendship?

 
   


postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.