eCLIMB.ro

Un scurt interviu cu Viorel Nicolaescu
postat de geo_bivuac
 
Viorel Nicolaescu este unul dintre cataratorii romani reprezentativi ai anilor 70, autorul premierei unor trasee apreciate si indragite:
Scorpionul (6A, Peretele Costilei, Bucegi)
Innominata (5A, Peretele Vulturilor, Bucegi)
Poseidon (5A, Peretele Costilei, Bucegi)
Lupul cel Rau (5B, Peretele Animalelor, Postavaru)
Mielul cel Bland (5B, Peretele Animalelor,  Postavaru)
Muchia Iepurasului (5A, Peretele Animalelor,  Postavaru)
Muchia Caprioarei (4B, Peretele Animalelor,  Postavaru)
Ulise (6A, Fata inalta, Postavaru)
Diedrele (6A, Fata inalta, Postavaru)
si altele


Postavaru - 1975

Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari:


Care este amintirea cea mai placuta cand va ganditi la catararea din Romania?
Amintirea cea mai placuta la catararea in Romania? Greu de raspuns! Sigur ca o mare satisfactie mi-a produs prima Albastra din 1972 si bine-nteles, in 1975, cand ne-a iesit tripleta, Sperantei,Albastra si Mult Dorita.

Care sunt diferentele ce le-ati vazut dintre catararea (catartorii) din SUA si cea din Romania?
Diferentele sunt mari! Cataratorii de varf din USA sunt profesionisti in cel mai bun sens al cuvantului; unii sunt angajati ai unor firme mari de echipament,  altii isi petrec tot timpul la baza marilor pereti, au un antrenament specific, stiintific, si o dieta adecvata, tot ce fac este in slujba atingerii unor grade superioare de catarare, care deocamdata nu ne sunt accesibile.

ALTE ARTICOLE



Care este traseul preferat din Romania? De ce?
Traseul meu preferat din Romania, Fisura mare si Lespezile Lirei ale lui Floricioiu si Lupul cel rau, al meu!

Ce ati schimba la dumneavostra daca ati avea din nou 30 de ani, dar mintea de acum?
Ha, ha, multe daca mi-as folosi mintea de acum. Tot ce faceam atunci era pur amatorism, de la incropitul echipamentului pana la metodele de antrenament. Catararea de acum nu are nimic de a face cu ce faceam noi pe vremuri! Sunt doua sporturi diferite!! Diferite total, nu numai la echipament ci si la felul cum pui piciorul pe stanca, cum iti schimbi centrul de greutate etc. Mi-as fi dorit sa fi inceput catararea indrumat de unul din instructorii de acum, sa folosesc metodele noi si salile de antrenament (nu Manastirea Chiajna!), sa am acces la echipamentele moderne si eventual sa ma catar in preajma sportivilor de top, care sa ma si indrume pas cu pas!


Caucaz - 1974

Care sunt invataturile preluate in viata din catarare?
Catararea si alpinismul in general iti dau o oarecare darzenie, persistenta, rabdare si capacitate de a absorbi loviturile neplacute ale vietii.

Ce parere aveti despre impingerea limitelor in catarare? 
Impingerea limitelor in catarare mi se pare normala, este un lucru firesc care se intampla in toate sporturile. Ea este urmarea perfectionarii metodelor de antrenament, al echipamentului si bine-nteles, a inzestrarii fizice si psihice a corpului uman.

Ce recomandari aveti pentru tinerii ce se vor apuca de catarat?
Sa nu se lacomeasca, sa o ia treptat, sa aiba un partener experimentat de la care sa invete cu rabdare, sa dea prioritate sigurantei si sa evite, pe cat posibil accidentele. Catararea aduce cu ea riscuri chiar pentru cei mai experimentati, accidentele nu sunt numai apanajul novicilor, ele pot afecta si cei cu un grad mare de tehnicitate, un moment de neatentie sau o schimabare brusca a vremii pot fi origina unor catastrofe cu consecinte fatale.


Piatra Craiului - 1970

Dificultate, sau placere? De ce? 
Cred ca una nu exclude pe cealalta !Un grad extrem de dificultate , trecut cu bine, poate genera placeri deosebite, dupa cum si placerea de a reusi ceva care ti se parea inabordabil poate sa te impinga spre teluri si mai inalte.

Asigurari mobile, piton sau ancora? De ce?
Toate sunt acceptabile, cred eu. Evident ca, atunci cand se poate, mobilele sunt preferabil, cu conditia ca ele sa fie un mijloc sigur care sa garanteze securitatea cataratorilor. Asa de ex., in Gunks,NY, sunt trasee deschise in anii 40-50 cu cateva pitoane, solide,dar doar cateva! Acolo toata lumea foloseste mobile si asta este regula. Nu este insa permis sa se bata sau sa se adauge pitoane sau spituri. Rareori, de-obicei, la rapeluri,mai vezi cate un spit sau un lant, in rest traseul ramane asa cum a fost el facut acum 70-80 de ani!


Boulder Canyon - Colorado - 2020

Ce parere aveti despre prizele sapate?
I hate them!!! Prizele sapate sau adaugate nu au ce cauta in alpinismul traditional! Sunt doua sporturi diferite si trebuie tratate ca atare. Ar trebui sa fie clar diferentiate de catararea traditionala, sa aiba traseele si regulile lor, nu au ce cauta in sportul pe care l-am practicat si indragit noi, cel putin cei din generatia mea.

Stiu ca de curand ati lansat o carte. Puteti sa ne spuneti cateva cuvinte despre carte? 
Cartea a fost deja lansata, este oarecum autobiografica si nu are pretentia de a fi o biblie a alpinismului romanesc. Ea nu face decat sa readuca celor mai tineri timpuri trecute, pline de vicisitudini, dar si de impliniri, generate de o pleiada de inaintasii care au facut tot ce s-a putut face la vremea respectiva.




Mai jos puteti viziona un interviu realizat de Gabriel Bazacliu si filmat de Mihai Andrei Catan






viorel nicolescu amintiri alpinism


postat de geo_bivuac


Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo

Filtrati dupa genul de catarare
 



postat de geo_bivuac
22
March
2012
O expeditie in America de Sud impreuna cu Harald Berger



postat de geo_bivuac
15
February
2016
Mihnea Radulescu impreuna cu Ioana Georgescu au parcurs renumitul traseu Californiana din Fitz Roy - Patagonia



postat de geo_bivuac
05
February
2015
Un interviu cu Catalin Pobega, care a plecat sa munceasca in Chamonix sa fie mai aproape de Alpi


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Champions: Tommy Caldwell

A Perfect Circle

Everest -A time lapse short film

TOATE FILMELE
 
   


postat de geo_bivuac
10
January
2023
Un traseu mixt, de gheata si dry, 5lc, WI3/M4, cca. 210m in peretele Caltunului din Fagaras



postat de geo_bivuac
02
May
2022
Cum weekendul ce a trecut a fost 1 mai muncitoresc,Alex Paul Manoliu impreuna cu Andrei Gurgu si Stefan Ionescu au plecat la munca in Cheile Dobrogei cu plan de a amenaja cateva trasee noi de escalada.



postat de Andrei
19
July
2021
UnTold agam - un traseu frumos, usor, la 50m in spatele ref. Caltun.



postat de geo_bivuac
17
November
2020
Caracteristica zonei: roca este calcar. Peretii sunt in general de dimensiuni intre 15-50 m. sportiva sunt echipate cu ancore mecanice, urechi si top-uri cu lant sau urechi cu inel

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.