Starea treseului: asigurari bune, regrupari pe spituri; Lungime: 6LC; Dificultate: 8+ la liber, 6B cu 6+ cu A0 la clasic; Timp de pacurgere: 4-5 ore; Retragere: pe stanga sau pe dreata poteca in functie de locul de campat; Traseu parcurs cu Ioana Acsinia
Cu toate ca este un traseu lung pentru Cheile Turzii, Madona Neagra este una din cele mai ravnite si frecventate linii din zona. Traseul insumeaza 6 lungimi de coarda: 4 de dificultate medie si 2 mai dificile.
Cotez Madona Neagra cu 3 stele din 5, atat pentru estetica cat si pentru dificultate.
Peretele Urias vazut din creasta Hans Gora
Ca sa ajungem la baza traseului a fost nevoie sa traversam raul Hasdate, care taie Cheile Turzii. Intrarea este marcata, aceasta aflandu-se in partea stanga a Peretelui Urias.
Prima lungime incepe cu un pasaj 7-8 metri delicat si dur deopotiva . Dupa o succesiune de treversee scurte si fisuri verticale am ajuns la o brana strajuita de un copac. La aceasta am traversat dreapta 8 metri pana la baza unui diedru unde am regrupat.
A doua lungime incepe pe un diedru pe partea stanga, de grad mediu, pentru 10 metri. Dupa aceasta se traverseaza 5-6 metri dreapta pana la baza unui alt diedru lung de aproximativ 10 m, dar ceva mai dificil decat primul (grad 6+) . Din acest punct se urca pe un jgheab usor, dar friabil, pana la un copac. Catararea se continua pe o fata verticala, fina, trecand peste o succesiune de brane pana la baza Peretelui Urias (pana aici s-a urcat pe un picior tangential cu peretele).
A patra lungime de coarda
A treia lungime porneste cu un pas destul de delicat (7-), dar care se poate trece cu ajutorul cordelinei din traseu (la A0). Linia traseului se continua cu un traverseu oblic-dreapta pe o fisura clara, pentru inca 25 de metri.
A patra lungime, cea mai grea, este concretizata intr-un traverseu oblic dreapta. Acesta este dificil (8+), dar bine asigurat. Lungimea are circa 40 de metri si se termina pe o brana comoda.
Partea frumoasa este ca in aceasta lungime se afla plasata icoana montata de Bulinel (Octavian Bratila), cel ce a deschis traseul. Icoana este cea care da si numele traseului, aceasta fiind adapostita sub un mic tavan.
Lungimea a cincea porneste cu un traverseu oblic-dreapta peste o zona de lespezi (atentie la asigurari, coarda se poate freca foarte tare in cazul utilizarii de bucle scurte!). Urmeaza o muchie si apoi pe un jgheab, la capatul acestuia aflandu-se regruparea.
Urmeaza circa 50 de metri de mers prin iarba pana la baza urmatorului perete.
Lungimea a sasea este frumoasa si tehnica. Traseul urmeaza o linie verticala, trecand peste o sucesiune de burtici bine asigurate pana la o brana. Aici veti intalni un travesrseu de 10 metri in dreapta, urmat de urcarea pe jgheabul final (pentru 15 metri) pana in creasta unde traseul se termina.