eCLIMB.ro

Madona Neagra
postat de geo_bivuac
TOPO > Zona CHEILOR TURZII > Peretele Urias > Madona Neagra
Masivul muntos: Cheile Turzii
Zona din masiv(perete, munte, etc): Peretele Urias
Diferenta de nivel: 350 metri
Durata de parcurgere: 6-7 ore
Grad artificial: A0
Cotatie clasica: 6B
Grad impus: 6+ 7-
Grad la rootpunkt: 8+
Calitatea asigurarilor: bune
Calitatea stancii: buna
 




Geolocatie:
Latitudine: 46.564539180439645
Longitudine: 23.679145935668885

VEZI PE HARTA

Starea treseului: asigurari bune, regrupari pe spituri;
Lungime: 6LC;
Dificultate: 8+ la liber, 6B cu 6+ cu A0 la clasic;
Timp de pacurgere: 4-5 ore;
Retragere: pe stanga sau pe dreata poteca in functie de locul de campat;
Traseu parcurs cu Ioana Acsinia

Cu toate ca este un traseu lung pentru Cheile Turzii, Madona Neagra este una din cele mai ravnite si frecventate linii din zona. Traseul insumeaza 6 lungimi de coarda: 4 de dificultate medie si 2 mai dificile.

Cotez Madona Neagra cu 3 stele din 5, atat pentru estetica cat si pentru dificultate.

Peretele Urias vazut din creasta Hans Gora

Ca sa ajungem la baza traseului a fost nevoie sa traversam raul Hasdate, care taie Cheile Turzii. Intrarea este marcata, aceasta aflandu-se in partea stanga a Peretelui Urias.

Prima lungime incepe cu un pasaj 7-8 metri delicat si dur deopotiva . Dupa o succesiune de treversee scurte si fisuri verticale am ajuns la o brana strajuita de un copac. La aceasta am traversat dreapta 8 metri pana la baza unui diedru unde am regrupat.

A doua lungime incepe pe un diedru pe partea stanga, de grad mediu, pentru 10 metri. Dupa aceasta se traverseaza 5-6 metri dreapta pana la baza unui alt diedru lung de aproximativ 10 m, dar ceva mai dificil decat primul (grad 6+) . Din acest punct se urca pe un jgheab usor, dar friabil, pana la un copac. Catararea se continua pe o fata verticala, fina, trecand peste o succesiune de brane pana la baza Peretelui Urias (pana aici s-a urcat pe un picior tangential cu peretele).

A patra lungime de coarda

A treia lungime porneste cu un pas destul de delicat (7-), dar care se poate trece cu ajutorul cordelinei din traseu (la A0). Linia traseului se continua  cu un traverseu oblic-dreapta pe o fisura clara, pentru inca 25 de metri.

A patra lungime, cea mai grea, este concretizata intr-un traverseu oblic dreapta. Acesta este dificil (8+), dar bine asigurat. Lungimea are circa 40 de metri si se termina pe o brana comoda.

Partea frumoasa este ca in aceasta lungime se afla plasata icoana montata de Bulinel (Octavian Bratila), cel ce a deschis traseul. Icoana este cea care da si numele traseului, aceasta fiind adapostita sub un mic tavan.

Lungimea a cincea porneste cu un traverseu oblic-dreapta peste o zona de lespezi (atentie la asigurari, coarda se poate freca foarte tare in cazul utilizarii de bucle  scurte!). Urmeaza o muchie si apoi pe un jgheab, la capatul acestuia aflandu-se regruparea.

Urmeaza circa 50 de metri de mers prin iarba pana la baza urmatorului perete.

Lungimea a sasea este  frumoasa si tehnica. Traseul urmeaza o linie verticala, trecand peste o sucesiune de burtici bine asigurate pana la o brana. Aici veti intalni un travesrseu de 10 metri in dreapta, urmat de urcarea pe jgheabul final (pentru 15 metri) pana in creasta unde traseul se termina.

Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)


postat de geo_bivuac

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de geo_bivuac
17
March
2013
Unul din traseele dure deschise de Titus Gontea

4802



postat de geo_bivuac
12
March
2012
T n T - Traseu nou in Postavaru

4782



postat de geo_bivuac
21
June
2012
Singura zona de deep water solo din apropierea Roamniei

4843


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Fisura Albastra Ieri si Azi
un documentar depre renumitul traseu din Peretele Vaii Albe - Costila

Shattered
un film scurt despre Steve House

Jenn Flemming in DevilsTower
Professional climber Jenn Flemming had always wanted to climb Devils Tower, the otherworldly volcanic formation that was featured in the movie “Close Encounters of the Third Kind.” Devils Tower National Monument is located in eastern Wyoming, a day’s drive from Jenn’s home in Colorado, where she has achieved several first female ascents. Jenn grew up in Massachusetts and has climbed in top U.S. destinations and in China, Iran, South Africa, Bolivia and other countries. She loves climbing that is very technical, and credits her parents with instilling a passion for the outdoors by taking her on many family trips to America’s National Parks.

 
   


postat de geo_bivuac
15
April
2025
Un articol despre ce ramane dincolo de trasee si clasamente, legatura profunda cu stanca, trairile din timpul competitiilor si urmele care nu se vad, dar care ne transforma.



postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.