eCLIMB.ro

Fisura Rosie
postat de geo_bivuac
TOPO > Muntii BUCEGI > Peretele Vaii Albe - Circul 2 > Fisura Rosie
Masivul muntos: Costila
Zona din masiv(perete, munte, etc): Peretele Vaii Albe - Circul 2
Altitudinea de plecare: 1900 metri
Diferenta de nivel: 300 metri
Orientare: sudica
Durata de parcurgere: 3-4 ore
Grad artificial: A0
Cotatie clasica: 5B
Grad impus: 6+
Grad la rootpunkt: 6+ 7-
Calitatea asigurarilor: bune
Calitatea stancii: buna, dar pe alocuri friabila
 




Geolocatie:
Latitudine: 45.425583620725945
Longitudine: 25.494306855761693

VEZI PE HARTA

Acces: Din circul 1 se continua poteca pe sub perete, catre circul 2. La capatul branei, este un hornulet, care pe care se urca pana la o brana, care se parcurge catre dreapta, pana la capatul ei. Aici, oarecum dupa colt, este un hornulet, pe care se urca catre circul de piatra. Este expus, pentru ca sub el apare jos poteca de la baza peretelui si este ceva inaltime, dar usor.

Lungimea 1: incepe la capatul de sus al circului de piatra pe un diedru mic pe care este un piton, apoi prin iarba pana pe brana pe care se regrupeaza.

Lungimea 2: catre stanga pe o brana pana la o fisura cu tevi care dupa ce se termina se merge catre stanga pana pe o branita mica unde se poate regrupa. De aici in stanga pana la o fisura urmata de o fata scurta si regrupare pe o brana mare de iarba.

Lungimea 3: o coborare usoara pe brana catre dreapta conduce la un mic hornulet. De aici catre dreapta la o regrupare pe o brana comoda la o mica grota formata de un bolovan, unde se poate continua in sus prin iarba direct pana la brana de la baza fisurii propriu-zise. 55m.

Lungimea 4: Pe fisura in sus. Asigurarile sunt tevi. Pe prima lungime de fisura este o mica burtica inainte de regrupare. Regruparea este in stanga de fisura pe o brana de gresie iar cuiele sunt toate proaste, asa ca e bine sa se asigure primul cui din urmatoarea lungime inainte de a regrupa, mai ales ca acesta este relativ sus si plecarea este pasul cel mai tare din tot traseul.

Lungimea 5: Continua pe fisura. A doua sau a treia asigurare nu mai are inel. In partea de sus se face o traversare catre dreapta la o regrupare cu o mica grota.

Lungimea 6: Stanga pana la fisura, apoi sus si dreapta pe sub o arcada, pe o polita plina de nisip, pana la o brana comoda, la baza unui horn orientat stanga.

Lungimea 7: Pe hornul din stanga desi NU se vede nici o asigurare. Primul piton este la peste 8m. de regrupare. A NU se lua in reapta pe brana unde exista o linie de pitoane care la un moment dat se termina! Dupa horn se iese pe un mot de stanca, apoi traversare stanga pe o placa si regrupare incomoda in ham si aeriana la baza unei fisuri.

Lungimea 8: Pe fisura bine pitonata in sus (atentie unele cuie misca) apoi in traverseu catre stanga, peste o fata compacta dar cazuta pana pe o brana.

Lungimea 9: Continua traversarea catre stanga pe brana catre hornul final. Pasaje usoare, dar destul de friabil.

Lungimea 10: Pe hornul de iesire din Eftimie Croitoru pana pe Brana Mare a Cosilei.

Retragere: se urca pe Brana Mare a Costilei pana la intersectia cu Creasta Vaii Albe, (intersectie marcata si de Hornul lui Gelepeanu, pe care se poate iesi in plato), si se coboara pe creasta catre Brana Aeriana.

Retragerea din toate traseele din acest perete este pe creasta Peretelui Vaii Albe apoi dreapta pe Brina Aeriana pina la renumitul punct de belvedere de unde se vede peretele Vaii Albe si Masivul Caraiman. De aici se coboara pe o poteca firava pe vilcelul Policandrului pina pe virful Peretelui Vulcelului Stincos unde in stinga apare Peretele Vulturilor si mai jos se zareste Tancul Mic. De aici poteca o ia la dreapta pe brina care serpuieste prin jnepeni pina deasupra unui vilcel abrupt ce se coboara fie pe lanturile montate fie pe picioare dar cu mare atentie pentru ca stinca este in mare parte uda.

La capatul vilcelului poteca intersecteaza drumul de apropiere la Peretele Vaii Albe numit si La Pinda, un loc unde pe vremuri vinatorii vinau capre negre. De aici se coboara pe poteca pe care ati urcat la baza Peretelui Vaii Albe, pe linga Peretele Vilcelului Stincos si apoi pe sub Tancul Mic traversind Vilcelul Policandrului si Vilcelul Pietros.

O alta retragere ar mai fi sa se urce pe Creasta Peretelui vaii Albe apoi pe Hornul lui Gelepeanu pina in platoul Bucegilor si de aici fie la Cabana Babele fie la Cabana Virful Omu.

Fisura_Rosie1.jpg

rosie.jpg

Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)


postat de geo_bivuac

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de geo_bivuac
17
March
2013
4 lungimi de coarda, 5B din Peretele Costilei

1592



postat de dragos_nedelcu
28
January
2013
Un traseu foarte frumos de alpinism clasic in Masivul Leaota, Cheile Crovului.

1467



postat de geo_bivuac
22
June
2012
Rezervatia Limpedea se gaseste in Baia Mare cartierul Ferneziu accesul fiind facilitat de cursele de transport local avind statie chiar in dreptul falezei

1755


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Free Solo Rock Climbing
"Free solo rock climbing is climbing walls without ropes." Will Stanhope explains the difference between rock climbing and free solo climbing. Will is a professional climber and enjoys both types of rock climbing. He is based in Squamish, BC, Canada and does regular trips around the world to climb. Will explains how free soloing is not about pushing your abilities to the limit but more climbing within your means to enjoy the freedom on the rock. In this video Will is showcased free solo climbing on The Chief in Squamish. The wall is 1,000 ft to the valley floor. The climb follows a crack splitting a wall on the North face of the Chief and requires a number of technical maneuvers at the top. The climb is ranked a 5.11c in rock climbing ratings.

Spice Girl. First Female E9
Hazel Findlay became the first woman to climb a British E9 (hard and scary!) with her ascent of Once Upon A Time In The Southwest, near Devon, UK. This is an excerpt from the REEL ROCK 8 Film SPICE GIRL, presented by Sterling Rope. Buy RR8 on DVD or HD Dowload here: http://bit.ly/1xyfpZ3. Featuring music by The Gaucho + The Gremlin, SACW, and Abel Okugawa.

Emily Harrington Sends Golden Gate
After 6 days and 40 pitches, team climber Emily Harrington stood on the summit of El Cap with broken skin, aching muscles and a smile that stretched across Yosemite Valley. Here Emily shows us that it s just as much about the journey as it is the destination.

 
   


postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.