eCLIMB.ro

Fisura Mult Dorita
postat de geo_bivuac
TOPO > Muntii BUCEGI > Peretele Vulturilor > Fisura Mult Dorita
Masivul muntos: Bucegi
Zona din masiv(perete, munte, etc): Peretele Vulturilor
Altitudinea de plecare: 1800 metri
Diferenta de nivel: 240 metri
Orientare: sud-estica
Durata de parcurgere: 4-6 ore
Grad artificial: A0
Cotatie clasica: 6A
Grad impus: 6+ 7-
Grad la rootpunkt: 8-
Calitatea asigurarilor: bune
Calitatea stancii: buna
 




Geolocatie:
Latitudine: 45.42853525384878
Longitudine: 25.498255067431614

VEZI PE HARTA
Surse descriere si fotografii: www.silvique.ro si www.camihesse.ro

Prima lungime
(aici noi am facut 2 in 1) Traseul incepe cu un pas taricel pe o fata compacta dupa care urmeaza un diedru vertical. Se traverseaza drepta pe o brana. Se urca pe o fata scurta si din nou pe o brana. Depasim o mica surplomba si o fisura ne conduce la regrupare sub un tavan. Lungimea asa cum am facut-o noi, reunind primele doua lungimi din descrierea lui Octavian Bratila are 50 de metri.

Inca de la refugiul Costila fusesem avertizati ca fix la plecare exista un pas de 7-, si ca posibilitatea de asigurare apare abia dupa trecerea acestuia. Aici Bivuacu montase un spit de asigurare insa un alt catarator a scos urechea  din motivele lui etice.

Prima incercare de a pleca si de a ma echilibra pe picioare pentru a putea asigura a esuat. In tot acest proces Cata a fost in spatele meu si mi-a oferit tot suportul fizic. :D

A doua incercare, m-am asezat mai bine pe picioare, deja ma familiarizasem cu o miscare (genul acela de miscare nu facusem pana atunci decat la sala de catarare, poate boulder, si nicidecum la stanca :D ) si, fara sa constientizez cum, ajung intr-o pozitie perfect echilibrata pentru a asigura primul cui. Ura!! De aici e mai lejer  urmaresc diedrul, si cum sunt asigurata, ma chinui sa il scot la liber.

Catarare continua un pic mai usor, insa foarte foarte frumos. La un moment dat am ajuns la baza unui diedru clar, pe o brana comoda, deasupra caruia se afla tavanul sub care trebuia sa regrupez. Cum pe brana nu am gasit decat un cui pe jumatate scos, si cum nu aveam asigurari mobile la mine, am catrat diedrul mai sus mentionat pana chiar sub tavan, unde am regrupat la 2 cuie bune. Din pacate, regruparea aleasa de mine nu a fost chiar cea mai comoda alegere  :D

Lungimea a doua  depasim un tavan triunghiular prin partea stanga si iesim in Brana Interzisa.. Traversam dreapta si urcam printr-o portiune inverzita. Dupa o fata compacta regrupam pe o brana.

Lungimea aceasta s-a dus Catalin cap de coarda. A depasit tavanul la artificial  si a avut grija sa imi lase scarita si bucle lungi ca sa trec si eu mai economic. :)

Apoi a urmat o zona mai usurica

Lungimea a treia  Se urca pe o fisura usor surplombata. Dupa o noua serie de fisuri urcam o fata. Regrupam sub marea surplomba.

Eu aici am regrupat la doua cuie legate cu o cordelina. Lungimea mi s-a parut destul de scurta

Lui Cata nu i-a placut regruparea mea pe brana comoda la cele doua cuie solide, asa ca a plecat in sus cu gandul sa regrupeze chiar la baza superbei fisuri. :)

Costila - Traseul Fisura Mult Dorita (5B, 6lc)

Lungimea 4  O fisura ne conduce pana la baza surplombei. De aici traversam dreapta pe sub surplomba si urcam in continuare pe fisura. In partea de sus este o pana de lemn. Dificultateas scade treptat. Dupa 50 metri se regrupeaza pe o brana. Aceasta lungime mi s-a parut cea mai dificila din traseu dar si cea mai frumoasa.

Ajuns acolo a regrupat la un cui foarte bun si un friend o regrpare mai putin comoda. :D

Plina de entuziasm, plec!

Costila - Traseul Fisura Mult Dorita (5B, 6lc)

Catararea e superba! :D

Ma ambitionez sa o fac la liber fie ce o fi .. insa, obosita deja dupa Tr Sperantelor, esuez! Cum mi se pompasera antebratele fac o pauza de fotografie. ;)

Costila - Traseul Fisura Mult Dorita (5B, 6lc)

Dupa fisura surplombata, aceasta continua vertical in sus presupunand in continuare o catarare frumoasa in sprait, bavareza, si/sau ramonaj.

Desi avem corzi de 50m si ultima regrupare este deja putin mai sus, Cata a trebuit sa plece 3-4 m (mers simultan) ca sa imi permita mie sa regrupez pe o brana foarte confortabila. :)

Lungimea 5 si ultima  ne scoate in creasta aproape de Brana Aeriana. Este o lungime usoara dar friabila.

Si  am terminat!

F_Mult_Dorita_1.jpg


Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)


postat de geo_bivuac

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de geo_bivuac
17
March
2013
Unul din cele mai dificile trasee din circul 3 din Peretele Vaii Albe

4687



postat de geo_bivuac
11
November
2015
Un traseu frumos si usor din peretele Bucura 2

4717



postat de mati
16
November
2015
Traseul Ilegal

4738


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
To Climb the World
Climbing dream team Alex Honnold, Mark Synnott, and Jimmy Chin face rugged cliffs, knife-wielding thieves, and deadly waters as they traverse the globe searching for the next great rock to climb. The National Geographic Live! series brings thought-provoking presentations by today's leading explorers, scientists, photographers, and performing artists right to your YouTube feed. Each presentation is filmed in front of a live audience at National Geographic headquarters in Washington, D.C. New clips air every Monday.

ATC-Ghid de folosire
Yes, the ATC-Guide is an advanced belay/rappel device, but with the basic information in the video below you ll learn how to easily utilize the ATC-Guide s superior belay and rappel capabilities, such as how to belay or lower one or two seconding climbers in guide mode with ease and control. Get more info on Black Diamond Equipment s ATC Guide at: blackdiamondequipment.com/en-us/shop/climb/belay-rappel/atc-guide

Ben Moon - Rainshadow 9a
Ben Moon making the 4th ascent of Rainshadow 9a at Malham Cove

 
   


postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.