eCLIMB.ro

Traseul Balcoanelor
postat de IoanaDark
TOPO > Muntii BUCEGI > Peretele Costilei > Traseul Balcoanelor
Masivul muntos: Costila
Zona din masiv(perete, munte, etc): Peretele Costilei
Altitudinea de plecare: 1800 metri
Diferenta de nivel: 150 metri
Orientare: sudica
Durata de parcurgere: 2h30
Grad artificial: A0
Cotatie clasica: 4B
Grad impus: 6+ 7-
Grad la rootpunkt: 7
Calitatea asigurarilor: foarte buna
Calitatea stancii: buna
 




Geolocatie:
Latitudine: 45.43028206605617
Longitudine: 25.497568421923802

VEZI PE HARTA

Premiera: Fl. Stan G. Calin

Vineri seara am urcat precum licuricii la refugiul Costila, pe poteca atat de bine cunoscuta care porneste din dreptul Caminului Alpin. Refugiul ne astepta linistit, fara a fi asaltat de prea multi cataratori. 

Ne trezim de dimineata si pornim pe Valea Costilei. Doar unul sau doua petice de zapada murdara mai amintesc de iarna demult trecuta. Saritorile ne asteptau uscate si caldura incepea sa ne inconjoare. Cu un an in urma urcam valea aceasta pentru prima data, pentru a ajunge la Traseul Scorpionul.

Cum nu sunt o mare fana de vai de abrupt, am ocolit mai toate saritorile exceptand-o pe cea mai mare :D. Nu ca nu as fi ocolit-o si pe asta, dar traseul Balcoanele era pe partea celalata a branei ocolitoare. Din fericire saritoarea prezinta o catarare usoara si curata pe o fata cazuta la inaltime


Buuun, ajungem la baza traseului, marcat cu litere albe. Traseul Balcoane a fost reamenajat anul trecut de Cornel Sain si asta inseamna ca exista spituri in regrupari si prin traseu, pe alocuri.

topo_balcoane.jpg

Pornesc cap in prima lungime, pe o intrare usor surplombata, urmata de o brana la dreapta. La capatul branei se afla un prim spit stralucitor. De la acesta pornesc la stanga pe o succesiune de fisuri, pana prind linia unei fisuri clare care ajunge sub tavanul din Balcoane.



Prima lungime nu trece peste tavan, ci ocoleste o prima sectiune a acestuia prin stanga. Aici, la umbra, se gaseste o regrupare solida formata din doua spituri legate printr-un lant.

A doua lungime de coarda ii revine lui Mati, care traverseaza tavanul prin partea stanga, pe o fata varticala mai sensibila, cu prize micute.

Dincolo de tavan terenul se imblanzeste, pentru ca regruparea sa se gaseasca pe o brana inierbata, foarte foarte comoda.

Pornesc pe a treia lungime, care consta intr-o traversare continua la stanga. La un moment fisura se bifurca, sub un bolovan maaaare. Am urmat firul din stanga doar ca sa trec pe sub bolovan iarasi pe dreapta. Oricum sunt asigurate ambele fisuri.


http://costila.go.ro/html/images/trasee/balcoane.jpg

Ajung in dreptul unei regrupari clasice, in doua pitoane, si decid sa regrupez. Desi regruparile reamenajate sunt pe spituri, stiu ca multi au pierdut linia traseului in lungimea a treia, acolo unde Traseul Balcoanelor se intersecteaza cu Traseul Galiani. Aveam deasupra un spit stralucind in soare si doua fisuri: una oarecum verticala si una care trecea in stanga. Prin urmare, erau sanse mari ca aici sa fie punctul de intersectie.

Regruparea este ultracomoda. M-am asezat pe un bolovan si am inceput sa filez.


Mati porneste in ultima lungime si face traversarea in stanga, fara a se lasa inselat de spitul de deasupra si bine face.

Balcoanele urmeaza fisura din stanga, usor ascunsa in regrupare de o muchie. Dupa vreo doi metri de descatarare traseul ajunge intr-o alta grota. Aici se afla regruparea pe spituri, urmata de cel mai greu pas din traseu, de gradul 7. O fata verticala cu prize micute, chiar deasupra regruparii.


Dupa alti cativa metri de fisura traseul ajunge la un copacel, de unde incepe brana pe care se afla ultima regrupare. Aceasta regrupare este comuna cu traseul Cezar Vargulescu.


Posibilitatile de retragere din Traseul Balcoanelor sunt multiple:

- continuare prin jnepenii de deasupra in Creasta Costila Galbinele, de unde se face rapel spre Valea Galbinele (trebuie atentie la retragere pe branele dinspre Galbenele);

- continuare prin jnepenii de deasupra si parcurgerea Crestei Costila Galbinele (necesita ceva timp), cu coborare apoi din platoul Bucegi;

- coborare in rapel in Valea Costilei si urcarea vaii sau coborarea acesteia pana la refugiul Costila;

- coborare in rapel in Valea Costilei, traversarea acesteia si coborare la refugiul Costila prin Coama cu Jnepeni si pe Valcelul Pietros.

Noi am ales sa facem doua rapeluri pe linia traseului Cezar Vargulescu, sa traversam Valea Costilei si sa cobora, prin Coama cu Jnepeni. 

Articolul integral cu poze: http://flutureledepiatra.wordpress.com/2012/07/09/traseul-balcoanelor-peretele-costilei/



Traseu reamenajat de Cornel Sain si Danut Ochesel in anul 2011
Completare adusa de geo_bivuac in data: 17 November, 2015, 4:52 pm

Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)


postat de IoanaDark

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de geo_bivuac
17
November
2020
Caracteristica zonei: roca este calcar. Peretii sunt in general de dimensiuni intre 15-50 m. sportiva sunt echipate cu ancore mecanice, urechi si top-uri cu lant sau urechi cu inel

4742



postat de geo_bivuac
11
November
2015
Traseul Corvinul e localizat în peretele din dreapta crestei Muchia Mare din Colţii Pelegii

4701



postat de geo_bivuac
21
June
2012
Unul din cele mai frumoase trasee din Piatra Craiului

4712


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Desert Ice
Strings Productions follows American climbers Scott Adamson and Jesse Huey searching for ice in the depths of the desert. The two strike gold in the splendid Zion National Park and what initially seems like an insane idea is considered by many as one of the most important recent ice climbing discoveries in North America.

K6 West
Raphael Slawinski, Ian Welsted and Jesse Huey travel to Pakistan to climb K6 West. At the moment of their departure down the KKH, they learn of the massacre at Nanga Parbat base camp. Each is now faced with a decision. As Jesse returns home, Raphael and Ian continue with the trip and ultimately stand on the 7040m unclimbed summit.

Champions: Tommy Caldwell
For rock climber Tommy Caldwell, being a champion isn't about conquering an opponent—it's about conquering yourself.

 
   


postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.