eCLIMB.ro

Bebe si Mircea
postat de nrudolfs
TOPO > Muntii BUCEGI > Peretele Costilei > Bebe si Mircea
Masivul muntos: Costila
Zona din masiv(perete, munte, etc): Peretele Costilei
Altitudinea de plecare: 2100
Diferenta de nivel: 200
Orientare: Sudica
Grad artificial: A1
Cotatie clasica: 6A
Grad impus: 6+
Grad la rootpunkt: 7
Calitatea asigurarilor: buna

 




Geolocatie:
Latitudine: 45.429017138478024
Longitudine: 25.496023469531224

VEZI PE HARTA
Traseu: Bebe si Mircea, 6A 6+(7) 6lc, autor Emil Coliban - 1979
Acces: identica cu cea a traseului Poseidon. Din firul secundar al Vaii Costilei cam pe la 2100m altitudine se traverseaza dreapta pe o brana clara. Inceputul branei este semnalizata pe firul secundar prin sageti rosii. Recomand asigurarea in coarda in timpul traversarii branei fiindca in partea de mijloc este friabila. Traverseul este asigurat prin 3 pitoane.

Lungimea 1, 40m, 6: se pleaca de pe brana catre pitonul rosu aflat langa insriptia cu rosu "Bebe si Mircea". De aici traseul traverseaza catre stanga 3m dupa care o ia vertical in sus, usor catre dreapta urmand o serie de fisuri. Dupa cca 25m se ajunge la 2 pitoane unde probabil ca este prima regrupare. Eu nu am regrupat aici (un piton era batut intr-o placa ce suna a gol si mi s-a parut ca am mers putin pt o lungime) ci am mers mai sus apoi stanga regrupand dupa cca 15m pe o brana comoda chiar sub tavanul sub care se va duce lungimea 2. Pentru regrupare am folosit un piton din traseu consolidat cu 2 nuci.

Lungimea 2, 30m, 6+/7-: urcam pana sub tavan si traversam sub el pana la capatul ei, cca 6-7m de traverseu. Traverseul este asigurat de 4 pitoane. La capatul traverseului trecem peste tavanel si continuam traverseul urmand o fisura. Dupa 2-3m de traversat catre stanga traseul o ia drept in sus pe fata si dupa cca 5-6m spre dreapta se ajunge in regruparea formata din 2 pitoane. Recomand bucle lungi pentru asigurarea acestei lungimi.

Lungimea 3, 45m, 7-: noi am gresit primii 15-20m din linia traseului si anume: am plecat din regrupare drept in sus cca 7m asigurand un friend si un colt de stanca dupa care am traversat catra stanga cca 8-10m pana am intersectat linia pitoanelor care veneau de jos. Linia traseului probabil face traverseul stanga direct din regrupare, traverseu de 8-10m dupa care se urca vertical in sus. Din punctul in care am intersectat linia pitoanelor se urca o fisura-arcada urmata dupa 4-5m de un diedru asigurat de 3 pitoane. Dupa diedru se traverseaza dreapta si se ajunge in regrupare.

Lungimea 4, 30m, 7: se pleaca in sus (usor stanga) pe o fisura ingusta, se trece peste o banda de gresie si se prinde o fisura larga, continuam pe fisura care spre final este destul de friabila si deasupra cu un prag de gresie, pt a evita portiunea friabila, de la ultimul piton se urca direct pe fata in directia unui manunchi de pitoane (7 la numar) batute in acelasi alveola. Dupa acesta urmeaza 4-5m de catarare de fata asigurate de 3 spituri vechi din aliminiu. Este lungimea cea mai tare a traseului.

Lungimea 5, 25m, 6+/7-: se pleaca in sus pe un horn-fisura presarate de un muschi de culoare ruginie, prima asigurare fiind la 4m. Mai sus hornul devine o fisura ingusta iar dupa cca 8-10m se traverseaza catre dreapta in regrupare. Lungimea este scurta dar frumoasa.

Lungimea 6, 50m, 6/6+: traseul continua sinuos in sus, traverseele fata de linia verticala a traseului nu sunt mai mari de 3m, se pleaca pe o fisura larga in sus 5-6m, apoi scurt traverseu dreapta si inapoi spre linia de plecare peste un bolovan, de aici spre stanga se vizeaza o fisura usor friabila, in fisura surplombata de pe partea dreapta este probabil o tentativa nereusita. Ultima dificultate a traseului este un diedru prin care se iese din traseu si se regrupeaza la radacini de jneapan.

Retragere: se urca pe creasta pana in Brana Mare a Costilei iar de acolo pe poteca de retragere fie pe Brana Aeriana fie Scorusi-Galbinele.

Echipament: 14 bucle echipare, set nuci medii (am avut set DMM-Offset), 2 frienduri (mici/mediu): rock empire #3 si un alien.

Linia traseului:

Bebe1000.jpg
click pe foto pentu a mari


Descriere Matei Popovici 


Acces: Din firul secundar al Vaii Costilei pe la 2100m altitudine se traverseaza dreapta pe o brana clara, catre o poiana cu verdeata. Doua sageti rosii indica intrarea spre brana. Exista cel putin un piton pentru o eventuala asigurare a traversarii.

Lungimea 1, 40m: Incepe din stanga poienii. Este primul traseu cu acces din poiana (urmat de Poseidon). Ceva mai sus, se mai poate distinge, cu dificultate, inscriptia “Bebe si Mircea”, si un piton rosu. Traseul merge in sus, urmarind o secventa de praguri friabile, si avand ca reper tavanul (ce va fi traversat in lungimea 2). Cuiele sunt rare, iar posibilitatile de protejare - mai precare, insa cataratul e usor. Regruparea se face pe o brana comoda, chiar inaintea tavanului, unde se afla doar un cui, dar care poate fi consolidat cu un Alien galben (si/sau nuci de dimensiune echivalenta).

Lungimea 2, 30m: Incepe cu traversarea prin stanga a tavanului, asigurata de 4 pitoane ce par solide. Miscarea de iesire de din tavan poate fi protejata: exista un cui la care se poate ajunge din tavan. Traseul continua in traversare-stanga, pe o fisura oblica. Cuiele sunt mai rare aici, dar se pot pune mobile. Cataratul este un pic mai sustinut, inclusiv dupa iesirea din tavan, insa devine mai usor inainte de regrupare. Regruparea are doua pitoane.

Lungimea 3, 45m: Poate pune probleme de orientare: incepe direct in sus, unde la aprox 7m se afla un piton. Pitoanele sunt destul de rare in continuare, insa linia traseului este preponderent in sus, urmarind ca reper o fisura colorata puternic in gri. Aici e si portiunea cea mai dificila a lungimii. Pe fisura, pe langa pitoane se pot pune si mobile. Dupa depasirea fisurii linia pitoanelor continua in sus, insa in dreapta se afla regruparea (2 pitoane) si se poate vedea si un spit din traseul Scaparici. Lungimea este foarte friabila, iar posibilitatile de asigurare pana la fisura gri sunt modeste.

Lungimea 4, 30m: Continua in stanga regruparii, pe linia pitoanelor, directie usor stanga. Pe aceasta portiune pitoanele sunt mai dese iar linia traseului e mai usor de urmarit. Se catara in directia unui manunchi de pitoane batute intr-o alveola (vizibil din regrupare). Dupa acestea urmeaza o portiune de fata asigurata de 3 spituri vechi, si care nu inspira prea mare incredere la o cadere. Spiturile sunt foarte apropiate si se poate trece la artificial. Pe intreaga lungime, cataratul e sustinut - este cea mai grea lungime de catarat. Regruparea este chiar la baza unei fisuri-diedru pe care continua urmatoarea lungime.

Lungimea 5, 25m: Merge direct in sus pe o fisura-diedru pe care se gasesc pitoane si pe care se pot pune si mobile. Lungimea este scurta, sustinuta dar mai usoara ca cele anterioare. Regruparea este la trei pitoane un pic cam distantate - greu de egalizat. (Aici nu se pot pune mobile).

Lungimea 6, 50m: Continua in sus, catarand in stanga regruparii. Urmeaza o portiune usor surplombata care se depaseste prin dreapta, pentru ca apoi sa se revina spre stanga si apoi in sus. Pitoanele sunt mai rare dar linia traseului e mai usor de urmarit. Se ajunge la o mica brana unde sunt doua pitoane. Se poate regrupa aici pentru a evita frecarea (care va fi foarte mare odata ajunsi sus). Alternativ, catararea continua pentru inca 15-20m pana la iesire. Zona de aici e foarte friabila. Se catara inspre stanga regruparii intermediare, pana la o teava solida. Aici, inspre stanga se afla un diedru cu fisura neasigurat (de aprox 4-5m). Linia traseului este prin dreapta, peste un alt diedru paralel, si mai usor. Regruparea este spre dreapta, la jnepeni.

Retragere: se urca pe creasta pana in Brana Mare a Costilei iar de acolo pe poteca de retragere fie pe Brana Aeriana fie Scorusi-Galbinele. Se poate retrage inapoi in Valea Costilei prin traseul Poseidon.

Echipament folosit: Aliens albastru,verde,galben; DMM demon 1,2,3, 3.5; DMM torque nuts albastru, galben, ros. Set complet de nuci DMM offset. 12-14 bucle. ciocan si pitoane (am batut un piton pentru amenajarea regruparii 3).


Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)

Bucegi Costila alpinism bebe si mircea

postat de nrudolfs

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de geo_bivuac
15
March
2012
Prezentarea traseului Fisura Albastra varianta directa

4816



postat de geo_bivuac
22
June
2012
O mica cascada de gheata din zona Dej

4763



postat de calpatin
01
November
2012
Turnul de Fildes (6A, 10lc, 6+ impus) - Cheile Bicazului

4692


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Red Bull Avaatara Story Cut
It has been quite a while since I had been as motivated to sport climb as I was last spring. Even though I began climbing at crags, my focus has been directed towards mountaineering for several years now. But last spring, rock climbing projects at home, in the US and elsewhere got me psyched again. One of the more outstanding projects led me to the Baatara Gorge in Lebanon.

Sasha DiGiulian - Pure Imagination
Sasha DiGiulian became the first American women to climb the grade 9a (5.14d) with her historic ascent of Pure Imagination in Kentucky s Red River Gorge.

Adam Ondra - Illusionist 9a - Norway
Adam Ondra climbs one of his harder projects in magic Flatanger cave.

 
   


postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.