eCLIMB.ro

Traseul Sperantelor
postat de geo_bivuac
TOPO > Muntii BUCEGI > Peretele Vaii Albe - Circul 1 > Traseul Sperantelor
Masivul muntos: Costila
Zona din masiv(perete, munte, etc): Peretele Vaii Albe - Circul 1
Altitudinea de plecare: 1700 m
Diferenta de nivel: 400 m
Orientare: sudica
Durata de parcurgere: 10-12 ore
Grad artificial: A1
Cotatie clasica: 6B
Grad impus: 7-
Grad la rootpunkt: 9-
Calitatea asigurarilor: bune
Calitatea stancii: buna
 
Geolocatie:
Latitudine: 45.42606553055342
Longitudine: 25.49808340605466

VEZI PE HARTA

DESCRIERE

Acces: De la Refugiul Costila se merge in Circurile Vaii Albe. Traseul incepe de la "bolovan". (urmand poteca care traversea Valcelui Pietros, Valcelul Policandrului, apoi urca pe Valcelul Stancos, sau varianta pe stanga prin padure pana la locul numit "La Panda". De aici se face stanga in dreptul unui mal de pamant rupt si dupa 40m. se urca pe iarba in dreapta fata de directia de pana in acel moment. De aici poteca este clara si duce in Circuri. Ca punct de orientare mai exista un valcel pamantos care se urca, inainte de a cobora in circul 1).

Lungimea 1: De la Bolovan se parcurg cativa metri cu pamant si friabil pana la o fisura care incepe sa se desfasoare usor spre stanga. Atentie, desi este usor, prima asigurare este cam sus (17m.). Regruparea este comoda, pe o mica platforma de stanca, la baza unei fisuri bine conturate.

Lungimea 2: Incepe drept in sus, prinzand fisura amintita. Are o mica "burtica" putin mai sus se regrupare. Lungimea este verticala, fisura merge frumos la bavareza si este putin friabila. La sfarsitul fisurii incepe un traverseu la dreapta pe niste placi de gresie, asigurarile sunt cam incomode, la nivelul picioarelor. Regruparea se face pe un mic pragulet de stanca.

Lungimea 3: Deasupra regruparii, cam pe toata zone se afla un tavan. Din regrupare se pleaca catre stanga pe o fisura oblica care conduce la tavan. Urmeaza o portiune incomoda pe sub tavan catre stanga, pe un fel de polita de gresie. In extremitatea stanga tavanul formeaza un diedru. Aici se traverseaza tot in stanga, si dupa inca 4 metri se regrupeaza comod. Lungimea este spectaculoasa si scurta.

Lungimea 4: Din regrupare se traverseaza in stanga o muchiuta si apoi in sus pe o fisura care are o mica burtica. Se face putin dreapta ca sa se intre sub o arcada mica. Se trece arcada apoi desi se vede un piton P chiar in sus pe fisura din fata, traseul corect traverseaza stanga 4-5 m si apoi urca (putin mai delicat) pana pe brana care da in Triunghiul de iarba unde regrupam comod la baza unui diedru.

Lungimea 5: Se urca diedrul vertical de deasupra triunghiului de iarba pana pe o fata cu alveole. Aici se vede o linie de pitoane in stanga pe un alt diedru, traseul nostru insa face dreapta si regrupeaza la pitoane chiar inainte de a ajunge la o grota.

Lungimea 6: Pleaca spre dreapta, apoi sus, catre o mica grota, continua dreapta, pana la o fisura cu iarba pe care o urca, iar la capatul ei din nou catre dreapta pana in regrupare pe un mic prag.

Lungimea 7: Din regrupare se coboara catre dreapta cam 6 metri pana la o muchie, loc in care se trece pe fata de dincolo de muchie, apoi se prinde o arcada orientata tot catre dreapta. Aceasta arcada conduce catre regruparea de sub Amvon, care este pe un prag de gresie. Regrupare comoda.

Lungimea 8: Este lungimea care trece "Amvonul". Se pleaca in sus usor dreapta pana la tavan, apoi pe sub tavan pe o polita de gresie. Traverseul continua trecand peste o muchie mica de gresie. La sfarsitul traverseului tavanul formeaza un diedru pe care se urca. In acest pasaj atarna o cordelina care faciliteaza trecerea, miscarile pentru a asigura fiind destul de intinse. Dupa diedru se face stanga si se prinde o fisura dificila, usor surplombata asigurata la inceput cu 2 ancore. La final, fisura se ingusteaza foarte mult (nu intra nici degetul mic) si nu exista asigurari. Aici am montat 2 nuci mici si am trecut artificial. Dupa cativa metri se ajunge in regruparea comoda, intr-un mic diedru de stanca. Pe aceasta lungime e bine sa se asigure cu bucle lungi, pentru ca secundului sa ii fie mai usor in traversare.

Lungimea 9: Pleaca spre dreapta trecand chiar deasupra regruparii peste o muchie, apoi prinde o arcada orientata tot catre dreapta in care se merge la bavareza. Trece o mica surplombita care unii o trec prin dreapta, unii prin stanga (pe aici sunt si asigurarile!), apoi o noua fisura conduce in regrupare, o regrupare aeriana pe gresii.

Lungimea 10: Pleaca catre stanga (3m), apoi urca o fata verticala prevazuta cu o ancora chimica. In dreapta se prinde o fisura (biscuite, la bavareza) si se catara la liber, urmatoarea asigurare fiind la finalul fisurii. De aici asigurarile sunt suficiente. Dupa ce se termina fisura se face traverseu pe fata in stanga pana pe o mica branita, care conduce la baza unei arcade orientate catre dreapta. Se merge pe sub arcada, iar cand se termina se trece deasupra pe fisura, si apoi usor stanga pana in regrupare pe ierburi.

Lungimea 11: Este cea mai usoara lungime a traseului, pleca catre stanga mult, peste o mica fisurica la inceput, apoi pe ierburi, pana se prinde Brana Sperantei pe care se merge in dreapta pana la regrupare. Asigurarile sunt rare pe aceasta lungime.

Lungimea 12: Pleaca in sus pe o fata friabila, face dreapta pana sub o arcada mare, pe sub care traseul continua pana la sfarsitul arcadei (cuie destul de proaste, care misca) unde se transforma in fisura verticala. De aici (mai sunt 4-5 m pana in regrupare) se vad niste cuie si in stanga, dar traseul nostru o ia in sus, cu o usoara burtica finala. Regrupare comoda.

Lungimea 13: Se pleaca in sus pe o fisura verticala pana sub o arcada mare, apoi putin pe sub arcada. Apoi se traverseaza stanga pe o fata usor inclinata (cam 7m.)pana se prinde o fisura inierbata care duce la regruparea situata la baza hornului final. Lungimea este sinuoasa, atentie cum asigurati cu bucle lungi ca sa nu trageti de corzi !

Lungimea 14: Este lungimea finala, un horn verical foarte usor,  care iese intr-o palnie de iarba in Creasta Vaii Albe.

Sperante_foto.jpg

Echipament folosit: semicorzi 50 m, 15 expresuri (e bine sa nu fie din cele scurte folosite in escalada, ci mai lungi), un set de nuci (am folosit 2 nuci mici in lungimea 8).

Mai multe poze aici : http://www.silvique.ro/2012/09/2012-08-18-costila-traseul-sperantelor-6b-14lc.html

Traseul a fost reparat pe data de 26 mai 2002 de catre Titus Gontea si Mihai Sima. Prin reparatie se intelege consolidarea regruparilor cu ancore chimice si/sau spituri in functie de stanca, si in pasajele cheie, precum si acolo unde pitoanele ieseau cu mana.

Cea mai dificila zona a traseului este intre lungimile 8-10, acolo unde peretele este cel mai vertical. Lungimea unde traseul se poate pierde este lungimea 10, deoarece inainte nu se vedea pitonul de pe fata, iar regruparea este periculoasa, datorita faptului ca toata zona este de gresie si cam suna a gol.

Retragerea se face cobarand pe Creasta Vaii Albe pana la Brana Aeriana, care este prevazuta cu cabluri si lanturi pentru siguranta coborarii. Dupa parcurgerea Branei Aeriene se ajunge la Belvedere, de unde se coboara pe un valcel inierbat, apoi se urca cativa petri si se traverseaza catre partea superioara a Valcelului Policandrului prin niste jnepeni calcati. Poteca se strecoara cand prin jnepeni, cand pe portiuni cu iarba si duce la doua hornuri si ele dotate cu cabluri. Se coboara apoi pe malul din dreapta, pana la o zada mica de unde se face dreapta si apoi se parcurge o brana printre zade care se termina la o placuta memoriala, de unde pe un horn cu lanturi se ajunge "La Panda". De acolo poteca cunoscuta catre refugiu.


Sperantei.jpg
Descrierea si schita (facuta de Silvia Iordache in 2007 si completata la data de 6 Sept 2012 de Catalin Pobega)

Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)


postat de geo_bivuac
la data de 06 September 2012
viziualizat de 584 ori

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 

postat de alexmanoliu
24
March
2016
O parcurgere de angajament a peretului Lespezi-Caltun
600

postat de geo_bivuac
12
March
2012
Premiera in Cheile Turzii - "Fight for life" VI+ A1, 5 lc
646

postat de geo_bivuac
12
March
2012
In data de 13 septembrie Costin Morariu si Dan Anghel au finalizat un nou traseu in Cheile Manastirii.
547


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii GIURGEU - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii PARING - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Tommy Caldwell Climbing Pitch 15 | The Dawn Wall
On January 14, 2015, Tommy Caldwell and Kevin Jorgeson made the first free ascent of The Dawn Wall on Yosemite s El Capitan. Watch Tommy climb pitch 15 (5.14c) in this first footage released by the film crew on the wall. “The crux holds of pitch 15 are some of the smallest and sharpest holds I have ever attempted to hold onto,” Tommy wrote on his Facebook page. Four unique camera angles reveal those minuscule holds and the 1,300 feet of exposure under Tommy’s precarious foot placements. While multiple pitches of extremely difficult climbing remained above, the completion of pitch 15 was considered the last major hurdle to the eventual success of this seven-year project. Note: Pitch 15 was originally rated 5.14d, but was downgraded slightly after the completion of the route.

A day in the life of Team Petzl in Spain
Featuring Dani Andrada, Chris Sharma, Daila Ojeda, Sasha DiGiulian, Nina Caprez.... A video by Joe Kinder A day at the cliff in Catalunya is motivating, inspiring, and always full of energy. With such great crags and some of the most beautiful ambiance the whole package is completed with good friends all trying hard together. We push ourselves, but we push ourselves even more when we are with good company, and that's what this day in Santa Linya was like. It was a day packed with action until the sun set and then it was off to the bar for conversations and stories. The climbing life is a simple life here and a good one. Here is a little glimpse. Enjoy.

REEL ROCK 10 OFFICIAL TRAILER
The year s best new films from the vertical edge, featuring Alex Honnold, Tommy Caldwell, Kevin Jorgeson, Daniel Woods, and a special tribute to the late Dean Potter. 500 shows around the world coming Fall 2015. Visit http://reelrocktour.com/ to find a screening near you.

 
   
postat de geo_bivuac
03
November
2019
Un scurt interviu cu Dumitrica Vasile despre cum a ajuns sa deschida trasee de TRAD in peretii Romaniei.
3637

postat de geo_bivuac
02
September
2019
Campanie de strangere de bani pentru repararea traseelor de catarare din Costila
3844

postat de geo_bivuac
31
January
2019
O poveste despre un personaj care ofera sevicii de ghid montan fara a avea acreditatri oficiale.
10274

postat de geo_bivuac
05
March
2018
Jim Bridwell va ramane nemuritor in istoria alpina pentru contributiile sale, nu numai pentru performantele din Yosemite - aproximativ 100 de trasee catarate la liber, plus rutele de A5 din peretii mari pe Half Dome și El Capitan, dar și pentru rutele alpine din Alaska si Patagonia.
5122

TOATE ARTICOLELE
   
21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.
2125 postat de geo_bivuac

16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.
10832 postat de geo_bivuac

21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.
8729 postat de alien

19
May
2014

Toata lumea viseaza sa mearga in Fisura Albastra sau alte trasee de renume din Romania dar nu face nimic in privinta acestui lucru. eCLIMB.ro te invita la catarat in marii pereti.
18405 postat de geo_bivuac

TOATE STIRILE
 
CONTACT

UTILIZATOR NOU

RECUPERARE PAROLA
Varful Omu
02-12-2021 ora 16:00Fenomen : viscol
Temperatură: -5.0 ºC
Vânt: 7.0 m/s, directia : SV
Nebulozitate: cer invizibil
Presiune: 738.2 mb, in scadere
Umezeală relativă: 94%
Strat zăpadă : 9 cm la ora 08