eCLIMB.ro

Traseul Central al Lirei din Cioranga
postat de geo_bivuac
TOPO > Muntii PIATRA CRAIULUI > Cioranga - Peretele Lirei > Traseul Central al Lirei din Cioranga
Masivul muntos: Piatra Craiului
Zona din masiv(perete, munte, etc): Cioranga - Peretele Lirei
Altitudinea de plecare: 1800 metri
Diferenta de nivel: 200 metri
Orientare: vest-sud-vest
Durata de parcurgere: 4-5 ore
Grad artificial: A0
Cotatie clasica: 5A
Grad impus: 6
Grad la rootpunkt: 7
Calitatea asigurarilor: buna (necesita asigurari suplimentare)
Calitatea stancii: excelenta
 




Geolocatie:
Latitudine: 45.53072243215369
Longitudine: 25.216088579541065

VEZI PE HARTA
Traseul Central al Lirei din Cioranga.

Grad de dificultate 5A (6 A0 sau 7-/7)

Premiera: Ion Neagoe (Nusu) si Razvan Budac 1996.

Materiale necesare: 2 semisfori de 60m, 3 pitoane, ciocane, 1 set nuci. 2-4 frenduri mici si medii.

Ziua de gratie: duminica, 15 iulie 2012. Planul de a merge in echipa de 3 (Ion Neagoe (Nusu), Dragos Nedelcu si eu (Tori)) in Traseul Central al Lirei se modifica la fata locului: ni se alatura si Marius Sendre si hotaram sa ne cataram in doua echipe de cate 2: Marius cu Nusu si Dragos cu mine. Il lasam pe Nusu sa deschida "ostilitatile", el stiind cel mai bine linia traseului.

Descrierea traseului (asa cum l-am parcurs noi).

IMG_6269.JPG
Intrarea in traseu (foto by Corina Drosino)

Se intra in Canionul Cioranga si inaintam aproximativ 150m. In acel moment pe stanga avem o fata compacta si puternic concretionata. Incepem traseul din acest punct. se urca 7-8 metri drept in sus, apoi se face un scurt traverseu la stanga apoi urcam pe o rampa oblica dreapta cam 8-10m pana in regrupare (o brana orizontala comoda). pentru regrupare noi am folosit piton tip lama cu inel si un friend mic.

In lungimea a doua se pleaca printr-un traverseu de 2 metri catre stanga, apoi 8-10m drept in sus urmand ca din acel punct sa ne inscriem pe o traiectorie oblic stanga (fara a traversa prea mult in stanga). Am regrupat dupa 58m in dreptul unei mici tufe de jnepeni folosind o nuca mare (DMM nr. 10), un friend mare (rock empire nr. 4 sau 5) si un piton tip "P". Pe parcursul acestei lungimi depasim in mod succesiv praguri de 4-6m separate de brane. Plasamentele pentru protectii mobile sunt multiple si in plus, cu ceva grija, gasim si clepsidre.

Lungimea a treia consta intr-o traversare orizontala la stanga lunga de 20m pana intr-un jgheab unde intalnim primul piton (tip "P") foarte solid. Aici regrupam iar dupa preferinte, se poate consolida regruparea cu inca un piton (de data aceasta, unul din "garderoba proprie"). Din acest punct, dificultatile tehnice ale traseului cresc (odata cu numarul de asigurari fixe).

Dupa 3 metri de la plecarea din regrupare jgheabul se ingusteaza devenind un semicilindru aproape perfect cu diametrul de aproximativ 1m, catararea lui fiind extrem de interesanta.pe cei aproximativ 20 metri ai lui intalnim patru pitoane (singurele de pe aceasta lungime). La iesirea din jgheab, intalnim un mic diedru de 4m, apoi inaintam pe o fata usor cazuta cu prize generoase fara a mai intalni niciun piton pana in regrupare (o brana foarte comoda), asigurarile plasandu-se dupa placul si priceperea cataratorilor. Lungimea are in total 50 de metri.

33.jpg

foto: Cornel Zarescu si Serban Cristea

Lungimea a 5-a incepe usor in stanga si apoi in sus. Dupa aproximativ 20 metri traversam dreapta 3-4 metri pana la o fisura clara.

Cataram pe fisura pana in regrupare care se afla 15 metri mai sus sila 2 metri in drepta. Pe aceasta lungime nu avem nevoie de asigurari suplimentare. Din punct de vedere al dificultatilor tehnice, aceasta lungime ofera cele mai "tari" pasaje.

La inceputul ultimei lungimi ne cataram usor spre dreapta spre tavanul din traseul Surplomba Hornului. Il depasim si avem grija sa nu intram pe linia traseului sus amintit, traseul nostru mentinandu-se tot timpul putin in stanga. La 6-7m deasupra tavanului intalnim o fata destul de compacta, depasirea ei necesitand atentie. Cea mai comoda posibilitate de a asigura acest pasaj a fost sa batem un piton intr-o mica fisura dintr-o alveola. Deasupta acestui pasaj intalnim deja jnepeni si putem considera traseul terminat, regruparea facandu-se la alegere la radacinile acestora.

Pentru retragere exista doua variante: Valcelul cu Fereastra (urcam pana la Amvon si apoi facem dreapta pana la valcel) sau Braul Cioranga (oblic stanga printre jnepeni, urmand un hatas de capre pana prindem, dupa aproximativ 5 minute, o poteca mai clara).

Considerente generale: Traseul este destul de complex si necesita o buna cunoastere a folosirii asigurarilor mobile. Ofera , in mod special in partea superioara, o catarare variata pe o roca deosebit de compacta.

Vorbind cu Nusu la iesirea din traseu, am ajuns la concluzia ca primele trei lungimi parcurse de noi difera putin de varianta originala (se traversa mai devreme in jgheab) dar ofera o catarare mult mai placuta.

Va doresc sa va bucurati de acest traseu macar atat de mult cat ne-am bucurat noi!


Articol scris de Cristian Torica


Schita-Traseul-Central-al-L_1.jpg

Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)


postat de geo_bivuac

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de AdiC
13
May
2013
Unul din cele mai frumoase si interesante trasee din Diana.

4702



postat de geo_bivuac
12
March
2012
Valea Sarca, Italia, Monte Casale, Parete centrale

4695



postat de geo_bivuac
18
March
2013
Un traseu dur, rar asigurat si cu foarte putine repetari

4687


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Red Bull Avaatara Story Cut
It has been quite a while since I had been as motivated to sport climb as I was last spring. Even though I began climbing at crags, my focus has been directed towards mountaineering for several years now. But last spring, rock climbing projects at home, in the US and elsewhere got me psyched again. One of the more outstanding projects led me to the Baatara Gorge in Lebanon.

Adam Ondra - Change - Backstage movie
DOCUMENTARY ABOUT THE BACKGROUND OF THE UPCOMING MOVIE CHANGE "October 4th 2012, Flatanger, Norway. After incredible 3-month battle, Adam Ondra makes the first ascent of the new world´s hardest route. Adam names it Change and suggests the magic grade of 9b+. The limit of human´s possibilities has been shifted and the long adventurous trip of a few friends to the northern Europe slowly comes to the end..." Detailed info: WWW.CHANGE-MOVIE.COM But was this epic journey just about climbing? No, not at all. This won´t be a next typical climbing movie. So what it will be about? Here is a "small" 24 minutes long hint. Filmed and directed by Petr Pavlicek Duration: 24 min Bernartwood 2013 - bernartwood.cz

Into the light
Stefan Glowacz si Chris Sharma catara un traseu fantastic in Oman in pestera Majlis al Jinn cu dificultati cuprinse intre 7c+ si 8b+

 
   


postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.