Grad de dificultate 5A (6 A0 sau 7-/7)
Premiera: Ion Neagoe (Nusu) si Razvan Budac 1996.
Materiale necesare: 2 semisfori de 60m, 3 pitoane, ciocane, 1 set nuci. 2-4 frenduri mici si medii.
Ziua de gratie: duminica, 15 iulie 2012. Planul de a merge in echipa de 3 (Ion Neagoe (Nusu), Dragos Nedelcu si eu (Tori)) in Traseul Central al Lirei se modifica la fata locului: ni se alatura si Marius Sendre si hotaram sa ne cataram in doua echipe de cate 2: Marius cu Nusu si Dragos cu mine. Il lasam pe Nusu sa deschida "ostilitatile", el stiind cel mai bine linia traseului.
Descrierea traseului (asa cum l-am parcurs noi).Intrarea in traseu (foto by Corina Drosino)
Se intra in Canionul Cioranga si inaintam aproximativ 150m. In acel moment pe stanga avem o fata compacta si puternic concretionata. Incepem traseul din acest punct. se urca 7-8 metri drept in sus, apoi se face un scurt traverseu la stanga apoi urcam pe o rampa oblica dreapta cam 8-10m pana in regrupare (o brana orizontala comoda). pentru regrupare noi am folosit piton tip lama cu inel si un friend mic.
In lungimea a doua se pleaca printr-un traverseu de 2 metri catre stanga, apoi 8-10m drept in sus urmand ca din acel punct sa ne inscriem pe o traiectorie oblic stanga (fara a traversa prea mult in stanga). Am regrupat dupa 58m in dreptul unei mici tufe de jnepeni folosind o nuca mare (DMM nr. 10), un friend mare (rock empire nr. 4 sau 5) si un piton tip "P". Pe parcursul acestei lungimi depasim in mod succesiv praguri de 4-6m separate de brane. Plasamentele pentru protectii mobile sunt multiple si in plus, cu ceva grija, gasim si clepsidre.
Lungimea a treia consta intr-o traversare orizontala la stanga lunga de 20m pana intr-un jgheab unde intalnim primul piton (tip "P") foarte solid. Aici regrupam iar dupa preferinte, se poate consolida regruparea cu inca un piton (de data aceasta, unul din "garderoba proprie"). Din acest punct, dificultatile tehnice ale traseului cresc (odata cu numarul de asigurari fixe).
Dupa 3 metri de la plecarea din regrupare jgheabul se ingusteaza devenind un semicilindru aproape perfect cu diametrul de aproximativ 1m, catararea lui fiind extrem de interesanta.pe cei aproximativ 20 metri ai lui intalnim patru pitoane (singurele de pe aceasta lungime). La iesirea din jgheab, intalnim un mic diedru de 4m, apoi inaintam pe o fata usor cazuta cu prize generoase fara a mai intalni niciun piton pana in regrupare (o brana foarte comoda), asigurarile plasandu-se dupa placul si priceperea cataratorilor. Lungimea are in total 50 de metri.
foto: Cornel Zarescu si Serban CristeaLungimea a 5-a incepe usor in stanga si apoi in sus. Dupa aproximativ 20 metri traversam dreapta 3-4 metri pana la o fisura clara.
Cataram pe fisura pana in regrupare care se afla 15 metri mai sus sila 2 metri in drepta. Pe aceasta lungime nu avem nevoie de asigurari suplimentare. Din punct de vedere al dificultatilor tehnice, aceasta lungime ofera cele mai "tari" pasaje.
La inceputul ultimei lungimi ne cataram usor spre dreapta spre tavanul din traseul Surplomba Hornului. Il depasim si avem grija sa nu intram pe linia traseului sus amintit, traseul nostru mentinandu-se tot timpul putin in stanga. La 6-7m deasupra tavanului intalnim o fata destul de compacta, depasirea ei necesitand atentie. Cea mai comoda posibilitate de a asigura acest pasaj a fost sa batem un piton intr-o mica fisura dintr-o alveola. Deasupta acestui pasaj intalnim deja jnepeni si putem considera traseul terminat, regruparea facandu-se la alegere la radacinile acestora.
Pentru retragere exista doua variante: Valcelul cu Fereastra (urcam pana la Amvon si apoi facem dreapta pana la valcel) sau Braul Cioranga (oblic stanga printre jnepeni, urmand un hatas de capre pana prindem, dupa aproximativ 5 minute, o poteca mai clara).
Considerente generale: Traseul este destul de complex si necesita o buna cunoastere a folosirii asigurarilor mobile. Ofera , in mod special in partea superioara, o catarare variata pe o roca deosebit de compacta.
Vorbind cu Nusu la iesirea din traseu, am ajuns la concluzia ca primele trei lungimi parcurse de noi difera putin de varianta originala (se traversa mai devreme in jgheab) dar ofera o catarare mult mai placuta.
Va doresc sa va bucurati de acest traseu macar atat de mult cat ne-am bucurat noi!
Articol scris de Cristian Torica