eCLIMB.ro

Fisura Bobot
postat de geo_bivuac
TOPO > Muntii MEHEDINTI > Coltul Bobot > Fisura Bobot
Masivul muntos: Mehedinti
Zona din masiv(perete, munte, etc): Coltul Bobot
Diferenta de nivel: 250 metri
Orientare: sud sud-est
Durata de parcurgere: 4-5 ore
Grad artificial: A0
Cotatie clasica: 5B
Grad impus: 6+
Grad la rootpunkt: 8+ 9- (ESTIMAT)
Calitatea asigurarilor: bune
Calitatea stancii: buna
 




Geolocatie:
Latitudine: 45.05574926311363
Longitudine: 22.601277600878802

VEZI PE HARTA

Traseul Fisura Bobot se afla in Coltul Bobot, situat la la kilometrul 25, in stanga drumului (cum pleci din Baile Herculane), .

Starea treseului: asigurari bune, pe alocuri pitoane ruginite (nesigure) datorita efectului de electrocoroziune, regrupari bune, stanca compacta, dar pe alocuri murdara;

Lungime: 4LC si 1/2 (merge si din 4);

Dificultate: 7+/ 8- la liber, 5B cu 6+ cu A0 la clasic;

Timp de pacurgere: 3-4 ore;

Retragere: poteca de pe stanga Coltului;

Ajunsi la baza Coltului Bobot, traversam raul la circa 150 de metri in amonte. In functie de perioada in care se doreste parcurgerea traseului, pot fi intampinate dificultati la traversarea Cernei (nivelul apei si temperatura sunt elmente ce trebuie luate in seama). Aflati in cealalta parte a raului intrarea in traseu este usor de identificat.

Prima lungime de coarda este usoara, dar delicata, mergand sinuos cand pe stanga, cand pe dreapta fisurii. In aceasta portiune stanca este murdara, impunand atentie sporita. Dupa circa 20 de metri se regrupeaza comod la baza unui diedru cazut.

A doua lungime incepe pe un diedru prafuit si cu asigurari proaste, continuand cu un traverseu spre dreapta pe sub o surplomba. Aceasta sectiune este urmata de o catarare usoara, oblic dreapta, pana la un copac. Din acest punct se schimba directia de mers catre stanga si, dupa alti 10 metri, se trece iar spre dreapta pana pe contrafort, unde se regrupeaza. De aici se merge circa 20 de metri pana la baza fisurii.

Lungimea a treia incepe pe o fisura verticala usoara, dar care devine din ce in ce mai dificila pe parcurs. Dupa circa 25 de metri se ajunge la baza unei fisuri mai proeminente care incepe cu o bavareza pe partea dreapta, dar care pe la jumatate isi schimba directia de mers catre stanga. Odata cu directia de abordare se modifica si dificultatea, devenind mai solicitanta. Fisura se termina cu o burtica usor surplombata (7+ 8- ) urmand ca la 5 metri sa gasiti regruparea.

schita_fisura_bobot.jpg

Lungimea a patra incepe cu o fisura larga, usoara (5+). Dupa 7-8 metri aceasta fisura se ingusteaza si se surplombeaza, impunand cataratul la artificial A0 (cu miscari fine) pe pitoane nu tocmai bune de cazut in ele. Dupa aproximativ 7 metri de catarare in aceste conditii se continua traseul pe o fisura larga, oblic stanga, pentru inca 30 de metri. Regruparea se realizeaza pe o brana, la baza unui diedru inchis de circa 5-6 metri.

Ultima lungime este scurta si usoara (15 metri 5+) si se termina in varful Coltului Bobot.

Retragerea se face urmad poteca ce se vede prin spatele Coltului, pentru o scurta portiune din drum, apoi se coboara pe versantul din stanga pana la rau.

Recomand acest traseu pentru pasajul intalnit in lungimea a treia si sugerez sa fie incercat la liber (trecerea bavarezei de pe dreapta pe stanga incearca atat fizicul cat si psihicul). Lungimea a patra, cu exceptia pasajului artificial, este frumoasa si variata ca si metode de abodare.

Este foarte util sa aveti un set de nuci si 3-4 frienduri medii, pentru a intari unele pitoane ruginite intalnite in traseu.

Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)

herculane alpinism cerna coltul bobot

postat de geo_bivuac

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de geo_bivuac
11
November
2015
Traseul se situează în prima creastă de la marcajul turistic ce urcă în Şaua Bucurei, imediat în dreapta traseului Fisura Întreruptă.

3782



postat de geo_bivuac
30
April
2013
3 lungimi de coarda 5A Pertele Animalelor Pentru retragere am facut doua rapeluri.

3839



postat de geo_bivuac
04
December
2013
Unul din cele mai frecventate trasee din Peretele Bardosului - Bicaz

3801


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Scottish Icetrip
If there is one place on earth where climbers celebrate the arrival of the next snowstorm, it has to be Scotland. Each winter, pounded by the North Atlantic winds, the Scottish Highlands are covered by a layer of snow and frost at the mercy of weather conditions. Here, winter climbing has existed for more than a century, and the smell of adventure is as authentic as the whisky borne of the local peat. Climbing is done from the ground up, without bolts, and generally onsight. An introduction to the very modern ethics of Scottish mixed climbing. It's in those condition that Ueli Steck flashed "the secret" (X, 10), the hardest climb in Ben Nevis.

The Dawn Wall - Filmul intreg
O poveste motivationala despre munca unui catarator in incercarea de a elibera un traseu in Yosemite Valley In January, 2015, American rock climbers Tommy Caldwell and Kevin Jorgeson captivated the world with their effort to climb The Dawn Wall, a seemingly impossible 3,000 foot rock face in Yosemite National Park, California. The pair lived on the sheer vertical cliff for weeks, igniting a frenzy of global media attention. But for Tommy Caldwell, The Dawn Wall was much more than just a climb. It was the culmination of a lifetime defined by overcoming obstacles. At the age of 22, the climbing prodigy was taken hostage by rebels in Kyrgyzstan. Shortly after, he lost his index finger in an accident, but resolved to come back stronger. When his marriage fell apart, he escaped the pain by fixating on the extraordinary goal of free climbing The Dawn Wall. Blurring the line between dedication and obsession, Caldwell and his partner Jorgeson spend six years meticulously plotting and practicing their route. On the final attempt, with the world watching, Caldwell is faced with a moment of truth. Should he abandon his partner to fulfill his ultimate dream, or risk his own success for the sake of their friendship?

Desert Ice
Strings Productions follows American climbers Scott Adamson and Jesse Huey searching for ice in the depths of the desert. The two strike gold in the splendid Zion National Park and what initially seems like an insane idea is considered by many as one of the most important recent ice climbing discoveries in North America.

 
   


postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.