eCLIMB.ro

Ilegal
postat de mati
TOPO > Zona CHEILOR TURZII > Peretele Urias > Ilegal
Masivul muntos: Cheile Turzii
Zona din masiv(perete, munte, etc): Peretele Urias
Diferenta de nivel: 350 metri
Orientare: Sud
Durata de parcurgere: 4-5 ore
Cotatie clasica: 5B
Grad impus: 7
Grad la rootpunkt: 7+
Calitatea asigurarilor: Spituri, regrupari pe spituri
Calitatea stancii: Buna - catarare pe fete
 




Geolocatie:
Latitudine: 46.564561
Longitudine: 23.677074

VEZI PE HARTA

Traseul Ilegal (7+), Cheile Turzii

IMG_0524.JPG

Scurta descriere:

In partea stanga a Peretelui Urias, intersectand de mai multe ori traseul Vigh Tibor in primele 2 lungimi, se gaseste traseul Ilegal. Un traseu modern de escalada multipitch, asigurat pe spituri (2-3m intre asigurari) si cu regrupari deasemenea pe spituri (neechipate pentru rapel), Ilegal, urmareste o linie verticala pe fete si culmina cu un pas fin de grad 7+, tot de fata.

Apropiere:

Pentru a ajunge la intrarea in traseu primul pas este sa treci raul spre partea stanga a Peretelui Urias. Linia traseului incepe mai la stanga de intrarea in Vigh Tibor si Madona Neagra, unde porneste vertical o linie de spituri ce au la baza numele traseului, scris cu vospea rosie.

L1(6+): Prima lungime pleaca pe fata pana la o fisura destul de larga ce se continua pana aproape de prima intersectie cu Vigh Tibor pe un prag. De aici traseul continua pe o mica surplomba pana la un al doilea prag de intersectie cu traseul Vigh Tibor, unde este si prima regrupare.

L2(7): Pleaca destul de incordat pe un diedru brazdat de o fisura, apoi traverseaza usor drepata peste o burtica (aici este si pasul de grad 7) pana in creasta. De aici continua pe linia crestei, in partea dreapta, pe teren usor friabil, pana la un diedru innierbat, ce duce in a doua regurpare in varful crestei.

Sectiunea aceasta a traselui este destul de lunga, iar portiunea de creasta face ca semicorzile sa frece destul de tare. Pe zona de creasta asigurarile sunt mai rare.

L3(7-): Pasul lungimii (grad 7-) este la plecare, pana in prima asigurare care se gaseste la 3m deasupra regruparii. Lungimea continua direct in sus pe fete pana la un diedru, la jumatatea caruia se traverseaza dreapta peste o coama pana in regrupare. Regruparea 3 este aeriana, usor incomoda, la baza unei concavitati ce aduce cu un diedru spalat.

L4(7+): Plecarea in lungime este destul de fina si dupa 2m de catarare verticala, se traverseaza 15m in partea dreapta. Pasul traseului (7+) este la finalul traverseului. Este un pas fin de echilibru pe fata, cu prize destul de mici la maini, pana la baza unui alt diedru brazdat de o fisura. De aici lungimea continua in sus, usor stanga pana la brana de iarba din varful Peretelui Urias.

L5(7): Se traverseaza brana de iarba pana la tancul din fata unde se gaseste o linie de spituri ce trece pe langa un copac in mijlocul peretelui si se termina cu o fisura la finalul careia se afla si ultima regrupare.

Retragere: Retragerea se poate face continuand linia crestei pana la Crucea Sandulestilor si de acolo pe platou pana la una din intrarile in chei.

O retragere pe linia traseului nu este neaparat comoda si regruparile nu sunt echipate pentru rapel, astfel fiind nevoie de cordelina pentru a te putea retrage in jos :P

Data: 20.09.2015

Schita:

Topo_Ilegal.jpg

Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)

cheile turzii escalada multipitch ilegal peretele urias

postat de mati

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de geo_bivuac
11
November
2015
Traseul Muchia Mare este situat pe faţa NE a Vârfului Peleaga, în muchia cu acelaşi nume

4805



postat de geo_bivuac
17
March
2013
Unul din cele mai frumoase trasee din circul 1 al peretelui Vaii Albe

4800



postat de geo_bivuac
18
March
2013
Un traseu scurt dar intens din Tancul Mic, 3 L.C. 7+

4766


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Flashback: When two men climbed El Capitan in 1970
In this 1970 CBS Evening News report, climbers Dean Caldwell and Warren Harding make history as the first to climb El Capitan s Wall of Early Morning Light. Now known as Dawn Wall, it s the same cliff face that Kevin Jorgeson and Tommy Caldwell free-climbed in an equally historic feat. While both had their challenges, the 1970 climb would prove to be more controversial thanks to a spat between the climbers and the National Park Service.

Petzl RocTrip China 2011
Petzl RocTrip China 2011-The official movie

The Dawn Wall - Filmul intreg
O poveste motivationala despre munca unui catarator in incercarea de a elibera un traseu in Yosemite Valley In January, 2015, American rock climbers Tommy Caldwell and Kevin Jorgeson captivated the world with their effort to climb The Dawn Wall, a seemingly impossible 3,000 foot rock face in Yosemite National Park, California. The pair lived on the sheer vertical cliff for weeks, igniting a frenzy of global media attention. But for Tommy Caldwell, The Dawn Wall was much more than just a climb. It was the culmination of a lifetime defined by overcoming obstacles. At the age of 22, the climbing prodigy was taken hostage by rebels in Kyrgyzstan. Shortly after, he lost his index finger in an accident, but resolved to come back stronger. When his marriage fell apart, he escaped the pain by fixating on the extraordinary goal of free climbing The Dawn Wall. Blurring the line between dedication and obsession, Caldwell and his partner Jorgeson spend six years meticulously plotting and practicing their route. On the final attempt, with the world watching, Caldwell is faced with a moment of truth. Should he abandon his partner to fulfill his ultimate dream, or risk his own success for the sake of their friendship?

 
   


postat de geo_bivuac
15
April
2025
Un articol despre ce ramane dincolo de trasee si clasamente, legatura profunda cu stanca, trairile din timpul competitiilor si urmele care nu se vad, dar care ne transforma.



postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.