eCLIMB.ro

Surplomba cu pendul
postat de geo_bivuac
TOPO > Muntii BUCEGI > Peretele Valcelului Stancos > Surplomba cu pendul
Masivul muntos: Costila
Zona din masiv(perete, munte, etc): Peretele Valcelului Stancos
Altitudinea de plecare: 1700 metri
Diferenta de nivel: 100 metri
Orientare: sud- est
Durata de parcurgere: 2-4 ore
Grad artificial: A0
Grad impus: 6+
Calitatea asigurarilor: bune
Calitatea stancii: buna
 




Geolocatie:
Latitudine: 45.428471
Longitudine: 25.499690

VEZI PE HARTA

Traseul se află în Peretele Vîlcelului Stancos şi ne trezise intereseul cu un an în urmă cînd am rapelam din Bivuacul Caprelor. Pentru a ajunge la începutul traseului trebuie urmată poteca ce duce spre Brîna Aeriană şi, la intersecţia cu Vîlcelul Stancos, părăsim poteca urcînd pe feţele din dreapta(în sensul urcării) spre baza peretelui cu un tavan mare, vizibil din potecă, orientîndu-ne spre partea din dreapta a peretelui. Aceasta este considerată în schiţele vechi ca fiind prima lungime de coardă, dar merge urcată şi fără asigurare.

Puţin mai jos de baza peretelui, pe o placă, găsim scris numele traseului nostru, dar şi al traseului Oblic ce porneşte tot de aici. Tot aici este şi o ancoră chimică.

LC1 - pleacă spre dreapta peste nişte bolovani cu praguri şi după vreo vreo 3 metri ne orientăm ascendent spre un tavan mare, foarte vizibil de jos. Pînă acolo se urcă relativ drept, cu mici deviaţii stînga-dreapta, pe plăci şi bolovani presăraţi cu praguri, urmînd linia pitoanelor şi a ancorelor chimice puse la reamenajare de Dan Vasilescu. Lungimea, mai ales pe început, e uşor friabilă şi nu depăşeşte gradul 6+. Se regrupează după aproximativ 40m pe o platformă largă aflată la vreo 6 metri de extremitatea dreaptă a tavanului.

LC2 - Se pleacă ascendent stînga spre tavan, peste o faţă înclinată apoi se traversează orizontal stînga pe sub acesta. În capătul din stînga peretele face un unghi şi cîţiva metri mai sus, pe un mic prag, se află regruparea. Porţiunea de după unghi conţine cheia traseului şi pendulul pe care nu l-am experimentat. Am abordat pasajul traversînd ascendent stînga, pe linia ancorelor, loc unde am montat şi o balustradă pentru secunzi(al meu şi al lui Mihai). Lungimea o estimez la 20m. Pasul, care a ieşit la liber după ceva forţări, îl estimez pe la gradul 7.

Tot în acesată lungime, pe la mijlocul ei, există un biscuite mare, de 1,5m/2m desprins de perete şi pe care am încercat să-l disloc, dar am renunţat căci nu ştiam dacă mai urcă cineva pe potecă. Biscuitele se mişcă foarte foarte mult şi sigur va cădea cît de curînd. La fel şi pe traversarea pe sub tavan, bolovanii de sub aceasta sunt friabili şi e de evitat folosirea lor cu încredere.

LC3 - Pleacă ascendent stînga pe o faţă înclinată în lungul unui diedru-fisură, apoi în sus pe faţă. Se intră într-un hornuleţ de cîţiva metri care are în partea superioară dreaptă o zadă. Aici, la işirea din hornuleţ, traversăm orizontal dreapta pe după zadă apoi urcăm spre dreapta pe nişte praguri de iarbă pînă la o placă de piatră pe care se află o ancoră şi un piton solid unde regrupăm. Atenţie, la ieşirea din hornuleţ nu se continuă în sus. Deşi pare căţărabil şi ar fi o linie firească a traseului, acesta nu e pe acolo. Lungime estimată la 25m şi un grad maxim de 6/6+.

Retragerea - Sunt două variante:

1- din schitele vechi se continuă undeva în sus ieşindu-se pe poteca ce vine din Aeriană, ieşire pe care noi nu am descoperit-o.

2- Din regrupare se urcă spre dreapta pe o mică placă asigurînd la un piton aflat ceva mai sus, apoi, 2 metri mai sus, se trece printre nişte jnepeni cotind orizontal stînga apoi în sus cîţiva metri după care facem dreapta pe curbă de nivel printre zade şi jnepeni, cautînd un soi de potecă printre aceştia, potecă ce coboară după vreo 10-15m spre o zadă ce are legate de ea nişte cordeline. Aici este ieşirea din traseul "Bivuacul Caprelor". De după zadă se efectuează un rapel de 55m pînă la baza traseului nostru sau două rapeluri mai scurte, unul de vreo 20m pînă în prima regrupare şi încă unul de vreo 35m pînă la baza primei lungimi. De aici mai facem un rapel de 30m printre zade pînă în firul Vîlcelului Stancos.

topo_surplomba_cu_pendul.jpg
click pe foto pentru a mari

descriere si schita preluata de pe: www.totpedrum.blogspot.ro

Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)

costila peretele valcelului stancos surplomba cu pendul

postat de geo_bivuac

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de dragos_nedelcu
28
January
2013
Un traseu foarte frumos de alpinism clasic in Masivul Leaota, Cheile Crovului.

4764



postat de geo_bivuac
16
March
2014
Traseul Muchia Caprioarei se afla in Peretele Animalelor din Postavarul

4837



postat de geo_bivuac
17
March
2013
Cel mai usor traseu din circul 1 din Peretele Vaii Albe

4970


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Lilian Ungureanu M10
M10 in Prapastiile Zarnestilor Filmare realizata de Bogdan Carlogea

TOWERS OF THE ENNEDI
In Towers of the Ennedi, veteran climber Mark Synnott—known more for his far-flung adventures than his technical accomplishments—brings young climbing stars Alex Honnold and James Pearson to the Ennedi to explore its untouched landscapes. Together, Synnott, Honnold and Pearson endure a long, bumpy drive across the sand flats of a godforsaken country to reach an incredible destination: gardens of towers filled with graceful fingers of rock, bottle-shaped formations and lithe arches. With its stark and poetic footage of camels and rock, as well as jarring images of unpleasant travels, this film shows that sometimes you can have just as many adventures trying to reach your destination as you can have once you get there.

Wideboyz climb Century Crack
Cel mai mare tavan catarat vreodata Century Crack

 
   


postat de geo_bivuac
15
April
2025
Un articol despre ce ramane dincolo de trasee si clasamente, legatura profunda cu stanca, trairile din timpul competitiilor si urmele care nu se vad, dar care ne transforma.



postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.