eCLIMB.ro

ABYSSUS INEXPUGNABILIS
postat de geo_bivuac
TOPO > Muntii BUCEGI > Tancul Mic > ABYSSUS INEXPUGNABILIS
Masivul muntos: Costila
Zona din masiv(perete, munte, etc): Tancul Mic
Altitudinea de plecare: 1600 metri
Diferenta de nivel: 140 metri
Orientare: sudica
Durata de parcurgere: 2-3 ore
Grad artificial: A0
Cotatie clasica: 5B
Grad impus: 8+
Calitatea asigurarilor: bune
Calitatea stancii: buna
 




Geolocatie:
Latitudine: 45.430312183033934
Longitudine: 25.500036054217503

VEZI PE HARTA

Duminica 16 nov. Titus Gontea a incheiat prima ascensiune a traseului ABYSSUS INEXPUGNABILIS din Costila-Tancul Mic, traseu inceput in august a.c.. Noua ruta are 4 lungimi si are caracter de directissima cu intrare in dreapta de tr. Hardy si iesire in stanga de traseul Suzana, in varful Tancului Mic. Stanca este deosebit de compacta si sanatoasa, iar dificultatile culmineaza in lungimea a 3-a. Titus a fost secondat de Catalin Padure (Batranu) si Adi Cernea. Pe parcurs au fost folosite 20 de asigurari fixe (19 ancore + 1 piton) intermediare si cate 2 ancore in regrupari. Vremea a tinut cu premieristii, totusi la umbra a fost cam frig. Sursa Lista Costila.

schitaaby.jpgPrima lungime: Din punctul de intrare pe fisura din traseul Hardy, se traverseaza dreapta la echilibru 3 m pe alveole bune pana se prinde prima asigurare, un spit, care odata depasit, conduce intr-o fisura oblic stanga, ce primeste un friend mai mic daca e necesar. Prizele bune si un peu ajuta depasirea fisurii, la al carei capat se poate fixa un friend. Fatza de deasupra cere o ridicare mai delicata, dar prizele redevin mari. Un alt spit marcheaza trecerea pe o noua fatza, unde inclinarea peretelui revine la verticala. Traseul continua usor oblic dreapta, unde intalnim alte  2 spituri succesiv, aflate la distanta de aprox. 3 m unul de altul. In aceasta zona, pasajele sporesc in dificultate. Dupa ultima asigurare, traseul vireaza usor stanga, traversand o fatza cazuta, apoi sus 2 m pe o rampa si stanga pana pe o platforma confortabila inierbata unde regrupam, la 6 m deasupra primei regr. din Hardy.

A doua lungime: Platforma de regrupare o depasim prin stanga, trecand un pasaj mai dificil, de echilibru, pana prindem primul spit de pe lc. a 3-a. Deasupra lui traseul intalneste tr. Hardy, cu care parcurge cativa metri in comun (iesirea din lungimea a 2-a din Hardy), pe o fatza cazuta. Cand intalnim brana de deasupra, punctata deasupra cu un spit, nu traversam, ci depasim spitul prin dreapta, direct pe fatza de deasupra, printr-o iesire mai dificila. Un nou spit mai sus, pe fatza, ne conduce intr-un diedru inclinat si foarte deschis, dar pe care nu mai sunt asigurari. Aici potentialul de cadere este mai mare. Pasajul de liber este mai tare si fin la final, culminand cu iesirea deasupra, pe rampa din Hermann Buhl, la o regrupare cu 2 ancore chimice. Nu regrupam aici, ci iesim frontal sus spre dreapta, asigurand spitul jalon de deasupra. Regruparea o prindem dupa cativa metri de traverseu pe prize mari.

A treia lungime: Are un parcurs deosebit de consistent in pasaje tari, este foarte atletica si spectaculoasa, dar nu prezinta riscuri. Practic o fatza de 35m care incepe domol si surplombeaza in final, pe ultimii 5 m. Contine 7 spituri. Plecarea pana la prima ancora este usoara, pe prize bune. Ridicarea peste prima ancora se face pe prize f. mici, la maini si la picioare, pentru picior e o mica treptuta esentiala, de echilibru si gheara. Depasirea celor de-a 2-a  si a 3-a ancore e si mai dificila, prizele fiind simbolice si departate, dar a 4-a ancora se asigura din prize bunicele, iar fatza de deasupra e cu adevarat fina. Doua prize de un deget si lipsa prizelor la dreptul fac pasajul foarte dificil. Mai sus un bidoigt si alte prize bune conduc la a 5-a ancora, dar cum tot ce e bun tine putin, revenim pe prize proaste si putine, dar peretele mai "cade" putin. Facand  un mic traverseu spre dreapta gasim o alveola buna la mana, urmata de niste praguri mici si riglete usor stanga sus. Asiguram a 6-a ancora  si urmeaza o ridicare fara mari dificultati. Prizele sunt bunicele dar peretele incepe sa surplombeze si efortul e mare. Pasajul ce urmeaza se face in semicerc spre stanga, in partea lui finala (sub ancora 7) avand prize mari la mana. Finalul lungimii e un liber in sus si usor stanga pana ce prindem regruparea, comuna cu  Suzana, intr-un mic "balconas", deasupra surplombei.

A patra lungime: Fatza ce bareaza plecarea pe ultima lungime se depaseste frontal, prima asigurare fiind destul de aproape. O prindem cu ajutorul unui prag si a doua alveole, din care prima e proasta. Urmeaza doua prize mari, intai un bidoigt de stanga si apoi la dreapta o gaura laterala, a doua asigurare, si iesirea pe o fatza cu prize mai mari, dar totusi nu usoara. Frontal deasupra o fisura ne conduce la a 3-a ancora, punct din care traversam 1m dreapta pentru prize mai bune. Pasajul ce urmeaza se trece cu ajutorul unor fisuri inverse, usor friabile. Deasupra gasim un prag de gresie si o alveola, de unde asiguram a 4-a ancora. Pasajul urmator e depasit usor dreapta, dar revenim pe o rampa, iar spre stanga gasim o priza mare, urmata de o noua fatza cu bolovani mari ca niste pepeni, incastrati. Ajungem pe o mica brana, iar niste jnepeni ne bareaza iesirea in creasta. Traseul nostru continua pe fatza de deasupra, pe langa jnepeni, prin stanga lor, pana la iesirea in creasta, aproape de varf, unde traseul ia sfarsit. Asigurarea o facem la niste radacini groase de jneapan.

Vedere ansamblu  Tancul Mic cu linia traseului.
tmic.jpg

Articol preluat de pe roclimbing.net

Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)

ABYSSUS INEXPUGNABILIS costila tancul mic titus gontea

postat de geo_bivuac

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de geo_bivuac
21
June
2012
Zona de escalada Prapastiile Zarnestilor

4710



postat de geo_bivuac
17
March
2013
4 lungimi de coarda, 5B din Peretele Costilei

4694



postat de geo_bivuac
21
June
2012
O cascada de gheata de circa 20 de metri inaltime

4740


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Winter Layering - Mixed Climbing in Switzerland
Kandersteg in Switzerland has long been a mecca for alpine climbers. In 2015 Rab athlete Jeff Mercier made an incredible link up of three classic mixed routes - in a single day. Jeff relies on Rab clothing and equipment on all his projects, and in the high mountains down insulation is still the ultimate insulator.

Calagonone Climbing Experience
Those who’ve been to Cala Gonone, who have swum in the emerald green waters of the Tyrrhenian Sea, who’ve explored the harsh Supramonte inland, who’ve climbed the weathered limestone that dominates this beautiful and wild landscape, know that Sardinia always leaves a mark. A deep one. Those who know this all too well are two of the most expert climbers, Spain’s Patxi Usobiaga and America’s Joe Kinder, featured in this beautiful short film directed by Francesco Piras. This is, yes, a climbing film, but above all its a documentary where action is nothing but a pretext to discover and experience a unique reality.That of Sardinia and its people.

Fisura Albastra Ieri si Azi
un documentar depre renumitul traseu din Peretele Vaii Albe - Costila

 
   


postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.