Echipare. Traseul a fost refacut. Toate regruparile au cel putin un spit si pe fiecare lungime exista spituri. In afara de spituri mai avem cuie destul de ruginite si pene de lemn. Recomand un set complet de nuci.
Apropiere. De la cabana Cheia se traverseaza apa si se merge pe poteca marcata triunghi albastru. In locul in care se deschide un valcel in dreapta se paraseste poteca marcata si se merge in sus spre perete avand in dreapta Creasta Fotoreporterului. Dupa o scurta traversare la stanga pe la baza peretelui se ajunge chiar la baza traseelor Paianjenul Galben si Pasarea Phoenix. Scrie cu vopsea rosie.
1LC. Se urca pe un fel de branita in traversare stanga apoi se prinde un sistem de fisuri in sus. Catararea este foarte faina si se poate scoate la liber.
2LC. Se catara un diedru. Deasupra lui se iese pe teren mai usurel. Urmand linia logica a traseului oblic dreapta ajungem in regrupare pe o mica platforma.
3LC. Fata cazuta, apoi o portiune verticala si prindem o fisura tot pe fata cazuta. Catararea este superba. Continuam de-a lungul fisurii pana in regrupare.
4LC. Avem de depasit in forta o mica surplomba ce ne scoate pe o brana. Urmam bana spre stanga. In capatul acesteia pleaca un diedru absolut superb ce poate fi legat la liber.
5LC. Un sistem de fisuri. Plecarea se poate catara la liber dar apoi mai mult artificial.
6LC. Inca o lungime de artificial. Diedru, apoi se ocoleste surplomba prin stanga, inca o supromba ce se ocoleste prin dreapta si se prinde o fisura pe o fata cazuta. Aici a trebui sa folosesc o nuca pentru intaintare caci cuiul … a zburat.
7LC. Si inca o lungime de artificial. Probabil ca pote fi lucrat la liber insa eu m-am chinuit sa leg la liber primele 6lc asa ca aici am ramas fara gaz.
8LC. Traversare sub o arcada dreapta. Apoi se prinde o fisura in sus, se depaseste o supromba si se iese in regrupare. Aceasta lungime poate fi legata la liber.
9LC. Dupa primii metrii in care se depaseste o surplomba mica se ajunge pe o branita. Tendinta ar fi sa se mearga pe branita in stanga insa se traverseaza pe sub o arcada 1-2m in dreapta si se prinde o fisura foarte foarte frumoasa care se asigura la nuci maricele.. Dupa fisura mai cataram cati metrii si apoi avem de depasit inca o surplomba cu ajutorul unei pene de lemn care … se cam misca. Regrupam pe o brana mare de iarba la un copac.
10LC. Continuam drept in sus pe un fel de diedru spart. La inceput nu se vad si nu exista asigurari fixe, deci folosim nuci, insa mai sus apar si cateva cuie. Iesim deasupra Claii Strambe.
Retragere. Coboram de-a lungul crestei. Teoretic ar trebui ocolita Creasta Fotoreporterului. Apoi se coboara pe un valcel.
!!! Schita din cartea Alpinism Si Escalada Sportiva In Banat Si Oltenia e gresita pe ultimile doua lungimi, nu exista traverseu stanga ci surpromba, fisura, surplomba asa cum arata a doua schita.
Schita de la Liviu Enache contine foarte multe pasaje de artificial. In realitate se pot lega la liber 7lc din 10lc
Schita de premiera obtinuta de la Marcel Andreescu