eCLIMB.ro

Muchia Caprioarei
postat de geo_bivuac
TOPO > Muntii POSTAVARU > Peretele Animalelor > Muchia Caprioarei
Masivul muntos: Postavaru
Zona din masiv(perete, munte, etc): Peretele Animalelor
Altitudinea de plecare: 1000 metri
Diferenta de nivel: 200 metri
Orientare: sudica
Durata de parcurgere: 3-4 ore
Grad artificial: A0
Cotatie clasica: 4B
Grad impus: 6
Grad la rootpunkt: 6+ 7-
Calitatea asigurarilor: bune
Calitatea stancii: buna, pe alocuri friabila
 




Geolocatie:
Latitudine: 45.552296
Longitudine: 25.543919

VEZI PE HARTA

Generalitati:

Grad de catarare libera: VI+/VII-

Lungime traseu: 6 LC de aproximativ 40m (stim ca multi folosesc corzi de 60m si deci fac mai putine LC)

Echipament: 2 semicorzi, 11 bucle echipate, cateva nuci mici/medii pot fi foarte utile

Traseul este pe toata lungimea lui friabil, cu mai multe zone foarte friabile. Pe fiecare LC sunt bolovani/placi destul de mari slab fixate, care daca sunt desprinse de capul coarda pot cauza accidentari grave.

Traseul este rar asigurat, avand inclusiv o portiune de ~25m friabila, fara nicio asigurare.

Desi ca dificultate e un traseu de incepatori, nu l-as recomanda unui incepator pentru a-l parcurge cap de coarda. Deasemenea, nu as intra in traseu avand o alta echipa deasupra, decat daca as sti sigur ca au suficienta experienta si grija sa nu darame nimic peste ceilalti.

Impresia noastra e ca Muchia Caprioarei e destul de draguta si de interesanta, fara a fi insa un traseu deosebit de frumos

Numele traseului e scris la baza. Se poate urca ori pe la baza crestei (acolo e numele traseului scris), ori prin dreapta, la vreo 10m de baza crestei (de aici se vede un prim piton).

Iata mai jos o schita aproximativa cu cateva comentarii:

MuchiaCaprioarei.jpg

Traseul porneşte pe muchia stîncoasă şi după primii metri trece puţin pe partea dreaptă a crestei. După numai vreo 20m ajungem la o regrupare din două pitoane legate cu o cordelină gri, regrupare nu foarte comodă. Am regrupat aici neştiind cît de lungă va fi următoarea lungime de coardă. După alţi 20m ajung la cea de-a doua regrupare. Două cuie legate cu două cordeline, una galbenă şi una albastră. Deci se poate sări peste prima regrupare, cele două lungimi legate nefiind mai lungi de 50m. Plus că e şi mai comodă cea de-a doua regrupare.

Plec pe a treia lungime care, ca şi cele precedente, merge fix pe muchie. În a patra lungime mă enervez că dau peste o regrupare apropiată aşa că o sar şi mă duc direct la următoare regrupare. Aşadar fac două într-una. Regrupez undeva unde sunt bătute vreo trei pitoane într-o fisurică, iar pe dreapta, după muchie, mai sunt două pitoane.

De aici privesc în sus şi văd la capătul următoarei lungimi fisura despre care se spune că e cam grea. Rose şi Andrei ne-au zis că ei au întîmpinat dificultăţi la ea. Mă simt puţin emoţionat.

Ei bine, ajung la regruparea de sub fisură. Arunc un ochi spre ea şi toate emoţiile se risipesc. E foarte bine pitonată şi are chiar şi un spit, iar prizele sunt mai mult decît suficiente. Bine, are o mică porţiune ce se trece printr-o bavareză frumoasă şi dacă nu stăpîneşti prea bine tehnica s-ar putea să fie mai dificil de trecut pasul respectiv. Estimez pasul pe la gradul 6 cel mult 6+.

După ce trec de aceată porţiune mai urc pe creastă pînă la o mică proeminenţă a acesteia ocolind-o prin partea stîngă. Trebuie puţină atenţie căci ultima asigurare e destul de departe şi dacă pici cred că treci de regruparea de mai jos. Nu e greu dar e puţin friabil. Imediat după ce se trece prin dreapta se ajunge într-o mică şa unde se află şi regruparea. De aici admirăm echipa din Iepuraş care se pregătea să atace porţiunea finală şi anume un horn vertical.

Ultima lungime începe cu o traversare spre stînga peste o placă expusă şi prinde apoi un mic diedru vertical. După pitonul care se vede din regrupare mai avem unul fix după colţ, cam la acelaşi nivel cu precedentul. Se asigură cam greu fiind cam incomod de ajuns la el.

Imediat după urcarea diedrului se ajunge între nişte bolovani. Se trece spre dreapta peste unul dintre aceştia apoi se urcă în sus pînă în pădure unde se regrupează după un fag mare.

Ne strîngem cu toţii, atît noi cît şi echipa din Iepuraş, echipă care împarte cu noi o bere cărată cu trudă pînă acolo.

Retragerea este prin pădure spre dreapta, coborînd pe o potecă bine conturată, dar puţin cam abruptă pe alocuri. Poteca coboară pe un vîlcel larg ce se află dincolo de peretele animalelor.

Schita: Dana & Baza
Descriere: Cristian Popescu

Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)


postat de geo_bivuac

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de geo_bivuac
17
March
2013
Topo zona escalada Sohodol

4858



postat de silvique
03
September
2014
Unul din traseele dificile din zona Buila-Vanturarita 6B 10LC

4761



postat de silvique
04
September
2014
5A - 5 lungimi de coarda - Buila - Stogsoare 1

4760


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
REEL ROCK 10 OFFICIAL TRAILER
The year s best new films from the vertical edge, featuring Alex Honnold, Tommy Caldwell, Kevin Jorgeson, Daniel Woods, and a special tribute to the late Dean Potter. 500 shows around the world coming Fall 2015. Visit http://reelrocktour.com/ to find a screening near you.

Petrescu Catalin in Highlander 7C
Highlander 7C Prapastiile Zarnestilor

Patagonia deep-water soloing
Climbing at the end of the world - the deep-water soloing competition known as Red Bull Psicobloc, is a unique event held on the southern tip of Chile, in the isolated region of Patagonia. Deep-water soloing, also known as psicobloc, is rock climbing carried out directly over water and without safety harnesses, meaning just the slightest slip sends the climber tumbling into the sea below. Check out all the action from the full event clip!

 
   


postat de geo_bivuac
15
April
2025
Un articol despre ce ramane dincolo de trasee si clasamente, legatura profunda cu stanca, trairile din timpul competitiilor si urmele care nu se vad, dar care ne transforma.



postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.