eCLIMB.ro

Hornul Mare
postat de geo_bivuac
TOPO > Muntii HASMAS > Peretele Bardosului > Hornul Mare
Masivul muntos: Hasmas
Zona din masiv(perete, munte, etc): Peretele Bardosului
Diferenta de nivel: 240 metri
Orientare: sudica
Durata de parcurgere: 5-6 ore
Grad artificial: A1
Cotatie clasica: 5B
Calitatea asigurarilor: bune
Calitatea stancii: buna
 


Matei Schenn, Avel Ritisan, 1963

Lungimea traseului: 336 m 10 lc Diferenta de nivel: 240m

Gradul de dificultate: 5B Durata: 5-6 ore

61 % catarare naturala (4 m I, 40 m II, 76 m III, 73 m IV, 13 m V) 39 % catarare artificials (42 m A0, 88 mAI)

Scopul propriu-zis al premierei a fost escaladarea spectaculoasei succesiuni de hornuri din treimea superioara a Peretelui Bardosului. Cele trei hornuri, in lungime totala de 80 m, ofera intr-adevar satisfactia unei catarari libere, in ramonaj. Treimea inferioara a traseului este indeajuns de eterogena s.i cu pericole obiective: traversari aeriene pe brane de iarba nesigure sau pe pitoane slab fixate, pasaje friabile rar pitonate, etc. (Cei care nu insista sa parcurga traseul initial, pot intra in traseul Fata Mare si, dupa parcurgerea a patru lungimi de coarda, tree in linia traseului Hornul Mare pe brana larga de iarba). In lungimea a 4-a, sub tavan, efectuam o traversare de 12 m Al pe pitoane apropiate, dar foarte slab fixate.

Traversarea este de dificultate medie, dar constituie partea cea mai expusa a traseului. Lungimea a 8-a incepe cu primul horn care constituie pasajul cheie al traseului: partea ingusta a hornului este de 9 m lungime, "larga" de 25-30 cm, si ofera o "tortura" de gradul V+ Secunzilor mai corpolenti le recomandam sa se catere pe coarda fixa folosind tehnica nodului Prusik, pe dreapta hornului (primii 4 m surplombati). In al doilea horn (lc a 9-a) intram cu spatele spre peretele din stanga. Este mult mai larg decat primul s.i ne da satisfactia unei catarari frumoase in ramonaj clasic (IV+). Al treilea horn, dupa 39 m (lc a 10-a), este inchis de un tavan de sub care iesim spre stanga (2 pitoane, Al) pana la un prag cu iarba, unde se regrupeaza in 2 pitoane si la o clepsidra.

hornul_mare.jpg
click pe foto pentru a mari


Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)

Hornul Mare cheile bicazului peretele bardosului hasmas alpinism

postat de geo_bivuac

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de silvique
04
September
2014
5A - 5 lungimi de coarda - Buila - Stogsoare 1

4740



postat de silvique
17
October
2014
Traseul Hornul cu Pestera 6A, 7-/7, 5lc din peretele Stogsoare IV din Canton Cheia

4777



postat de geo_bivuac
17
March
2013
Cel mai scurt traseu din peretele Vaii Albe

4739


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Flashback: When two men climbed El Capitan in 1970
In this 1970 CBS Evening News report, climbers Dean Caldwell and Warren Harding make history as the first to climb El Capitan s Wall of Early Morning Light. Now known as Dawn Wall, it s the same cliff face that Kevin Jorgeson and Tommy Caldwell free-climbed in an equally historic feat. While both had their challenges, the 1970 climb would prove to be more controversial thanks to a spat between the climbers and the National Park Service.

Chris Sharma - 3 Degrees Of Separation
An excerpt from the film KING LINES featuring Chris Sharma s first ascent of the spectacular 3 Degrees of Separation, 5.15a, in Ceuse, France. The route involves 3 huge dynos and went 8 years without a repeat before Adam Ondra made the second ascent in 2015, calling it the hardest climb in Ceuse.

Rocklands: a trad diary
In June 2014, Caroline Ciavaldini and James Pearson set off to discover Trad In Rocklands. Originally in search of hard, “cutting edge” new routes, what the couple discovered is perhaps even more valuable! An almost unlimited potential for Trad development, with 1,000’s of new routes to climb! In three weeks the pair barely scratched the surface, but if one thing was clear, it was that this amazing place, a place we all thought we knew, has so much more to give…

 
   


postat de geo_bivuac
15
April
2025
Un articol despre ce ramane dincolo de trasee si clasamente, legatura profunda cu stanca, trairile din timpul competitiilor si urmele care nu se vad, dar care ne transforma.



postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.