eCLIMB.ro

Santinela de la Gatul Iadului
postat de geo_bivuac
TOPO > Muntii HASMAS > Peretele Bardosului > Santinela de la Gatul Iadului
Masivul muntos: Hasmas
Zona din masiv(perete, munte, etc): Peretele Bardosului
Diferenta de nivel: 261 metri
Orientare: sudica
Durata de parcurgere: 6-7 ore
Grad artificial: A1
Cotatie clasica: 6A
Calitatea asigurarilor: bune
Calitatea stancii: buna
 


Gheorghe Enache, Tudor Hurbean - cap de coarda interschimbat, 1961 Constantin Ursulescu - cap de coarda in Pata Galbena Lungimea traseului: 321 m 9 lc Diferenta de nivel: 261 m

Gradul de dificultate: 6A Durata: 6-7 ore

48 % catarare naturala (70 m I, 10 m II, 6 m III, 39 m IV, 30 m V) 52 % catarare artificiala (130 m Al, 28 m A2, 8 m A3) Este unul din traseele cele mai frumoase din Cheile Bicazului. Partea inferioara ofera, in parti egale, catarare naturala exigents si catarare artificiala. Pe partea superioara domina catararea artificiala, aici frumusetea traseului este data de surplombarea puternica si foarte expusa a peretelui. Pitoanele din Pata Galbena sunt slab fixate, dar se pot incarca cu multa precautie. Recomandam catararea cu trei scarite ! Traseu extrem de dificil, este recomandat echipelor excelent pregatite. Pasajul cheie al traseului este Pata Galbena care se escaladeaza in cursul lungimii a 4-a . Lungimea masoara 46 m si o parcurgem printr-o manevra care ne pare complicate, dar experienta alpinistilor a dovedit ca aceasta impartire ofera eficienta maxima. Deci, la sfarsitul celei de-a 3-a lc ne oprim la mijlocul traversarii spre dreapta. In cursul lc a 4-a terminam traversarea (7 m Al) si ajungem la baza unui scoc stancos unde gasim trei pitoane bune. Dupa parcurgerea urmatorului pasaj de 17 m Al, ne oprim si asiguram secundul pana ce trece traversarea si ajunge la cele trei pitoane bune. Cu gandul la pitoanele bine fixate sub noi, intram in Pata Galbena. Roca, intr-adevar, este foarte putreda, pitoanele totusi sunt mai bine fixate decat ne-am astepta.

Deschiderea acestui traseu a constituit unul din marile evenimente ale isloriei alpinismului romanesc, iar pitonarea Petei Galbene constituie o curiozitate demna de istoria alpina. Posibilitatile de escaladare a Petei Galbene, de la bun inceput, au fost puse sub semnul intrebarii de somitatile alpinismului acelor vremuri. Cei doi cataratori cu calitati stralucite, Enache si Hurbean, s-au si tmpotmolit in roca friabila, putreda. Novicele Constantin Ursulescu, a carui nurne nu I-am intalnit nici inainte, nici dupa acest eveniment in cronica alpina a tarii, a realizat o performanta uluitoare: a pitonat pasajul cheie Tntr-o singura zi.

santinela.jpg

click pe foto pentru a mari

Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)


postat de geo_bivuac
la data de 04 December 2013
viziualizat de 3968 ori

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 

postat de geo_bivuac
17
March
2013
4 lungimi de coarda, Peretele Costilei, 5B
3864

postat de geo_bivuac
17
March
2013
Cel mai lung traseu din peretele Galbinele
3873

postat de geo_bivuac
21
June
2012
O cascada de gheata de circa 20 de metri inaltime
4169


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 2 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii GIURGEU - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii PARING - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Ben Moon - Rainshadow 9a
Ben Moon making the 4th ascent of Rainshadow 9a at Malham Cove

Raphael Slawinski - Surpassing
Follow Arc athlete and Physics Professor Raphael Slawinski up a new mixed route in the Ya Ha Tinda Range, Canadian Rockies as he shares his perspective on personal achievement in the mountains and his commitment to improvement. As he puts it: "Surpassing today, where I was yesterday".

Chris Sharma - 3 Degrees Of Separation
An excerpt from the film KING LINES featuring Chris Sharma s first ascent of the spectacular 3 Degrees of Separation, 5.15a, in Ceuse, France. The route involves 3 huge dynos and went 8 years without a repeat before Adam Ondra made the second ascent in 2015, calling it the hardest climb in Ceuse.

 
   
postat de geo_bivuac
03
November
2019
Un scurt interviu cu Dumitrica Vasile despre cum a ajuns sa deschida trasee de TRAD in peretii Romaniei.
1646

postat de geo_bivuac
02
September
2019
Campanie de strangere de bani pentru repararea traseelor de catarare din Costila
2065

postat de geo_bivuac
31
January
2019
O poveste despre un personaj care ofera sevicii de ghid montan fara a avea acreditatri oficiale.
7886

postat de geo_bivuac
05
March
2018
Jim Bridwell va ramane nemuritor in istoria alpina pentru contributiile sale, nu numai pentru performantele din Yosemite - aproximativ 100 de trasee catarate la liber, plus rutele de A5 din peretii mari pe Half Dome și El Capitan, dar și pentru rutele alpine din Alaska si Patagonia.
3338

TOATE ARTICOLELE
   
21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.
402 postat de geo_bivuac

16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.
9521 postat de geo_bivuac

21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.
7145 postat de alien

19
May
2014

Toata lumea viseaza sa mearga in Fisura Albastra sau alte trasee de renume din Romania dar nu face nimic in privinta acestui lucru. eCLIMB.ro te invita la catarat in marii pereti.
16052 postat de geo_bivuac

TOATE STIRILE
 
CONTACT

UTILIZATOR NOU

RECUPERARE PAROLA
Varful Omu
23-02-2020 ora 15:00Fenomen : ceata
Temperatură: -4.0 ºC
Vânt: 14.1 m/s, directia : VNV
Nebulozitate: cer invizibil
Presiune: 748.1 mb, in scadere
Umezeală relativă: 96%
Strat zăpadă : 50 cm la ora 08