eCLIMB.ro

Muchia Bondarului
postat de geo_bivuac
TOPO > Muntii PIATRA CRAIULUI > Cioranga - Pertele Canionului > Muchia Bondarului
Masivul muntos: Piatra Craiului
Zona din masiv(perete, munte, etc): Cioranga - Pertele Canionului
Altitudinea de plecare: 1700 metri
Diferenta de nivel: 300 metri
Orientare: sud sud-est
Durata de parcurgere: 5-6 ore
Grad artificial: A0
Cotatie clasica: 4B
Grad impus: 6+
Grad la rootpunkt: 6+ 7-
Calitatea asigurarilor: bune, dar necesita mobile pe alocuri
Calitatea stancii: buna, dar pe alocuri friabila
 




Geolocatie:
Latitudine: 45.54662369326125
Longitudine: 25.22694616163335

VEZI PE HARTA

MUCHIA BONDARULUI - Piatra Craiului

Material de Liviu Enache

Tin sa va prezint un traseu nu prea greu, dar foarte frumos in acceptiunea mea, pe care l-am facut in august 1992 cu Iulian Dominte. Tura se desfasoara pe o muchie efectiv ca o  lama verticala si prezinta frumoase pasaje de catarare libera. Cadrul natural isi cauta egalul, iar retragerea in sine este o adevarata perla...


Masivul: Piatra CraiuluiZona:
Peretele Canionului Cioranga ;
Premiera: A. Floricioiu, M. Opris, s.a. ;
Indice traseu: 25 I (vezi schita zonei Cioranga - Calinet) ;
Grad dificultate: 4B,  5 A0-A1(6);
Lungimi coarda: 9 (noua);
Materiale: o coarda de 50 m / doua semicorzi 12 expressuri, 3 4 bucle lungi (scarite pentru cei ce indragesc metoda);
Traseul are pitoane departate, dar suficiente.

Acces
: De la Refugiu Sperantelor (Cabana Ascunsa) urmam poteca pe Braul Cioranga Mare pana la al 3-lea valcel (primul valcel  Valcelul cu Fereastra, al 2-lea Valcelul cu Smirdar si al 3-lea Canionul Cioranga Mare). Intram pe valcel si imediat in dreapta ne angajam in

Prima lungime de coarda, pe un parcurs elementar. Aspect de horn, larg, grad de dificultate I. Aceasta prima lungime este comuna cu cea care conduce in regruparea de dinaintea diedrului din Lespezile Lirei (diedrul este distinctiv in linia peretelui, din regrupare se poate vedea o teava mare impalantata in prima portiune a sa). Nu exista (mai precis exista) nici un piton pe aceasta lungime.

A doua lungime continua oblic la dreapta, pe un parcurs usor cu masaje de maxim II. Usor friabil in unele portiuni, fara a ridica probleme. Nu am gasit nici un piton pe aceasta lungime.

A 3-a lungime continua in sus, tot usor oblic dreapta. Catararea devine mai expusa dar configuratia traseului permite alegerea a diferite variante. Se urca printr-un horn foarte larg, iar in momentul in care acesta se inchide se ocoleste prin dreapta. Pe aceasta lungime am gasit 3 pitoane. 

A 4-a lungime continua in sus putandu-se opta pentru doua variante  hornul din stanga sau din dreapta. Nu am gasit decat un piton pe aceasta lungime. Se ajunge intr-o regrupare comoda, sub forma unui mic brau, inierbat, ce se pierde in dreapta muchiei. Aici exista o bucla mare, de coarda, introdusa printr-o clepsidra in partea dreapta a muchiei (muchia apare foarte pronuntata/majestuasa din acest punct) la nivelul genunchiului.

A 5-a lungime incepe de pe braul mai sus mentionat, prin dreapta muchiei (care se prezinta ca o lama) si, mai sus direct pe ea in sus. Pasajele sunt exclusiv de liber, cu pitoane rare si departate, inclinatia fiind aproape de verticala. Grad maxim de dificulate IV / IV+. Se regrupeaza la baza unui tanc mic, usor detasat din muchie. Regruparea este destul de comoda si are (avea)  3 pitoane solide pentru asigurare.

A 6-a lungime poate incepe prin stanga, printr-un horn mic format de tanc si perete, sau prin dreapta (traseul original) pe o fata expusa, verticala, usor la dreapta si in sus spre o fisura. Pasajul are prize bune, sanatoase, grad maxim IV. Se intra in fisura (aceasta fisura constituie si cea mai frumoasa portiune a traseului / cheia traseului) si se continua pe ea in traversare ascendenta spre dreapta. Pasajul cheie este o placa spalata, foarte usor surplombanta, in care ai niste prize fine pentru mana iar cu picioarele se merge la aderenta. Grad maxim IV + / V (cum am scris la inceput se poate trage mecanic dar cred ca e ca dracu datorita faptului ca pitoanele sunt foarte departate si caracteristica generala a traseului / si a autorilor premierei de altfel). Se ajunge astfel in partea dreapta a unui turn, format de muchie) loc in care ar trebui sa se regrupeze.

*Noi am “sarit de aceasta regrupare fapt ce a implicat o regrupare intermediara a  capului de coarda si pentru a permite secundului sa urce 3  4 metri mai sus si sa se opreasca pentru a asigura din nou capul. Din acest motiv am scris mai sus ca recomand o coarda de 50 m si e relativ usor sa ratezi regruparea, fiind tentat sa urci spre varful turnului. Daca regrupezi in varful turnului ai nevoie de cele 3  4 bucle lungi pentru a amenaja regruparea, aici neexistand nici un piton.

A 7-a lungime pleaca in sus, dintr-o regrupare modesta, cu doar 2 pitoane, printr-o fisura verticala pana in varful unui turn format de creasta. Grad IV, cu pitoane rare. Din varful turnului escalada devine elementara dificultatile nu mai depasesc gradul II / -III.

A 8-a si a 9-a lungime   se se desfasoara printr- zona calma cu inclinatie mica, iesindu-se  printr-o zona inierbata si mai apoi printr-un diedru in poteca de retragere. Pe aceasta portiune intalnim un singur piton (galben) la iesirea din diedru, pe fata dreapta a acestuia.

Retragerea: Din punctual in care am iesit deasupra diedrului mai sus mentionat prindem o poteca firava, spre dreapta, si continuam pe ea printr-o portiune de jnepenis, mai intai, iar pe urma prin iarba spre poteca Braului de Sus. Ajungem aici in cateva minute, in dreptul unei mici sei si continuam pe poteca, de acum clara si larga, spre dreapta. Dupa traversarea a doua valcele deslusim silueta inconfundabila a Acului de la Amvon (loc bun de foto si odihna). De aici cobaram oblic dreapta (pe directia de mers) in firul Valcelului cu Smirdar si suntem atenti, pe parte stanga la Fereastra. Se coboara la inceput pe o poteca buna, ulterior pe fir prin grohotis. Se trece prin Fereastra in Valcelul cu Fereastra de unde cobararea este elementara (doar cateva saritori usoare). La sfarsitul valcelului cu Fereastra intersectam poteca de pe Braul Cioranga Mare in apropierea Refugiului Sperantelor / Cabanei Ascunse. Facem la stanga pe aceasta poteca, urcam un umar mic si suntem in fata usii refugiului.

Articol preluat de pe roclimbing.net


IMG_5490.JPG


schita_traseu.JPG


Traseul are toate regruparile facute cu spituri, urechi Fixe si lant destul de gros. Pe prima lungime e un piton undeva dupa jumatatea ei. Pe lungimile 2-4 noi nu am gasit/folosit pitoane/asigurari (am mers mai mult concomitent). In lungimea 5(cum e descrisa aici) e un spit de factor la 2-3 metri de regrupare si parca mai e unul pe la jumatate. In rest pitoane destul de rare, dar nu le simti nevoia. Lungimea 6 are spit de factor la plecare si in rest pitoane puse decent. E o lungime scurta, de vreo 10m. Lungimea 7, cea cu pasul, are cam 4 spituri din care 3 pe fata cu pasul, dar inca nu se poate trece la artificial, daca nu faci 6+UIAA. Poatw doar cu scarite. Lungimea 8 e un horn/trepte inierbate care urca pana la jnepeni, unde e un singur spit. Nu am gasit pitoane pe toata lungimea. De acolo se urmareste poteca firava prin jnepni pana in Braul de Sus. Concluzie: desi e refacut, traseul inca isi pastreaza gradul aerian si are destule zone friabile.
Completare adusa de Sigusro in data: 29 September, 2019, 11:59 pm

Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)


postat de geo_bivuac

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de geo_bivuac
06
September
2012
Traseul Independentei 5B 5 l.c. 6+/7- (cica 8+ rotpunkt) peretele Turnul Negru - Cheile Bicazului

3767



postat de nrudolfs
03
October
2014
Cupa Banatului in patru lungimi.

3773



postat de geo_bivuac
18
December
2013
Un nou traseu deschis de Gaga in peretele Urias din Cheile Turzii

3787


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Nina Williams bouldering in Bishop
Nina Williams and her pet hedgehog head to Bishop in California to check out some of the highballs and attempt some of the harder lines there.

Chris Sharma sends Dessechement Planetaire
Chris Sharma sends "Dessèchement planétaire" (8c - 5.14b FA) in two days, during the CAF RocTrip Tarn 2013. It was the first ascent of this amazing route above the water, located in the L Oasif sector, in the Gorges du Tarn, France. Also featuring Dave Graham, Dani Andrada and Jérémie Tonneau.

Wideboyz climb Century Crack
Cel mai mare tavan catarat vreodata Century Crack

 
   


postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.