eCLIMB.ro

Muchia Iepurasului
postat de geo_bivuac
TOPO > Muntii POSTAVARU > Peretele Animalelor > Muchia Iepurasului
Masivul muntos: Postavaru
Zona din masiv(perete, munte, etc): Peretele Animalelor
Altitudinea de plecare: 900 metri
Diferenta de nivel: 180 metri
Orientare: sudica
Durata de parcurgere: 3-4 ore
Grad artificial: A0
Cotatie clasica: 5A
Grad impus: 6
Grad la rootpunkt: 6+
Calitatea asigurarilor: bune
Calitatea stancii: buna
 




Geolocatie:
Latitudine: 45.55212692672254
Longitudine: 25.54391519392084

VEZI PE HARTA

Prima lungime se urca cca 10-12 m pe o fata cazuta cu destul de multe prize si putine pitoane, apoi in traverseu stanga (atentie: exista si 2-3 pitoane care conduc in dreapta inca 4-5 metri apoi se infunda) spre un diedru putin lasat pe spate, dar cu ceva mai multe pitoane (pe diedru 3-4 pitoane destul de ok, si un piton sanatos batut). Pe acest diedru e si pasul lungimii, pas care e dat mai mult de iesirea ciudata din diedru si anume intr-un balcon cu multa vegetatie dar in care nu prea ai ce sa apuci.

Traseul intra in hornul pamantos si ierbos dintre Muchia Iepurasului si cea a Caprioarei. Iesirea din horn este usor surplombata, si aici trebuie sa folosim tehnica celor 30-50-70 de fire de iarba (fiecare dupa cum se simte in siguranta). Dupa depasirea acestui pas gasim pe peretele din stanga prize bune si o cordelina.

Imediat dupa iesirea din horn, usor dreapta si sus pana in prima regrupare, cu 2-3 pitoane ce pot fi solidarizate

De aici, traseul intra pe muchie si parcurgerea lui este o adevarata placere. Regruparile sunt foarte confortabile, pitoanele tepene, desi s-ar putea sari din greseala peste pitoanele vopsite verde,care se camufleaza perfect langa palcurile de iarba

A 2-a lungime (2 si 3 in schita) se urca 2-3 m, apoi usor dreapta pe o muchia foarte placuta de catarat, sustinuta pe undeva pe la gradul 5/5+ si foarte frumoasa, cu prize specifice calcarului, si cu o deschidere foarte frumoasa. Asigurari mai rare dar suficiente, o lungime foarte frumoasa una peste alta.

Lungimea 4 - O problema mai tehnica intervine - se urca pe muchie pana la o placa spalata unde se face un traverseu de 2-3m spre dreapta. Din stanga muchiei trebuie sa traversezi in dreapta pe aceasta bucata de aproximativ 3 metri, aparent lipsita de prize. Dar, la fata locului, pericolul dispare daca te asiguri la timp inainte de traverseu. Pe placa se afla un piton de care putem asigura pentru a face traverseul fara prea mari emotii.

Cu un grad de 6 aproximativ, cu apucat pitonul din placa e destul de accesibil. Apoi, fata cazuta pana in regrupare.

Lungimea 5 e o formalitate, multa iarba si prize suficiente. Pornim usor stanga, apoi drept in sus pana iesim din nou pe linia muchiei. Aici muchia este inierbata, apoi urmeaza o brana inierbata pana in regruparea a 5-a

Lungimea 6 - ultima lungime, horn cu pasi de 5+ sustinuti pe aproximativ 20m, cu bolovani incastrati, care fac ramonarea dificila sau imposibila, cu prize mari si sanatoase, necesita miscari care de care mai interesante. Se cer multe pozitii de sprait, multa miscare si foarte multa atentie asigurand in pitoanele aflate in stanga si in dreapta hornului.

Prima parte a hornului se urca pe fata din stanga, apoi executam o scurta traversare pe fata din dreapta, apoi direct prin horn prin ramonaj. Hornul se termina intr-o surplomba (bolovan incastrat)

Sunt 2 variante de iesire:

1. Trecere directa peste surplomba. Se trece bolovanul incastrat, apoi lateral dreapta 1.5-2m. Urmeaza surplomba ce se poate trece fie la liber fie artificial (pararea mea: 6+ sau 5+A0)

2. La capatul hornului, chiar sub marele bolovan incastrat, se face iesirea pe fatza din stanga, pe o placa spalata, expus daca esti cap, miscari interesante ca secund la liber. Dupa trecerea placii, mergem dreapta si sus pana la iesire, comun cu ultima lungime din muchia caprioarei (cam 20m); regrupare la copac.

Atentie, pe ultimii metri, coarda se va trage greu datorita frecarii. Din regruparea finala contactual vizual si auditiv cu secundul este zero.

Muchia_Iepurasului.jpg

Schita: www.diaconescuradu.blogspot.ro
Descrierea: www.gabicolea.blogspot.ro

Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)


postat de geo_bivuac

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de geo_bivuac
21
June
2012
Topo escaladǎ, Faleza Ursului, localitatea Borsec

4463



postat de geo_bivuac
15
March
2012
Prezentarea traseului Eneida din peretele Vulturilor - Bucegi Costila

4487



postat de geo_bivuac
18
March
2013
Un traseu preponderent de artificial din Masivul Poastavaru, 9L.C. 6A

4461


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Wideboyz climb Century Crack
Cel mai mare tavan catarat vreodata Century Crack

Raphael Slawinski - Surpassing
Follow Arc athlete and Physics Professor Raphael Slawinski up a new mixed route in the Ya Ha Tinda Range, Canadian Rockies as he shares his perspective on personal achievement in the mountains and his commitment to improvement. As he puts it: "Surpassing today, where I was yesterday".

TOWERS OF THE ENNEDI
In Towers of the Ennedi, veteran climber Mark Synnott—known more for his far-flung adventures than his technical accomplishments—brings young climbing stars Alex Honnold and James Pearson to the Ennedi to explore its untouched landscapes. Together, Synnott, Honnold and Pearson endure a long, bumpy drive across the sand flats of a godforsaken country to reach an incredible destination: gardens of towers filled with graceful fingers of rock, bottle-shaped formations and lithe arches. With its stark and poetic footage of camels and rock, as well as jarring images of unpleasant travels, this film shows that sometimes you can have just as many adventures trying to reach your destination as you can have once you get there.

 
   


postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.