eCLIMB.ro

Fluturele de Piatra
postat de geo_bivuac
TOPO > Muntii BUCEGI > Peretele Vulturilor > Fluturele de Piatra
Masivul muntos: Costila
Zona din masiv(perete, munte, etc): Peretele Vulturilor
Altitudinea de plecare: 1800 metri
Diferenta de nivel: 250 metri
Orientare: est sud-est
Durata de parcurgere: 4-5 ore
Grad artificial: A0
Cotatie clasica: 3B
Grad impus: 6+
Grad la rootpunkt: 7+ 8-
Calitatea asigurarilor: bune
Calitatea stancii: buna
 




Geolocatie:
Latitudine: 45.42842984103773
Longitudine: 25.498426728808568

VEZI PE HARTA
Peretele Vulturilor cu o inaltime de cca. 300 metri este cel mai frecventat perete din Costila cu o stinca compacta si cu asigurari bune. Acest perete este taiat de 4 brine pe care se poate retrage din perete si anume Brina Policandrului este zona de unde pleaca majoritatea traseelor (exceptie facind doar Traseul Surplombelor), urmeaza Brina Suspendata o brina mare pe care te poti retrage in cazul in care incepe ploaia sau chiar mai rau ninsoarea, a treia brina este Brina Interzisa de unde porneste traseul Surplombelor, de aici este destul de greu sa retragi si recomandabil este sa faci rapel in Brina Suspendata prin Fisura Mult Dorita.

Pentru a ajunge la trasee trebuie sa traversati Valea Costilei si sa ocoliti pe stinga Tancul Mic pina la traseul Suzana dupa care o luati in stinga pe vilcelul Pietros dar nu mai mult de 200 metri pentru ca va trebui sa parasiti vilcelul si sa o luati oblic stinga pe o panta de iarba pina ajungeti la un punct de belvedere unde va trebui sa coboriti cca. 20 metri si sa luati o panta abrupta in piept vreme de 15 minute Atentie unele pasaje sint expuse asa ca aveti grija unde calcati. Ajunsi in Brina Policandrului veti observa in fata Traseul Innominata iar in dreapta acestuia Narcisiada. La 5 metri mai in stinga porneste traseul Fisura Suspendata iar la 100 de metri de acesta veti gasi un piton cu inel unde veti regrupa pentru a pleca in traseele Fluturele de Piatra, Policandrului si Fiura Mult Dorita(Atentie primele trei lungimi din Traseul Policandrului sint comune cu Fisura Mult Dorita, iar prima lungime de iarba este comuna si cu Traseul Fluturele de Iarba).



Prima lungime de coardă este defapt o pantă cu iarbă, în care nu există asigurări. Regruparea (bună) este punctul în care cele două trasee se despart, Fluturele de Piatră porneşte pe fisura din dreapta şi Policandrul pe cea din stânga.

A doua lungime debutează printr-o mică surplombă, pe care am abordat-o direct, urmată de o faţă înclinată până se ajunge într-o grotă mică şi înierbată. De aici porneşte cel mai dificil pas din traseu, un fel de bavareză/diedru destul de solicitant, care se poate trece şi la artificial.

Noi am făcut această lungime exact pe lungimea corzii (50m), permiţându-i lui George să ajungă pe brâna cu jnepeni unde se află amenajată o regrupare solidă (cu spituri). Chiar înainte de brâna mai este o zonă sensibilă, cu o faţă plina de prize din specia “muştelor”.

M-am bucurat să aud că ce-i mai greu a trecut, aşa că mă delectam cu peisajul frumos ce se aşternea în faţa peretelui. Semi-liniştită aşa cum eram m-am uitat în sus şi liniştea a dispărut. Deasupra noastră, foarte aproape, se profila un mic tăvănel. Eh, pe ăsta cum îl trec?

Am aflat curând.

A treia lungime parcurge mica faţă de dinaintea tavanului, trcând de acesta pe partea dreaptă, unde am găsit prize bune. Trecerea este bine asigurată, ceea ce generează un plus de calm. Ajungem la scurt timp în Brâna Suspendată, care este semnalizată printr-o porţiune de iarbă şi jnepeni. Regruparea se află la baza peretelui şi este bună.

Urmează o lungime mai uşurică, finalizată printr-o rampă înclinată din piatră, unde se află regruparea.

Eram înconjuraţi de fluturaşi de stâncă (Tichodroma muraria sau Wallcreeper). Zburau cu repreziciune pe lângă noi, lăsând în urmă doar o impresie de dungi roşii, de la penaj.

De pe rampă porneşte o fisură pe care am urmat-o pana sub impunătorul tavan de gresie (ca să nu scriu înfiorător :D ). Întalnim şi spituri ca asigurări pe această lungime, spituri care sunt şi deasupra tavanului. Se continuă fisura până în regrupare. Nu-mi mai amintesc cum am trecut tavanul, însă ştiu că a funcţionat de minune sfatul de a ridica picioarele cât mai sus, ca să pot pune presiune pe ele.

În ultima lungime din Fluturele de Piatră se micşorează din dificultate, deşi nu există carenţe la diversitate. Se porneşte pe o serie de fisuri până la o traversare uşor dreapta, unde se află piciorul de lemn din Fluturele de Piatră. Era o pregătire pentru Fisura Albastră, mă amuzam eu pe atunci lipsită de astfel de speranţe. Câţiva metri am exersat “viermuitul” printr-un semitunel în perete… cu piciorul şi mâna stanga târâş în timp ce partea dreaptă căuta prize pe exterior. A fost taaare interesant, o tehnică la care mai am de lucrat. Nu a mai fost mult şi iată-ne ieşiţi în Creasta Vulturilor.

Eram suuuuper fericită. Primul meu traseu în Peretele Vulturilor, traseul la care rămăsesem cu gândul de ceva timp…. şi totul a mers bine!

Retragerea din acest perete se face prin mai multe locuri in functie de trasee astfel: din Innominata se va face un rapel de cca.20 metri in vilcelul Pietros, se va traversa vilcelul prin jnepeni si vreme de 20 de minute se va merge pe o poteca numita si Muchia cu Jnepeni. Se traverseaza din nou drepta in Vilcelul Pietros si se coboara pe o poteca usoara pina la Tancul Mic. Pentru traseele Fisura Suspendata Fluturele de Piatra si Policandrului retragerea se va face coborind din creasta Vulturilor in primul vilcel dupa care se va cobori pe firul acestuia (Atentie a nu se devia in stinga vilcelului pentru ca veti intilni o saritoare fara piton).

Vilcelul se va bifurca in doua fire iar retragerea este pe firul din dreapta peste niste placi dupa care veti ajunge la pitonul de retragere din traseul Innominata. Din traseele Fisura Mult Dorita si din Traseul Surplombelor retragerea se va face prin Brina Aeriana, Vilcelul Policandrului, La Pinda (Idem ca la peretele Vaii Albe)

Descriere preluata de pe www.flutureledepiatra.ro


fluturele_de_piatra.jpg

topo_fluturele_de_piatra.jpg


peretele_vulturilor_cu_schite_copy.jpg


vulturi2.jpg


Traseu reamenajat de Cornel Sain
Completare adusa de geo_bivuac in data: 18 November, 2015, 9:26 pm

Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)

costila peretele vulturilor

postat de geo_bivuac

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de mati
16
November
2015
Traseul Ilegal

4738



postat de geo_bivuac
06
March
2012
Un traseu deosebit din peretele Vulturilor - Costila ce se preteaza a fi parcurs integral la liber

4722



postat de geo_bivuac
22
June
2012
Ice climbing la Balea Lac

4725


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Dry tooling and Ice climbing in Gressoney
Aosta valley, Italy

Emily Harrington Sends Golden Gate
After 6 days and 40 pitches, team climber Emily Harrington stood on the summit of El Cap with broken skin, aching muscles and a smile that stretched across Yosemite Valley. Here Emily shows us that it s just as much about the journey as it is the destination.

Will Gadd escaladeaza cascada Niagara
Miercuri 28-01-2014 Will Gadd a escaladat cascada Niagara in apropiere de Terrapin Point pe partea americana

 
   


postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.