eCLIMB.ro

Traseul Katharsis
postat de geo_bivuac
TOPO > Muntii MEHEDINTI > Peretele Soimilor > Traseul Katharsis
Masivul muntos: Mehedinti
Zona din masiv(perete, munte, etc): Peretele Soimilor
Diferenta de nivel: 200 metri
Orientare: sudica
Durata de parcurgere: 4-5 ore
Grad artificial: A0
Cotatie clasica: 5B
Grad impus: 6+ 7-
Calitatea asigurarilor: bune
Calitatea stancii: buna
 




Geolocatie:
Latitudine: 44.87041503365278
Longitudine: 22.420217763537607

VEZI PE HARTA

Intrarea clasică în Katharsis se face printr-o mică surplombă, urmată de o față compactă și de o traversare la stânga printr-o brână înierbată. Prima regrupare este comună cu Hornul cu Trandafiri.

Deoarece brâna cu iarbă implica o traversare printre copăcei, trandafiri și alte plante care formau defapt o junglă… am preferat să nu facem intrarea clasică. Mai în stânga se mai află o linie de spituri pe o față compactă care duce direct în regrupare.

Cățărarea este foarte frumoasă și de angajament. Pasul cel mai greu este de 7+ și poate fi trecut în stil artificial (a se citi tras de bucle). Acesta implică o traversare finuță pe alveole și riglete până la o fisură cu prize scurse.

A doua lungime pornește dintr-o regrupare comodă (ca de altfel toate din traseu) și continuă pe fețele din dreapta Hornului cu Trandafiri.

Lungimea asta a fost preferata mea, implicând pași de față de maxim 7- și impunând cățărare la liber pe unii dintre acești pași (nu poți să te tragi de buclă :P ). Escaladă pe fețe, cu alveole numeroase, mici fisuri și multă aderență la espadrile. Foarte foarte frumos!

A treia lungime din Katharsis pornește în acelați stil. Din fericire nu am avut multe plante pe parcurs, nu prea aveau unde să crească!

O lungime ușor mai dezechilibrată ca dificultate, cu alternare de la teren foarte ușor și presărat cu plante la pași de 7- pe față de stâncă. O ieșire foarte frumoasă în regrupare cu o traversare de la fisură la un prag scurs.

Inițial ne tentase și Hornul cu Trandafiri, dar când am văzut ce cultură de trandafiri și de flori de liliac era în el… am renunțat la idee.

Nu cred că am făcut a treia regrupare acolo unde trebuia ea să fie, dar nici nu mai aveam corzi să înaintăm. Lungimile de coardă au fost în general de aproximativ 50 de metri.

Din lungimea asta l-am văzut pe Rudi în traseul Victoria. Corina era ascunsă în hornul de mai sus :P

A patra lungime pornește pe o față căzută, foarte ușurică. După ce depășește o mică brână cu trandafiri se continuă în dreapta pe o față compactă. Aici a fost un pas foarte interesant de liber, de gradul 7-. O ridicare din riglete la o priză scursă… și de acolo mai sus la alte două riglete. Totul cu picioarele la aderență. Un pas tăricel și foarte frumos.

Un traseu puțin mai tehnic, dar foarte foarte frumos. A impus cățărare la liber pe fețe compacte și foarte multă atenție la plasarea picioarelor. M-am bucurat că l-am ales!

Băile Herculane se vedeau sub noi și priveliștea era încântătoare. Parcasem ultima regrupare lângă un pin negru, marcă înregistrată Cheile Cernei și ne-am băut ultimii stropi de apă. Căldură mare, mon cher!

Deja termometrele indicau cu mult peste 20 de grade. Peretele Șoimilor nu este o gazdă foarte bună după ora 14, fiind perete sudic. Te topeai în el! Norocul nostru că traseul a fost un pic mai ferit…

Pentru a ne retrage din Peretele Șoimilor am urcat pe bolovanii din spatele pinilor și am ajuns imediat la un pin negru mare, înconjurat cu un cablu de oțel. Acest cablu merge pe o brână de unde începe un vâlcel abrupt care conduce în zona Amfiteatrului. Merge descățărat, dar noi am preferat să facem două rapeluri lungi, unul chiar din pin.

Descriere preluata de la www.flutureledepiatra.ro

schita_traseu_katharsis_peretele_soimilor.jpg
click pe imagine pentru a mari

Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)


postat de geo_bivuac

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de geo_bivuac
21
June
2012
Singura zona de deep water solo din apropierea Roamniei

4489



postat de geo_bivuac
18
March
2013
Un traseu scurt dar intens din Tancul Mic, 3 L.C. 7+

4457



postat de geo_bivuac
05
December
2013
Considerat de unii ca "cel mai dur traseu din Cheile Bicazului".

4463


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Patxi Usobiaga multi-pitch
Injuries from a nasty car wreck have forced him to retire from the training rigors required for competition climbing and high-end sport climbing.

Shattered
un film scurt despre Steve House

TOWERS OF THE ENNEDI
In Towers of the Ennedi, veteran climber Mark Synnott—known more for his far-flung adventures than his technical accomplishments—brings young climbing stars Alex Honnold and James Pearson to the Ennedi to explore its untouched landscapes. Together, Synnott, Honnold and Pearson endure a long, bumpy drive across the sand flats of a godforsaken country to reach an incredible destination: gardens of towers filled with graceful fingers of rock, bottle-shaped formations and lithe arches. With its stark and poetic footage of camels and rock, as well as jarring images of unpleasant travels, this film shows that sometimes you can have just as many adventures trying to reach your destination as you can have once you get there.

 
   


postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.