Toata lumea vrea sa mearga in Fisura Albastra sau alte trasee de renume din Romania dar nu face nimic in privinta acestui lucru.Ce trebuie sa stii inainte sa intri in aceste trasee: In primul rand ar trebui sa stii metodele elementare de catarare (opozitie, sprite, bavareza, ramonaj, lolot si altele), metodele de abordare a prizelor (intepate, mana intinsa, bidoit, monodoit, jug), metodele de inaintare: static, semidinamic, dinamic. In cazul in care stii sa sa te cateri trebuie sa stii cum sa te cateri in siguranta, respectiv sa te asiguri corect in timpul catararii si sa asiguri corect partenerul de coarda, si mai ales sa stii cum sa te retragi (metode de asigurare, metode de regrupare, metode de retragere)
eCLIMB.ro te invita la catarat in marii pereti.
Impusti 2 iepuri odata: cateri 3 trasee de alpinism si inveti tehnici de catarare in trasee de mai multe lungimi de coarda.
UNDE? Bucegi – Costila cea mai mare si mai complexa zona de alpinism din Romania, cu un areal de peste 250 de trasee
CÂND? In principiu oricand, dupa ce ai cazut de acord cu coechipierul tau si cu instructorul
CÂTE ZILE? 4 zile in care sunt incluse accesul si retragerea de la refugiul Costila (la urcare 1.5 ore iar la coborare 1 ora)
CÂȚI? cursul se face doar cu 2 participanti ce vor catara impreuna cu instructorul
CÂTE TRASEE? Se doreste a se catara 3 trasee cu o dificultate cuprinsa intre 4A si 5B de cel putin 3 lungimi de coarda (exceptie facand doar doar in cazul conditiilor meteo nefavorabile)
CE POȚI ÎNVATA?
- planificarea turei
- catararea artificiala
- eficientizarea catararii la vedere
- tipuri de regrupari
- tehnici de abordare in alpinism
- metode de asigurari
- managementul riscului
- manevre de coarda in functie de tipul corzilor folosite(corzi, semicorzi, gemene)
- siguranta cataratului(in catarare, in rapel, in traversee)
- cautarea traseelor si orientarea in perete
- managementul manevrelor de coarda (noduri, asigurari, filat)
- comunicarea in traseu
- tipuri de asigurari (fixe si mobile) si increderea acordata in ele
- proceduri de urgenta
COSTURI: 600 lei de persoana in pret fiind inclus tot echipamentul de asigurare (corzi, bucle, mobile, pitoane) si NU este inclus transportul si mancarea
ECHIPAMENT OBLIGATORIU echipamentul de catarat personal (ham, casca, espadrile de catarat, sistem de filat + 2 carabiniere cu siguranta, sac de magneziu), echipamentul de bivuac (sac de dormit, izopren), incaltaminte si imbracaminte adecvate mediului alpin de vara
La cerere se pot face si trasee de peste gradul 5B sau se poate schimba zona de catarare cu: Piatra Craiului, Postavaru, Cheile Bicazului, Cheile Turzi
TRASEE CE SE POT PPARCURGE LA SCOALA:
Tancul Mic – Fisura Rasucita, Fisura Insorita, Herman Bull
Peretele Vulturilor – Fisura Suspendata, Traseul Policandrului, Fluturele de Piatra
Peretele Costilei – Traseul Balcoanelor, Poseidon
Peretele Galbinele – Traseul Trei Surplombe, Surplomba Mare
La cerere Fisura Albasra varianta Mosului sau Directa, Diedrul Pupezei, Innominata, ScorpionulPentru cei ce catara de ceva vreme si doresc sa perfectioneze metodele de catarat putem face cursuri specializate:
Metode traditionale de inaintare (scarite, cliffuri)Catarare cu asigurari mobile
Metode de filat dinamic
Catarare economica
Catarare rapida
Tehnici de improvizare
Metode de retragere
Tehnici de catarare solitara
Evaluare personala filmata, descoperirea greselilor in catarare si indreptarea acestora
INSTRUCTOR George Stroie (Geo Bivuac)
CONTACT e-mail: george_stroie@yahoo.com , telefon: 0722 162 209cine sunt eu?
Numele meu este George Stroie si prietenii ma stiu deGeo-Bivuac. Sunt nascut in octombrie 1974 si am inceput sa catar in 1995. Sunt un impatimit la cataratului de toate genurile si am parcurs majoritatea traseelor alpine de mare dificultate din zonele mari din tara (Bucegi, PiatraCraiului, Cheile Bicazului, Cheile Turzii, Baile Herculane, Postavaru, Retezat si altele). Am facut numeroase premiere: Fisura Mult Dorita 6A solitar iarna, TraseulSuzana 5B solitar iarna, Traseul Surplimbele de Aur 6A solitar iarna, Scaparici6A, Exordium Ex Abrupto 5B (8+ traseu nerepetat), Alternativa Intunecata 5B (9-traseu nerepetat), Memorial Emilian Cristea 6B premiera mixta. Am deschis numeroase trasee atat de alpinism cat si de escalada: Eneida 5B 6LC- Peretele Vulturilor deschis in metoda solitara in 4 zile, Iliada 4A M6 -Tancul Mic deschis in metoda solitara, Odiseea - Tancul Ascutit 8- 2LC, NouaDictatura 5B 7+ 3LC – Tancul Mic, Bator si Fefeleaga 5B 7- 7LC – Peretele VaiiAlbe, multe trasee de escalada si de dry tooling deschise in Cheile Rasnoavelorsi Prapastiile Zarnestilor. Reamenajari de trasee in masivul Costila.Am organizat numeroase concursuri de escalada, alpinism, catarare pe gheata si dry tooling. Participant la campionatul mondial de catararae pe gheata ocupand locul 12 la etapa de la Busteni. Impatimit al fotografiei si al filmarilor am lucrat 5 ani ca redactor si fotograf la revista de sport extrem KNOX (Knowledge Of Extreme), am facut numeroase filme de sport extrem printre cele mai bune numarandu-se: FisuraAlbastra Ieri si Azi, Why Climb, What is Extreme, Slopes No More, Reset and Move On etc.
Am realizat siteul topo al zonei Costila costila.go.ro,ulterior am creat portalul eCLIMB.ro ce integreaza toate zonele din tara. Am fost intructor la federatia Romana de Alpinism si Escalada din anul 2000 si am avut numeroase scoli de alpinism atat de iarna cat si de vara in diferite zone din tara (Costila, Cheile Rasnoavelor, Cheile Turzii, Retezat).
Heather Robinson: Balance from Prana Living on Vimeo.