Fisura Mare din Peretele Costilei from  eCLIMB.ro
Masivul muntos: Costila
Zona din masiv(perete, munte, etc): Peretele Costilei
Altitudinea de plecare: 1800 metri
Diferenta de nivel: 200 metri
Orientare: sud sud-est
Durata de parcurgere: 5-6 ore
Grad artificial: A0
Calitatea asigurarilor: slaba cu necesitate de asigurari mobile
Calitatea stancii: buna, dar pe alocuri friabila
 
    

Traseul se afla in partea superioara a peretelui Costilei , fiind ultimul traseu din perete.

Materiale necesare : 2 frenduri mici , 2 frenduri medii , nuci .

Dupa ce se trece de intrarea in traseul Bebe si Mircea se mai urca aproximativ 20-30 metri pana vedem in perete o arcada oblica stanga.

L1 – se intra din firul vaii 2-3 metri mai in dreapta de inceputul arcadei , prindem arcada si continuam pe ea catre stanga pana se termina. Ne ridicam deasupra arcadei , continuan oblic catre dreapta pe iarba pana in o prima regrupare. Nu regrupam ci continuam deescendent dreapta inca 10-15 metri pana in urmatoarea regrupare.

L2 – pe niste fisuri verticale in sus 8-10 metri , dupa care inaintam oblic catre dreapta pe brane pana in regrupare sub un tavan.

L3 – se traverseaza orizontal catre stanga pe sub tavan avand la picioare mici praguri , ne ridicam 2-3 metri deasupra tavanului ocolind-ul prin stanga peste o mica burta , dupa care continuam cataram pe fisura 2-3 metri , traversam in stanga putin , in sus , si in final mergem usor dreapta pana in regrupare.

L4 – 4-6 metri de catarare vertical dupa care se traverseaza oblic catre dreapta pe praguri inierbate. La final o brana larga ne duce spre dreapta unde regrupam.

L5 – dupa cativa metri spre dreapta prindem un diedru mai deschis in lungul caruia cataram pana in regrupare

L6 – cataram putin pe o placa traversam stanga pentru a prinde fisura mare ce da si numele traseului si o cataram. Fisura da in un prag stancos orizontal dealungul caruia continuam catre dreapta 4-6 metri unde gasim posibilitatea de a continua in sus – cuie vizibile. Dupa cativa metri de catarare iesim in creasta si continuam pana gasim posibilitate de regrupare.

Traseul este rar asigurat , necesitand orientare in teren.

fisura_mare.jpg
click pe foto pentru a mari

Schita si descriere: Ion Mihai Anastasiu

SchitaFisuraMare.jpg
Schita: Nagy Rudolf, click pe foto pentru a mari