Bebe si Mircea from  eCLIMB.ro
Masivul muntos: Costila
Zona din masiv(perete, munte, etc): Peretele Costilei
Altitudinea de plecare: 2100
Diferenta de nivel: 200
Orientare: Sudica
Grad artificial: A1
Cotatie clasica: 6A
Grad impus: 6+
Grad la rootpunkt: 7
Calitatea asigurarilor: buna

 
    
Traseu: Bebe si Mircea, 6A 6+(7) 6lc, autor Emil Coliban - 1979
Acces: identica cu cea a traseului Poseidon. Din firul secundar al Vaii Costilei cam pe la 2100m altitudine se traverseaza dreapta pe o brana clara. Inceputul branei este semnalizata pe firul secundar prin sageti rosii. Recomand asigurarea in coarda in timpul traversarii branei fiindca in partea de mijloc este friabila. Traverseul este asigurat prin 3 pitoane.

Lungimea 1, 40m, 6: se pleaca de pe brana catre pitonul rosu aflat langa insriptia cu rosu "Bebe si Mircea". De aici traseul traverseaza catre stanga 3m dupa care o ia vertical in sus, usor catre dreapta urmand o serie de fisuri. Dupa cca 25m se ajunge la 2 pitoane unde probabil ca este prima regrupare. Eu nu am regrupat aici (un piton era batut intr-o placa ce suna a gol si mi s-a parut ca am mers putin pt o lungime) ci am mers mai sus apoi stanga regrupand dupa cca 15m pe o brana comoda chiar sub tavanul sub care se va duce lungimea 2. Pentru regrupare am folosit un piton din traseu consolidat cu 2 nuci.

Lungimea 2, 30m, 6+/7-: urcam pana sub tavan si traversam sub el pana la capatul ei, cca 6-7m de traverseu. Traverseul este asigurat de 4 pitoane. La capatul traverseului trecem peste tavanel si continuam traverseul urmand o fisura. Dupa 2-3m de traversat catre stanga traseul o ia drept in sus pe fata si dupa cca 5-6m spre dreapta se ajunge in regruparea formata din 2 pitoane. Recomand bucle lungi pentru asigurarea acestei lungimi.

Lungimea 3, 45m, 7-: noi am gresit primii 15-20m din linia traseului si anume: am plecat din regrupare drept in sus cca 7m asigurand un friend si un colt de stanca dupa care am traversat catra stanga cca 8-10m pana am intersectat linia pitoanelor care veneau de jos. Linia traseului probabil face traverseul stanga direct din regrupare, traverseu de 8-10m dupa care se urca vertical in sus. Din punctul in care am intersectat linia pitoanelor se urca o fisura-arcada urmata dupa 4-5m de un diedru asigurat de 3 pitoane. Dupa diedru se traverseaza dreapta si se ajunge in regrupare.

Lungimea 4, 30m, 7: se pleaca in sus (usor stanga) pe o fisura ingusta, se trece peste o banda de gresie si se prinde o fisura larga, continuam pe fisura care spre final este destul de friabila si deasupra cu un prag de gresie, pt a evita portiunea friabila, de la ultimul piton se urca direct pe fata in directia unui manunchi de pitoane (7 la numar) batute in acelasi alveola. Dupa acesta urmeaza 4-5m de catarare de fata asigurate de 3 spituri vechi din aliminiu. Este lungimea cea mai tare a traseului.

Lungimea 5, 25m, 6+/7-: se pleaca in sus pe un horn-fisura presarate de un muschi de culoare ruginie, prima asigurare fiind la 4m. Mai sus hornul devine o fisura ingusta iar dupa cca 8-10m se traverseaza catre dreapta in regrupare. Lungimea este scurta dar frumoasa.

Lungimea 6, 50m, 6/6+: traseul continua sinuos in sus, traverseele fata de linia verticala a traseului nu sunt mai mari de 3m, se pleaca pe o fisura larga in sus 5-6m, apoi scurt traverseu dreapta si inapoi spre linia de plecare peste un bolovan, de aici spre stanga se vizeaza o fisura usor friabila, in fisura surplombata de pe partea dreapta este probabil o tentativa nereusita. Ultima dificultate a traseului este un diedru prin care se iese din traseu si se regrupeaza la radacini de jneapan.

Retragere: se urca pe creasta pana in Brana Mare a Costilei iar de acolo pe poteca de retragere fie pe Brana Aeriana fie Scorusi-Galbinele.

Echipament: 14 bucle echipare, set nuci medii (am avut set DMM-Offset), 2 frienduri (mici/mediu): rock empire #3 si un alien.

Linia traseului:

Bebe1000.jpg
click pe foto pentu a mari


Descriere Matei Popovici 


Acces: Din firul secundar al Vaii Costilei pe la 2100m altitudine se traverseaza dreapta pe o brana clara, catre o poiana cu verdeata. Doua sageti rosii indica intrarea spre brana. Exista cel putin un piton pentru o eventuala asigurare a traversarii.

Lungimea 1, 40m: Incepe din stanga poienii. Este primul traseu cu acces din poiana (urmat de Poseidon). Ceva mai sus, se mai poate distinge, cu dificultate, inscriptia “Bebe si Mircea”, si un piton rosu. Traseul merge in sus, urmarind o secventa de praguri friabile, si avand ca reper tavanul (ce va fi traversat in lungimea 2). Cuiele sunt rare, iar posibilitatile de protejare - mai precare, insa cataratul e usor. Regruparea se face pe o brana comoda, chiar inaintea tavanului, unde se afla doar un cui, dar care poate fi consolidat cu un Alien galben (si/sau nuci de dimensiune echivalenta).

Lungimea 2, 30m: Incepe cu traversarea prin stanga a tavanului, asigurata de 4 pitoane ce par solide. Miscarea de iesire de din tavan poate fi protejata: exista un cui la care se poate ajunge din tavan. Traseul continua in traversare-stanga, pe o fisura oblica. Cuiele sunt mai rare aici, dar se pot pune mobile. Cataratul este un pic mai sustinut, inclusiv dupa iesirea din tavan, insa devine mai usor inainte de regrupare. Regruparea are doua pitoane.

Lungimea 3, 45m: Poate pune probleme de orientare: incepe direct in sus, unde la aprox 7m se afla un piton. Pitoanele sunt destul de rare in continuare, insa linia traseului este preponderent in sus, urmarind ca reper o fisura colorata puternic in gri. Aici e si portiunea cea mai dificila a lungimii. Pe fisura, pe langa pitoane se pot pune si mobile. Dupa depasirea fisurii linia pitoanelor continua in sus, insa in dreapta se afla regruparea (2 pitoane) si se poate vedea si un spit din traseul Scaparici. Lungimea este foarte friabila, iar posibilitatile de asigurare pana la fisura gri sunt modeste.

Lungimea 4, 30m: Continua in stanga regruparii, pe linia pitoanelor, directie usor stanga. Pe aceasta portiune pitoanele sunt mai dese iar linia traseului e mai usor de urmarit. Se catara in directia unui manunchi de pitoane batute intr-o alveola (vizibil din regrupare). Dupa acestea urmeaza o portiune de fata asigurata de 3 spituri vechi, si care nu inspira prea mare incredere la o cadere. Spiturile sunt foarte apropiate si se poate trece la artificial. Pe intreaga lungime, cataratul e sustinut - este cea mai grea lungime de catarat. Regruparea este chiar la baza unei fisuri-diedru pe care continua urmatoarea lungime.

Lungimea 5, 25m: Merge direct in sus pe o fisura-diedru pe care se gasesc pitoane si pe care se pot pune si mobile. Lungimea este scurta, sustinuta dar mai usoara ca cele anterioare. Regruparea este la trei pitoane un pic cam distantate - greu de egalizat. (Aici nu se pot pune mobile).

Lungimea 6, 50m: Continua in sus, catarand in stanga regruparii. Urmeaza o portiune usor surplombata care se depaseste prin dreapta, pentru ca apoi sa se revina spre stanga si apoi in sus. Pitoanele sunt mai rare dar linia traseului e mai usor de urmarit. Se ajunge la o mica brana unde sunt doua pitoane. Se poate regrupa aici pentru a evita frecarea (care va fi foarte mare odata ajunsi sus). Alternativ, catararea continua pentru inca 15-20m pana la iesire. Zona de aici e foarte friabila. Se catara inspre stanga regruparii intermediare, pana la o teava solida. Aici, inspre stanga se afla un diedru cu fisura neasigurat (de aprox 4-5m). Linia traseului este prin dreapta, peste un alt diedru paralel, si mai usor. Regruparea este spre dreapta, la jnepeni.

Retragere: se urca pe creasta pana in Brana Mare a Costilei iar de acolo pe poteca de retragere fie pe Brana Aeriana fie Scorusi-Galbinele. Se poate retrage inapoi in Valea Costilei prin traseul Poseidon.

Echipament folosit: Aliens albastru,verde,galben; DMM demon 1,2,3, 3.5; DMM torque nuts albastru, galben, ros. Set complet de nuci DMM offset. 12-14 bucle. ciocan si pitoane (am batut un piton pentru amenajarea regruparii 3).