Cheile Glodului from  eCLIMB.ro

 
    

Cheile Glodului � Falezele de sub Pestera (stg) si Marea Faleza (mijloc)

Sunt situate in Muntii Metaliferi (grupa a Apusenilor) in judetul Hunedoara la cca 26km de Orastie, 45km de Deva, 19km de Halta Geoagiu, 160km de Cluj-Napoca.

Alaturi de celelalte sectoare de chei din bazinul Vaii Geoagiului: Cheile Madei, Ardeului, Cibului si Baciei, Cheile Glodului reprezinta un punct de atractie turistic deosebit pentru cei aflati in statiunea balneo-climaterica Geoagiu Bai. Ca punct suplimentar de atractie atat in Cheile Madei cat si in Cheile Cibului alpinistii au realizat rute de escalada sportive si alpinism.

Accesul este deosebit de facil, comun cu cel de Geoagiu Bai pana la baza serpentinelor (inca 2km pana in statiune) de aici spre dreapta se urmeaza drumul asfaltat spre Zlatna inca 10 km pana in satul Ardeu de unde in amonte se vad Cheile.

Loc de campare se gaseste in preajma Falezei de sub Pestera intr-o poienita sau pur si simplu in aer liber la baza tavanelor de sub Peretele cu Tavane. Apa se procura de la localnici sau de la o serie de izvoare din preajma.

ATENTIE! Cheile Glodului sunt rezervatie naturala cu o flora si fauna bogata.

Peretii sunt predominant verticali cu roca destul de compacta, uneori acoperita de licheni, dar si surplombati sau fete cazute, unii cu dimensiuni de peste 80m. Se preteaza in general la trasee de grad mediu sau mare. Descrierea lor se face pe perete de la stanga spre dreapta.

  1. Falezele de sub Pestera

Este zona de pereti vizibila dinspre satul Ardeu cu acces de la capatul satului, urcand 10 min pe vale si apoi pe o poteca prin padure pana la baza peretilor. Are expunere predominant sudica. Aici s-au realizat primele trasee de escalada din zona.

Nume traseu

Lungime

Grad

Anul realizarii

Autori

Clisa

25m

6+

2006

Horatiu Dicoi, Adrian Munteanu

Palinka

30m

8-

2006

Adrian Munteanu, Horatiu Dicoi

Iarba, sange, acupunctura

30m

7+

2006

Adrian Munteanu, Horatiu Dicoi

Splendens

30m

8

2006

Adrian Munteanu, Horatiu Dicoi

Nota: In traseul Iarba, sange, acupunctura lipsesc primele placute, dar se poate face in mansa.

  1. Peretele cu Tavane

Se afla in continuarea zonei anterioare, cu vedere spre parau (expunere estica), usor de recunoscut datorita inaltimii mari si a tavanelor uriase. La baza lui se afla locul de bivuac sub o lespede imensa.


  1. La Surplombe

Sunt situate in spatele zonelor anterioare, practic pe acelasi donjon stancos, avand expunere nordica (la umbra), ideala pentru sezonul de vara. Ca si cale de acces,se urmeaza poteca de sub Peretele cu Tavane, spre dreapta, pe sub pereti, in urcus pana la baza Surplombelor.

Nume traseu

Lungime

Grad

Anul realizarii

Autori

Libelula

15m

6+

2007

Levente Jozsa, Adrian Munteanu

Alunelu

15m

7+

2007

Adrian Munteanu, Levente Jozsa

Salt Mortal

18m

7+

2007

Adrian Munteanu

Zgubiliticu

18m

8+

2007

Adrian Munteanu, Dan Anghel

Pentagon

15m

8-

2007

Dan Anghel

Hexagon

15m

6+/7-

2007

Dan Anghel, Adrian Munteanu

Ein Meter Dach

15m

9

2007

Ronald Reichelt, David Santamarta

Politzia JPEG

15m

8-

2007

Adrian Munteanu, Sorin Barbu, Levente Jozsa


  1. Marea Faleza