Stilul de cațarare? Nu cred ca exista un singur stil. Depindea de talentul fiecaruia. Unii preferau artificialul, altii cațararea libera. O puternica amprenta și-au pus concursurile care impuneau viteza, cu parti bune și proaste. Nu am fost un adept al campionatelor, am fost insa un adept al cațararii in viteza și la liber și, probabil, bagajul genetic m-a favorizat. Viteza, consider in continuare ca este un factor primar de siguranta. Deabia in anii ’80 a-nceput lumea sa se antreneze specific, insa in general dupa ureche. Material didactic din Vest penetra rar. Am invatat mult de la alpinisti cehi cu care m-am imprietenit la Refugiu și cu care m-am cațarat cateva sezoane in Tatra și/sau la noi.
Cum era comunitatea de cățărători?Aceasta intrebare cuprinde mai multe aspecte: In perioada anilor ’70 - ’80 existau in Romania cca. 300 - 350 de cațararatori apartinand cluburilor din Bucuresti, Iași, Cluj, Brasov, Zarnesti/Tohan, Sibiu, Timisoara, Hunedoara, Oradea; plus cateva zeci fara apartenenta și... multi umblatori pe vai. Lumea se cunostea datorita intalnirilor la sfarșit de saptamana la Refugiu, la alpiniade și campionate, existau prietenii și rivalitati. Insa rivalitatile erau sportive și erau sub umbrela sentimentelor de respect și de apartenenta la grup, de intr-ajutorare și amicitie. Am ramas de-a lungul vieții in relații de prietenie cu mulți.
VIDEO PROFILE: BD athlete Patxi Usobiaga multi-pitch climbing in Switzerland's Rätikon from Black Diamond Equipment on Vimeo.
Hardest of the Alps from STORY.teller COLLECTIVE on Vimeo.