eCLIMB.ro

Catalin Pobega si Alex Holt - Poveste in peretele nordic al Eigerului
postat de geo_bivuac
 
Cu aproximativ 2 ani in urma, citeam fascinat cartea Paianjenul Alb, scrisa de H. Harrer, si recunosc ca m-am ingrozit atunci la propriu de tragediile petrecute in peretele nordic al Eigerului. “Mordwand”, era cunoscut pentru vremea rea, stanca friabila, asigurari proaste. Si totusi, prin ce putere magica a reusit el sa atraga atatea generatii ca un magnet? Jon Griffith scria despre Eiger “[...] in ziua de azi, atunci cand este in conditii, devine o arena de circ, cu zeci de echipe care formeaza cozi in regrupari. Cu toate astea, m-am simtit atat de bine sa urc cel mai faimos perete alpin din lume.”

Desi peretele nordic are in jur de 1800 m inaltime, ruta Heckmair aduna peste 2500 m din cauza traverseelor orizontale. Traseul e puzzle urias, finalizat de echipa celor 4 cataratori pionieri in iulie 1938.  Un articol scurt si cuprinzator despre istoricul, dificultatea rutei si echipamentul necesar (din care ne-am inspirat si noi) gasiti aici.

001_mica1.jpg

Intre 14-15 Apr 2015, visul de a urca Fata Nordica a Eigerului a devenit realitate. As dori sa dedic acest articol partenerului meu, Alex Holt. Citind mai jos, sper ca veti intelege de ce. Sunt convins ca tot ceea ce ramane in urma unei catarari, sunt emotiile traite si prieteniile legate intre OAMENI. Restul, e doar praf in vant.

L-am cunoscut pe Alex in Dec 2014 ca unul din colegii mei, soferi, la o firma de transport din Chamonix. Pentru mine personal, termenul de “coleg” in ultimii 10 ani de lucrat intr-o institutie financiara din Romania a avut conotatia de: persoane dragi care din pacate nu imi impartasesc pasiunea pentru Munte si nici nu o inteleg. >- ma intreba consternata o colega.

Colegii mei din Chamonix sunt … alfel. Majoritatea britanici, absolventi de facultati de prestigiu si veniti acolo din pasiune pentru munte: alpinism, schi extrem, parapanta, etc. Cu patru din colegii mei am avut prima mea experienta de schi extrem in 08 Apr 2015 (Capucin Couloir) si m-am simtit cel mai incepator din grup. Mai am multe de invatat in materie de schi de la ei, si asta ma bucura!  Mai jos un text gasit pe un soclu in statia de tren Kleine Scheidegg.

002.jpg

Alex mi-a spus de la inceput ca isi cauta coechipier de catarat pentru sezonul de iarna, si eu i-am raspuns ca sunt foarte interesat. M-a intrebat ce rute am facut si ce obiective am. Tocmai catarasem Fata Nordica Matterhorn in octombrie si i-am zis ca imi doresc Eiger N Face cand va fi in conditii, probabil in primavara. Intre timp, eu si Alex am devenit prieteni, am facut mult schi de tura impreuna, printre altele am catarat Supercouloir in Tacul in Martie 2015 si o cascada de gheata de grad 6 in Italia.

In 11 aprilie Alex mi-a trimis un mesaj: “Am o propunere de nerefuzat, Eiger NF e in conditii, am tinut minte ca ti-l doresti, vreau sa il urcam impreuna. Cred ca suntem pregatiti pentru asta!” Si din acel moment, aventura a inceput…

Trei zile in total cu apropiere si retragere, doua zile de catarat efectiv in perete. Echipament minimal de bivuac, un Jetboil, o singura semicoarda de 60 m, 5 frienduri si 6 nuci, 8 expresuri si 4 cuie de gheata. Acelasi izopren taiat in 2 bucati pe care il imparteam cu Silvia pe Integrala Peuterey in 2010 (vezi aici) l-am impartit acum cu Alex in peretele Eiger-ului.

In 13 apr seara, ma aflu la Eigergletscher in bivuac cu Alex, avand emotii pentru ziua urmatoare. Mi-a marturisit ca isi doreste mult ca in vara sa prinda un job in Top Management la o companie foarte importanta din UK, ca acolo au aplicat mii de candidati si ca el ajunsese printre alti 50, in finala. Ca urmare, va trebui sa trimita o filmare de 2 min despre el, despre motivatia si pasiunile lui si apoi sa astepte sa fie chemat la interviul final. S-a hotarat ca filmarea sa o faca chiar pe varful Eiger, dupa ce vom catara Fata Nordica. Iata-l deci pe Alex repetandu-si speech-ul cu voce tare si intrebandu-ma cum mi se pare si ce ar trebui schimbat la el.

003.jpg

Avem parte de un spectacol deosebit, totul in lumina blanda a soarelui la apus. De la stanga la dreapta: Eiger flancul Vestic (traseul nostru de coborare), Mönch si Jungfrau. Coborarea pe flancul Vestic imi este deja cunoscuta, intrucat urcasem creasta Mittelegi in Sept 2009.


006.jpg

14 aprilie, ora 4:30 am pornim la lumina frontalelor in traversare orizontala spre startul rutei. Sunt urme evidente in zapada si asta ne mareste confortul si viteza. Asa cum am stabilit cu Alex, ne vom asigura in coarda doar cand ajungem la “Difficult Crack”. Zis si facut. Cu atentie si incurajari reciproce ajungem chiar la primele raze de lumina la “Fisura Dificila” unde ne legam in coarda. Intrucat am echipamentul deja pe mine, plec primul. Catararea acestei fisuri este asa cum ii spune si numele, dificila. 20 m de teren vertical friabil in care te misti ca o pisica avand sentimentul ca totul se farama sub coltari.

008.jpg

Alex sub “Rote Fluh”. Suntem minusculi in comparatie cu acest perete grandios.

010.jpg

Putin inainte de “Traverseul Hinterstoisser” (de vazut filmul The Beckoning Silence despre drama lui Toni Kurz si a companionilor lui) ne ajunge din urma Michi Wohlleben impreuna cu Julien Irilli care urmau ca in aceea zi sa incerce sa stabileasca un record de viteza in echipa. Au reusit sa catere ruta in 05h05min ! Michi este partenerul de catarat a lui Ueli Steck, este ghid de la varsta de 21 ani (acum are 24) si a mai urcat Fata Nordica Eiger de 5 ori pana acum. Ne imprietenisem cu el cu o seara inainte, in bivuacul de le Eigergletscher cand l-am intrebat ce asigurari mobile va lua cu el pe traseu. Fastacit, ne-a spus sa nu il luam ca etalon, ca el va lua doar 2 frenduri si 2 nuci. Iata-l pe Michi depasindu-ne repede pe acest pasaj. Din neatentie, dupa ce a dezasigurat coarda, partenerul lui a uitat sa recupereze si friendul plasat de Michi in fisura. Dusi au fost. Am recuperat frendul si i l-am aratat lui Alex, care a avut o remarca de milioane: “Acum ca au pierdut jumatate din echipament, vor asigura mai putin si vor termina ruta mult mai repede decat si-au propus!”

012.jpg

Alex catarand “Ice Hose”, un pasaj vertical si foarte interesant ce leaga primul camp de gheata de al doilea.

014.jpg

Dupa “Bivuacul Mortii”, care nu ne inspira deloc ca si loc de bivuac, traversam al treilea camp de gheata si ne indreptam spre vestita “Rampa”. Lunga de 150 m, ea ne conduce diagonal stanga spre “cruxul” din aceea zi: “Ice Chimney” si “Ice Bulge”, doua lungimi pe care le impartim frateste.

017.jpg

Eu iau “Hornul” in timp ce lui Alex ii revine “Umflatura”. Teoretic, ambele din gheata … practic insa gheata lipsea in mare masura pe Horn, asfel pasajul devenind unul delicat de dry-tooling, mai ales cu rucsaci grei in spinare. Am trecut pasajul si odata ajuns in regrupare m-am descarcat de tensiunea acumulata si am chiuit de bucurie! Alex mi-a zis ca a fost cea mai curajoasa catarare cap de coarda care i-a fost dat sa o vada. Am stiut ca exagereaza, dar i-am zambit si i-am fost recunoscator pentru complimentul spus in acel moment.

023.jpg

Gata, am urcat deja 2/3 din perete si ne aflam in locul de bivuac, “Brittle Ledges”. Aici ne vom petrece noaptea de 14 spre 15 aprilie. Facem balustrada cu semicoarda si legati in ham, topim zapada si ne hidratam, gatim, mancam si ne pregatim sa vedem apusul din sacii de dormit. Sub noi, schiorii care toata ziua au animat partiile de sub Eiger, acum au amutit. Odata cu venirea noptii, se asterne linistea si noi ne cuibarim in culcusul improvizat, cu gandul la ziua de maine. Din cauza ca nu am avut semnal in perete, telefoanele ramase deschise sunt acum fara baterie. Si desi ne doream sa asiguram persoanele dragi ca suntem bine prin voce, o facem doar telepatic.

025.jpg

La ora 4:00 suntem treziti de zgomot de pioleti si coltari. O recunosc pe celebra Ines Papert si conversam putin. Ea si partenerul ei au plecat la ora 22:00 pentru a catara noaptea, sperand sa prinda ruta mai inghetata decat in timpul zilei. Ines nu are rucsac, iar partenerul ei are unul foarte mic. Au continuat catararea in ritm alert, estimez ca au prins rasaritul pe varf.

Nici eu si nici Alex nu suntem oameni foarte matinali, si cum a doua zi dimineata se intampla ca sa mai apara o echipa, ii lasam sa ne depaseasca. Asfel startul il luam la ora 10:00. Alex serveste la micul dejun renumita “Brittle Crack” (Fisura Fragila?!), si imi tot striga ca i-au inghetat mainile pe stanca si ca simte crampe in muschi. “Ei, asa e pana te incalzesti putin, o sa fie bine, azi e ziua varfului!” ii raspund ca incurajare, constient fiind ca si eu voi trece foarte curand prin aceleasi chinuri.

029.jpg

Urmez eu in “Traversarea zeilor”, o traversare orizontala si putin descendenta de 150 m unde ne minunam amandoi de expunerea pasajului si un sentiment de adanca admiratie ne incearca la gandul celor care au trecut prima oara pe aici. Oauuu, jos palaria!

031.jpg

Suntem deja in “Paianjenul Alb”, si il vad pe Alex cum ia viteza. Mergem concomitent. Mai bine spus, alergam la deal. Aici suntem sub un foc continuu de pietre in cadere care suiera pe langa noi ca niste gloante atunci cand nu isi ating tinta, bagandu-ne in sperieti. Cand si-o ating, fiecare isi scutura membrul lovit si imediat continua catararea intr-un ritm din ce in ce mai alert. Fiecare vorbeste pe limba lui si se roaga in gand. Oare de ce am fost lenesi si am plecat asa de tarziu din bivuac, de ce nu ne-am gandit ca soarele va incalzi partea superioara si vor pica multe pietre in acest loc?! Iar cei 150 m de verticala par o vesnicie!

032.jpg

In sfarsit, iata-ne in siguranta urcand o alta rampa de gheata. “Fisura de Quartz” imi revine mie. Il aduc si pe Alex sus si apoi il pozez in celebrul “Bivuac Corti”.

033.jpg

Alex pleaca mai departe si catara “Hornurile de Iesire” care au gheata si sunt in conditii foarte bune.

035.jpg

Ma aduce la el si dintr-o data simt ca am depasit tot ce era mai greu din traseu si simt ochii plini de lacrimi. Probabil asta e efectul iesirii bruste in soare dupa mult timp petrecut catarand in umbra. Dau sa imi imbratisez partenereul, dar el mi-o taie scurt: “Mai avem 200 m pana pe creasta somitala, fii bun si da-i bice!”

La 14:30 suntem pe varf si ne imbratisam. Alex isi tine speech-ul filmandu-se. Are emotii, se incurca si trage mai multe duble. Ii tin pumnii si ma bucur cand il aud ca e multumit de ce a iesit. Savuram peisajul din jur si nu ne grabim. Am ajuns cu greu aici, de ce sa plecam atat de repede?

037.jpg

Intr-un final incepem coborarea pe flancul vestic pe panta de zapada in plin soare.  Am in curand probleme cu coltarii mei, care fiind fara anti-snowuri, aduna zapada in forma de toc sub talpa. Trebuie sa lovesc coltarii cu pioletul la fiecare pas pentru a o indeparta. Alex o ia inainte, il vad cum devine tot mai mic. La un moment dat ma ajunge din urma o alta echipa cu care cobor o buna bucata de drum. Mai ma las sa alunec si pe fund si cand iau viteza franez in piolet. Asfel mai castig ceva timp. Simt insa oboseala si deshidratare. Soarele arde cu putere.

Ajung in statia de tren Eigergletscher si nu gasesc pe nimeni. Ma uit la orarul trenului si vad ultimul tren a plecat la ora 18:10, cu exact jumatate de ora inainte de sosirea mea. Dintr-o data realizez ca eu a doua zi trebuie sa lucrez si ca era foarte important sa prindem acel ultim tren spre Grindelwald pentru a ajunge in aceeasi seara in Chamonix. Oare Alex a prins ultimul tren? Motive ar avea suficiente: are de trimis materialul video a doua zi, si e foarte important acel job pt el. Un sentiment de deznadejde ma loveste ca un ciocan in moalele capului. Ma surprind vorbing cu voce tare cu unul din baietii din cealalta echipa: “Offff! Partenerul meu a plecat cu ultimul tren! Cred ca am ramas singur aici…” Si simt cum panze de paianjeni imi intra in ochi.

“Hei omule, sunt aici!” imi striga Alex iesind din cladirea statiei de tren. O privire i-a fost suficienta ca sa isi dea seama prin ce trec si care imi sunt temerile. “Si acum, ce facem?” ma intreaba Alex zambitor. “Alex, trebuie sa fiu maine la servici, esti ok sa coboram pe picioare in Grindelwald?”. A incuvintat planul meu: sa coboram pe marginea partiei de schi si apoi sa urmam linia de tren pana in Grindelwald. Zis si facut. La ora 21:00 eram in parcare la masina, cu basici la picioare de atata mers (1300 m diferenta nivel coborata), dar fericiti. Putin dupa miezul noptii, intram in Chamonix.

Foarte curand dupa asta, Alex a zburat inapoi in UK, intrucat sezonul de iarna s-a terminat. Au ramas in urma amintiri frumoase, si fotografia de mai jos e una din ele.

039.jpg

ps: Duminica, 3 mai 2015 aflandu-ma in orasul natal Timisoara, Romania, primesc un mesaj de la Alex: “Omule, nu pot sa cred! Mi-au oferit jobul!”. Ei bine, mult succes prietene si … Multumesc!



Descriere preluata de pe blogul pesonal al lui Catalin Pobega



Eiger North Face Heckmair Route Catalin Pobega Alex Holt alpinism


postat de geo_bivuac


Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo

Filtrati dupa genul de catarare
 



postat de geo_bivuac
29
January
2015
Un scurt interviu cu George Stancescu aka Zuzu despre ce reprezinta pentru el catararea



postat de geo_bivuac
28
January
2015
O descriere a unei ture de vis in Patagonia in traseul catre varful Fitz-Roy - Franco Argentina



postat de geo_bivuac
12
March
2012
Clasificarea traseelor alpine dupa normele FRTA


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
La Dura Dura -filmul complet -

Paul Robinson: Red Rockin

Grit Ground Up

TOATE FILMELE
 
   


postat de geo_bivuac
10
January
2023
Un traseu mixt, de gheata si dry, 5lc, WI3/M4, cca. 210m in peretele Caltunului din Fagaras



postat de geo_bivuac
02
May
2022
Cum weekendul ce a trecut a fost 1 mai muncitoresc,Alex Paul Manoliu impreuna cu Andrei Gurgu si Stefan Ionescu au plecat la munca in Cheile Dobrogei cu plan de a amenaja cateva trasee noi de escalada.



postat de Andrei
19
July
2021
UnTold agam - un traseu frumos, usor, la 50m in spatele ref. Caltun.



postat de geo_bivuac
17
November
2020
Caracteristica zonei: roca este calcar. Peretii sunt in general de dimensiuni intre 15-50 m. sportiva sunt echipate cu ancore mecanice, urechi si top-uri cu lant sau urechi cu inel

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.