eCLIMB.ro

Tehnic versus termic
postat de geo_bivuac
 
V-ati pus vreodata intrebarea cit timp din intraga tura va catarati, v-ati intrebat cit timp stati in regrupare dupa secund, ce tipuride ture faceti, cit timp petreceti pe munte?

Se spune ca raportul catarare/tura este de aproximativ 15-85 (adica intr-o tura intreaga 15% catarati si 85% mergeti la tresee si va retrageti); intrebarea este ce sa incaltam? o pereche de bocanci ultra tehnici, sau una mai putin tehnica dar cu un confort mai mare? Acum depinde de voi cit de tare catarati si cit de tare vreti sa suferiti tinind cont de gradul pe care vreti sa il parcurgeti in perete. Este recomandat sa folositi bocanci mai putin tehnici si mai confortabili din punct de vedere al mersului atita timp cit nu vrem sa cataram trasee hard core.

Problema mare la un bocanc nu este cit de tehnic e el ci cit de izolator este si mai ales cit de greu este. De obicei la munte in pereti in conditii de iarna coltarii nu prea ai dai jos de pe bocanci asa ca problema de cit de tehnici sint ei dispare. dar in schimb apare problema de cit de rigizi sint in zona gleznei. Cu cit un bocanc este mai rigid in zona gleznei cu atit consumul de energie este mai mic, dar la tura bocancul va deveni mai obositor si mai incomod, bataturile si durerile fiind mai accentuate. Un bocanc mai putin tehnic face diferenta in perete mai putin cu putin antrenament in schimb un bocanc cu o izolatie termica slaba poate deveni insuportabil si chiar iti poate provoca degeraturi in cazul in care se sta mult in perete fara depalasare (in asteptarea secundului sau a capului de coarda).

Mai exista o variabila ce a a perioadei unei ture si tipului de petrecere a noptii. Daca tura sau turele propuse se desfasoara pe mai multe zile si noaptea se petrece fie in corturi fie direct in zapada (bivuac) atunci e recomandat a se folosi un bocanc cu gheata interioara. pentru a putea tine la cald si a putea usca gheata interioara altfel va trebui sa stati cu bocancii intregi in sacul de dormit ceea ce inseamna cca 25% din sacul de dormit ocupat din start rezultind un somn chinuit, chircit deci mai putina odihna. In cazul in care petrecerea noptilor se face prin cabane sau refugii se pot folosi si bocanci monogheata.

Concluzie: nu va aruncati in a va procura cei mai tehnici bocanci pentru ca uneori ei pot deveni dusmanii vostri vezi degeraturi bataturi rani si alte probleme. Ginditiva bine la ceea ce vreti sa faceti cu ei si apoi puneti in
balanta. Un bocanc mai putin tehnic nu este un bocanc prost ci este mai comod si mai ales mai cu o rezistenta termica mai buna.







postat de geo_bivuac


Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo

Filtrati dupa genul de catarare
 



postat de geo_bivuac
29
April
2013
Doua trasee clasice din Peretele Animalelor parcurse TRAD - Lupul cel Rau si Cotofana



postat de geo_bivuac
06
April
2015
În lumea sportului de performanţă se discută din ce in ce mai mult despre creşterea performanţelor sportive prin metodica de antrenament dar, şi prin metode de refacere a organismului.



postat de geo_bivuac
28
January
2015
O descriere a unei ture de vis in Patagonia in traseul catre varful Fitz-Roy - Franco Argentina


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Tomorrow I Will Be Gone

Steph Davis: So In Control

Spice Girl. First Female E9

TOATE FILMELE
 
   


postat de geo_bivuac
10
January
2023
Un traseu mixt, de gheata si dry, 5lc, WI3/M4, cca. 210m in peretele Caltunului din Fagaras



postat de geo_bivuac
02
May
2022
Cum weekendul ce a trecut a fost 1 mai muncitoresc,Alex Paul Manoliu impreuna cu Andrei Gurgu si Stefan Ionescu au plecat la munca in Cheile Dobrogei cu plan de a amenaja cateva trasee noi de escalada.



postat de Andrei
19
July
2021
UnTold agam - un traseu frumos, usor, la 50m in spatele ref. Caltun.



postat de geo_bivuac
17
November
2020
Caracteristica zonei: roca este calcar. Peretii sunt in general de dimensiuni intre 15-50 m. sportiva sunt echipate cu ancore mecanice, urechi si top-uri cu lant sau urechi cu inel

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.