eCLIMB.ro

KOBE sau mai bine spus Florian Mastacan
postat de geo_bivuac
 

Ce anume te determina sa te cateri?

Pasiunea si dorinta de a rezolva problema pe care un traseu, indiferent de grad, mi-o ridica. Sunt foarte puternic stimulat de dificultatile rutei dar si de provocarea deschisa de acesta in functie de context (la vedere, la lucru, concurs, etc.)

kobe_1.jpg

Cat de mult te antrenezi si cum?

In general urmez un program destul de elaborat de antrenament care contine 3 sau mai rar 4 zile de antrenament combinate cu 1 sau 2 zile de catarat la stinca pentru realizari. Exista insa diferente destul de mari intre stilurile de antrenament abordate, in functie de scopul urmat (escalada, bouldering sau dry tooling).

Ce reprezinta Dry Toolingul pentru tine?

Din perspectiva mea dry tooling-ul este o transpunere a escaladei sportive in mediu hivernal. O activitate fizica dar si sensibila in acelasi timp care imbina foarte multe aspecte tehnice si tactice. Cred ca pot considera un promotor al acestei activitati la noi in tara atit prin faleza specifica pe care am dezvoltat-o in Cheile Bicajelului cit si prin activitatea desfasurata pentru acest sport. De asemenea, cele mai mari satisfactii competitionale mi-au fost oferite tot de aceasta activitate, respectiv doua titluri de campion national la dificultate in 2010 si 2011.

kobe_2.jpg

Dar escalada? 

Escalada este cea care ma defineste ca si catarator. Acea latura sportiva a cataratului unde dificultatea si efortul per total primeaza. Practic daca cumva ar trebui sa fac o decizie de a alege o singura ramura a catararii (din cele care le practic acum), escalada ar fi 100%.

Cum te motivezi atat la antrenamente cat si la pereti? 

Datorita faptului ca momentele cind ajung la stinca sunt restrinse la week-end-uri, respectiv concedii (asta in conditiile cind vremea nu imi joaca feste) incerc sa folosesc la maxim fiecare moment pe care il am fortindu-ma mental sa fiu cit mai eficient. Motivatia vine pe moment pentru rutele de nivel mic/mediu sau e pregatita din timpul saptaminii pentru proiecte. Tot timpul merg intr-o zona de catarat cu un scop clar, niciodata la intimplare.

kobe_3.jpg

Nu sunt foarte motivat sa merg la antrenament dar sunt perfect constient ca trebuie sa fac acest lucru. Trebuie sa ma mentin tot timpul la un nivel cit mai bun dpv fizic pentru ca atunci cind apare momentul oportun sa fiu apt sa imi parcurg proiectele. Drept urmare, indiferent de chef sau dispozitie, antrenamentul merge inainte pentru ca rasplata va veni mai incolo.

Talent sau munca ?

Și, si. Personal consider ca la inceputurile cataratului, evolutia mea s-a bazat aproape exclusiv pe talent, tehnica si perseverenta. Odata ce am trecut de bariera 8a, munca (practic antrenamentul) a devenit baza completind restul aspectelor.

Cateva cuvinte despre grupul de cataratori din Iasi

O grupare relativ mica si solida de cataratori, cu o diferenta destul de mare ca si virsta intre generatii. Majoritatea inclinati spre bouldering sau catararea de placere, doar 2-3 cataratori cu idealuri mai mari in ceea ce priveste escalada.

Accidente 

Niciunul, desi am trecut prin multe momente critice in perioada cind umblam prin marii pereti ai tarii.

Pe ce pui baza pe fizic sau psihic?

Pe amindoua dar fara psihic nu faci nimic.

De ce "mansa ucide"?

Mansa ucide e un concept nascut la caterinca intr-o perioada in care unii se laudau cu trasee parcurse in top rope, ba si mai mult sustineau ca nu e nici o diferenta intre top rope si cap de coarda. Cataratul extensiv in mansa care duce practic securitatea aproape de cota 100%, distruge partea mentala si tehnica pe care trebuie sa o gestionezi in momentele cind sfoara iti flutura sub picioare. Conceptual insa, ideea e foarte simpla: cataratorul duce coarda spre top, nu coarda il asteapta pe acesta la punctul terminus. Din fericire insa, respectivul concept poate fi considerat expirat in acest moment deoarece comunitatea actuala a perceput si preluat stilul normal de catarare.

kobe_4.jpg



florian mastacan kobe iasi dry tooling escalada


postat de geo_bivuac
la data de 10 April 2012
viziualizat de 2469 ori


Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo

Filtrati dupa genul de catarare
 

postat de geo_bivuac
22
March
2012
Rolul esential al hidratarii in timpul si in afara antrenamentului competitiei.
2352

postat de geo_bivuac
24
November
2015
Andrei Simu aka Mardale ne spune in cateva cuvinte cum reuseste sa se imparta intre a fi tata, catarator si team leader
2500

postat de geo_bivuac
09
June
2015
In perioada 4-5 aprilie 1992 Cornel Sain a parcurs solitar traseul Memorial Emilian Cristea. Iata o descriere sumara a parcurgerii traseului.
2614


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 2 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii GIURGEU - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii PARING - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Fred Nicole: Deeper

Sasha DiGiulian - Pure Imagination

Date With Death 5.13+

TOATE FILMELE
 
   
16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.
9366 postat de geo_bivuac

21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.
6920 postat de alien

19
May
2014

Toata lumea viseaza sa mearga in Fisura Albastra sau alte trasee de renume din Romania dar nu face nimic in privinta acestui lucru. eCLIMB.ro te invita la catarat in marii pereti.
15792 postat de geo_bivuac

11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.
6170 postat de alexmanoliu

TOATE STIRILE
   
postat de geo_bivuac
29
July
2019
Unul dintre traseele uitate din circul 1, cu fisuri largi si slab asigurate, tocmai bune pentru asigurari mobile
881

postat de geo_bivuac
03
July
2017
In partea de sud a masivului Parang, la o altitudine de 600 metri raul Galben a sapaat un defileu cunoscut mai ales pestera Muierilor.
4624

postat de geo_bivuac
25
July
2016
Zonele de catarare sunt prezentate detaliat cu schite si tabele, denumirile zonelor fiind date in functie de caracteristicile locului
4836

postat de alexmanoliu
24
March
2016
O parcurgere de angajament a peretului Lespezi-Caltun
4351

TOATE TOPOURILE
 
CONTACT

UTILIZATOR NOU

RECUPERARE PAROLA
Varful Omu
11-12-2019 ora 14:00Fenomen : ceata
Temperatură: -7.9 ºC
Vânt: 13.7 m/s, directia : SSE
Nebulozitate: cer acoperit
Presiune: 744.5 mb, in scadere
Umezeală relativă: 92%
Strat zăpadă : 15 cm la ora 08