Ce anume te determina sa te cateri?
Pasiunea si dorinta de a rezolva problema pe care un traseu, indiferent de grad, mi-o ridica. Sunt foarte puternic stimulat de dificultatile rutei dar si de provocarea deschisa de acesta in functie de context (la vedere, la lucru, concurs, etc.)
Cat de mult te antrenezi si cum?
In general urmez un program destul de elaborat de antrenament care contine 3 sau mai rar 4 zile de antrenament combinate cu 1 sau 2 zile de catarat la stinca pentru realizari. Exista insa diferente destul de mari intre stilurile de antrenament abordate, in functie de scopul urmat (escalada, bouldering sau dry tooling).
Ce reprezinta Dry Toolingul pentru tine?
Din perspectiva mea dry tooling-ul este o transpunere a escaladei sportive in mediu hivernal. O activitate fizica dar si sensibila in acelasi timp care imbina foarte multe aspecte tehnice si tactice. Cred ca pot considera un promotor al acestei activitati la noi in tara atit prin faleza specifica pe care am dezvoltat-o in Cheile Bicajelului cit si prin activitatea desfasurata pentru acest sport. De asemenea, cele mai mari satisfactii competitionale mi-au fost oferite tot de aceasta activitate, respectiv doua titluri de campion national la dificultate in 2010 si 2011.
Dar escalada?
Escalada este cea care ma defineste ca si catarator. Acea latura sportiva a cataratului unde dificultatea si efortul per total primeaza. Practic daca cumva ar trebui sa fac o decizie de a alege o singura ramura a catararii (din cele care le practic acum), escalada ar fi 100%.
Cum te motivezi atat la antrenamente cat si la pereti?
Datorita faptului ca momentele cind ajung la stinca sunt restrinse la week-end-uri, respectiv concedii (asta in conditiile cind vremea nu imi joaca feste) incerc sa folosesc la maxim fiecare moment pe care il am fortindu-ma mental sa fiu cit mai eficient. Motivatia vine pe moment pentru rutele de nivel mic/mediu sau e pregatita din timpul saptaminii pentru proiecte. Tot timpul merg intr-o zona de catarat cu un scop clar, niciodata la intimplare.
Nu sunt foarte motivat sa merg la antrenament dar sunt perfect constient ca trebuie sa fac acest lucru. Trebuie sa ma mentin tot timpul la un nivel cit mai bun dpv fizic pentru ca atunci cind apare momentul oportun sa fiu apt sa imi parcurg proiectele. Drept urmare, indiferent de chef sau dispozitie, antrenamentul merge inainte pentru ca rasplata va veni mai incolo.
Talent sau munca ?
Și, si. Personal consider ca la inceputurile cataratului, evolutia mea s-a bazat aproape exclusiv pe talent, tehnica si perseverenta. Odata ce am trecut de bariera 8a, munca (practic antrenamentul) a devenit baza completind restul aspectelor.
Cateva cuvinte despre grupul de cataratori din Iasi
O grupare relativ mica si solida de cataratori, cu o diferenta destul de mare ca si virsta intre generatii. Majoritatea inclinati spre bouldering sau catararea de placere, doar 2-3 cataratori cu idealuri mai mari in ceea ce priveste escalada.
Accidente
Niciunul, desi am trecut prin multe momente critice in perioada cind umblam prin marii pereti ai tarii.
Pe ce pui baza pe fizic sau psihic?
Pe amindoua dar fara psihic nu faci nimic.
De ce "mansa ucide"?
Mansa ucide e un concept nascut la caterinca intr-o perioada in care unii se laudau cu trasee parcurse in top rope, ba si mai mult sustineau ca nu e nici o diferenta intre top rope si cap de coarda. Cataratul extensiv in mansa care duce practic securitatea aproape de cota 100%, distruge partea mentala si tehnica pe care trebuie sa o gestionezi in momentele cind sfoara iti flutura sub picioare. Conceptual insa, ideea e foarte simpla: cataratorul duce coarda spre top, nu coarda il asteapta pe acesta la punctul terminus. Din fericire insa, respectivul concept poate fi considerat expirat in acest moment deoarece comunitatea actuala a perceput si preluat stilul normal de catarare.