eCLIMB.ro

Conceptul de gandire performanta
postat de geo_bivuac
 
Sportivii obtin rezultate incredibile, rezultate care in urma cu citiva ani nu erau de conceput. in spatele unor astfel de rezultate sunt sportivul si antrenorul. Uneori, poate fi implicat si medicul, maseurul, preparatorul fizic. Extrem de rar un psiholog, si mai rar un coach profesionist. Tocmai datorita evolutiei pe care o cunoaste sportul se impun si noi mijloace de pregatire specifica, fizica si mentala. 
 Pornind de la aceste premize am dezvoltat un concept larg "Program de gindire performanta" care include si ceea ce inseamna "pregatirea psihologica de concurs". Programul are 3 directii distincte, dar care se impletesc. Astfel: 
1.Un aspect se refera la formarea abilitatilor mentale de baza
  • autocunoastere,
  • motivare,
  • concentrare,
  • dezvoltarea atentiei si a perceptiei generale,
  • controlul gindurilor, a emotiilor si a senzatiilor,
  • time management,
  • tehnici de relaxare si energizare,
  • dezvoltarea imaginii de sine,
  • dezvoltarea atitudinii de invingator.
2.Al doilea aspect se refera la: 
  • dezvoltarea capacitatii de a comunica cu sine si cu cei din jur,
  • pregatirea biologica de concurs,
  • invatarea mijloacelor de refacere pe care le poate folosi,
  • notiuni de nutritie corespunzatoare si particulare sportului practicat.
3.A treia directie are la baza Coaching-ului, asa cum este el definit de ICF - International Coaching Federation
  • stabilirea telului final si a obiectivelor intermediare
  • analizarea realitatii
  • evaluarea optiunilor
  • acordarea celor de mai sus cu vointa personala si nu a celor din jur (antrenor, parinti, conducatori de club, etc.)
  • stabilirea planului/planurilor de actiune si a cailor de aplicare.
Elaborarea acestui concept a pornit de la ideea ca este important "sa inveti pe cineva sa pescuiasca, nu sa-i oferi pestele , gata prins" adica, este un program care nu ofera retete prefabricate care se poate sa functioneze sa nu, ci este un program care se aplica diferentiat fiecarui participant sau grup de participanti.

Nu cred ca formulari de tipul "10 pasi simpli pentrui." sau "6 masuri eficiente pentrui.." sau " Cum sa ne pastram concentrarea in timpul meciului" sau "Cum sa-mi inving emotiile in meciul cu i." sau "Dobindirea increderii in sine in 7 pasi simpli" pot fi general aplicabile si valabile.

Ştiu ca tendinta este de a rezolva cit mai multe dintre probleme prin internet numai ca sunt lucruri sau situatii care chiar nu pot fi solutionate pe aceasta cale. Asta nu inseamna ca nu se poate folosi comunicarea prin internat - da, poate fi utila numai dupa ce au fost puse bazele si s-au stabilizat procesele se gindire. 

 Cei care doresc sa ajunga sportivi de top, ar fi necesar sa inteleaga ca procesele mentale, ca si corpul fizic, necesita mult antrenament si multa rabdare pentru a fi modelate pe masura dorintelor noastre. Exista tehnici care sunt mai rapide si care se pot aplica imediat si pe care le folosesc tocmai pentru a oferi incredere celui cu care lucrez, dar in acelasi timp sunt tehnici care necesita timp pentru a fi aplicate eficient.

Noi, oamenii, putem sa invatam un lucru nou in 2 luni de zile numai ca este nevoie de minim 6 saptamini pentru a consolida ceea ce am invatat si in acest timp este necesar sa repetam sistematic ceea ce am invatat fara sa schimbam ceva sau fara a sari o zi de repetare! Numai asa se pot obtine rezultate predictibile si sigure. 

O alta bariera, poate cea mai de temut este "dialogul intern" adica, ceea ce ne spunem mereu, mereu singuri. Pentru specialistii in psihologie, in motivatie sportiva aceasta este una dintre marile provocari: stoparea (ideal) sau reformularea dialogului intern si transformarea in forme mai putin "toxice" pentru persoana respectiva. Cu alte cuvinte, este incredibil cit de mult rau ne putem face singuri! Suntem mult mai periculosi pentru noi decit orice si oricine din jurul nostru daca modul in care gindim si limbajul pe care il folosim fata de noi insine nu este unul adecvat. Am convingerea ca astfel de lucruri ar trebui sa fie predate elevilor, inca din scoalai.daca si profesorii ar cunoaste aceste aspecte, la rindul lor. 

Concret: cind vorbim despre dialog intern am in vedere doua aspecte distincte: unul legat de limbajul pe care il foloseste cineva cind isi vorbeste, de fapt de cuvintele folosite si al doilea lucru, are legatura cu credintele si valorile pe care le exprima cel/cea ce vorbeste cu sine. Cele doua se intretin reciproc si se ajunge intr-un fel de cerc vicios: starea ne influenteaza reactiile, reactiile devin obiceiuri, obiceiurile si comportamentele ne conduc viata, si ciclul este reluat.

Fiecare dintre noi are momente cind vorbeste cu propria persoana, cind analizeaza ceea ce a facut, ce vrea sa faca in continuare, ce ne-a zis cutare, ce ni s-a parut ca am vazuti.Limbajul pe care il folosim ne ajuta sa comunicam cu cei din jur si in egala masura si cu noi. Wendell C. Johnson spunea ca "Majoritatea lumilor pe care reusim sa le stocam in minte sunt lumi de cuvinte". 

Am sa dau un exemplu din practica mea, evident fara a folosi numele celui/celei de la care am auzit formularile. inaintea meciurilor importante sau cu sportivi mai valorosi sunt sportivi care isi spun ceva de genul: 
"Nu pot sa ma relaxez inaintea meciului. Mereu mi se intimpla acest lucru !"

Aparent este expresia unei emotivitati, a unei "frici" fata de adversar, dar daca ar fi sa analizam putin mesajul, ceea ce are in spatele lui ar fi ceva de genul: Eu nu pot ! adica, EU chiar NU POT - este o problema de unde cade accentul in propozitie - cind sportivul isi spune asa ceva se gindeste la faptul ca ar vrea sa se relaxeze si ca acest lucru nu-i reuseste. Ceea ce transmite el subconstientului este un cu totul alt mesaj - acela ca EL, SPORTIVUL NU POATE ! Paradoxal ! Şi cum subconstientul este o parte "foarte ascultatoare" a creierului nostru retine mesajul ca NU POATE si nici nu face nimic ca sa-l mobilizeze, doar constientul ia trimis mesajul ca NU POATE!

Faptul ca acest lucru s-a repetat - de mai multe ori sportivul a avut emotii inaintea unui meci, de mai multe ori s-a intimplat sa intilneasca un adversar mai puternic sau mai bine pregatit si a pierdut, de mai multe ori a existat toata succesiunea de gindire sau macar parti din ea, deci acest fapt a condus la asocierea unui gind de tipul: emotii - incordare - pierd - mereu se intimpla - acesta sunt si nu pot schimba nimic! "Mereu mi se intimplai" este ca un fel de profetie autoimplinita - stiam eu ca asa mi se va intimpla.

Şi astfel se intra intr-o bucla care se autointretine. Şi daca dupa un prim esec, sau dupa al doilea, al n-lea mai vine si cineva din anturaj si mai spune ceva de genul: "Ce folos atita pregatire daca atunci cind trebuie nu esti in stare sa te concentrezi!" sau "Uite cutare l-a batut si nu ai fost in stare sa faci si tu acest lucru!" situatia devine si mai serioasa: dupa ce sportivul crede ca nu poate, ca nu este in stare mai vine si antrenorul si ii intareste convingerile si astfel, pornind de la limbajul folosit se ajunge la credinte si valori (Nu esti in stare! Nu esti capabil! Nu ai valoare daca nu o demonstrezi! etc.) si acestea sunt intarite in sens negativ. Aceasta este o adevarata cascada de ginduri care poate sa-l duca pe sportiv intr-o cu totul alta zona decit cea pe care si-o doreste. Tocmai pentru a evita astfel de situatii ii invat pe cei cu care lucrez care sunt capcanele propriului limbaj si cum pot fi ele evitate.

Ca sa revin la exemplul pe care l-am dat: in loc de "Nu pot sa ma relaxez inaintea meciului. Mereu mi se intimpla acest lucru !" ar fi fost mult mai simplu daca sportivul ar fi folosit o alta succesiune de ginduri de tipul: Doresc sa ma relaxez! sau Am nevoie sa ma relaxez inaintea acestui meci! Cind sunt relaxat mereu am rezultate bune! Cind am pierdut a fost o exceptie, eu stiu cum ma pregatesc si stiu ca ma pot mobiliza! Astazi este o alta zi, deci pot obtine un alt rezultat! Le pot arata cit sunt de bun! Şi seria poate continuai..a nu se intelege ca cineva trebuie sa le foloseasca pe toate, nu este suficienta una dintre formularile pe care le-am amintit. 

Profesor Univ.Dr. Paula Drosescu
medic primar Medicina Sportiva 
 Universitatea "Al.I.Cuza" Iasi 
Facultatea de Educatie Fizica si Sport

gandire performanta


postat de geo_bivuac


Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo

Filtrati dupa genul de catarare
 



postat de geo_bivuac
29
April
2013
Doua trasee clasice din Peretele Animalelor parcurse TRAD - Lupul cel Rau si Cotofana



postat de geo_bivuac
22
May
2013
Un interviu cu Alex Gavan despre a cincea ascensiune de peste 8000 de metri in Himalaya - Shisha Pangma 8027m



postat de geo_bivuac
22
March
2012
Sindromul burn-out. Prezentul articolul isi propune sa aduca in atentie simptomatologia acestui sindrom precum si metode de prevenire aplicabile in aceasta situatie, mai ales pentru ca multe dintre solutiile de tratament sunt in stransa corelare cu practica exercitiului fizic şi cu managementul stresului.


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Red Bull Creepers

Tommy Caldwell Climbing Pitch 15 | The Dawn Wall

Adam Ondra 9a first ascent

TOATE FILMELE
 
   


postat de geo_bivuac
10
January
2023
Un traseu mixt, de gheata si dry, 5lc, WI3/M4, cca. 210m in peretele Caltunului din Fagaras



postat de geo_bivuac
02
May
2022
Cum weekendul ce a trecut a fost 1 mai muncitoresc,Alex Paul Manoliu impreuna cu Andrei Gurgu si Stefan Ionescu au plecat la munca in Cheile Dobrogei cu plan de a amenaja cateva trasee noi de escalada.



postat de Andrei
19
July
2021
UnTold agam - un traseu frumos, usor, la 50m in spatele ref. Caltun.



postat de geo_bivuac
17
November
2020
Caracteristica zonei: roca este calcar. Peretii sunt in general de dimensiuni intre 15-50 m. sportiva sunt echipate cu ancore mecanice, urechi si top-uri cu lant sau urechi cu inel

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.