ce reprezinta pentru tine cataratul ?Reprezinta un amestec de trairi, sentimente, emotii ca satisfactie, ambitie, pasiune, devotament, esec, frustrare, durere, adictie, din care rezulta o senzatie careia nu-i gasesc neaparat un echivalent in cuvinte dar care este fantastic de placuta si de care e greu sa ma lipsesc.
de cat timp te cateri si care este programul saptamanal de antrenament ?Ma catar de aproape 7 ani, iar programul de antrenament difera in functie de perioada anului si obiectivul propus. De exemplu, atunci cand ma antrenez pentru concursuri incep cu aproximativ 3-4 luni inainte, in care ma pregatesc specific iar accentul este pus pe forta (in unele saptamani pot ajunge si la 7 antrenamente/sapt, incluzand aici si zilele de pauza, cam 2). Pe urma incep un alt antrenament specific, insa de data asta pentru anumite trasee pe care vreau sa le catar la stanca, afara, in natura. Si tot asa...
ce te motiveaza sa te antrenezi ?Scopul, obiectivul final, senzatia pe care ar trebui sa o am la sfarsit, atunci cand, cel putin teoretic, ar trebui sa "culeg" ceea ce am "semanat". Iar cand in cele din urma se indeplinesc (sau nu chiar) toate cele, imi dau seama ca de fapt drumul (daca ii pot spune asa) de pana la obtinerea rezultatului are si el deliciul lui constant (desi uneori poate foarte usor sa serveasca drept o consolare pentru un esec). E o intrepatrundere careia inca nu i-am gasit o explicatie logica.
ce e mai important psihicul sau fizicul ?Consider ca pentru a fi un catarator bun sau foarte bun, optim ar fi sa existe un echilibru intre psihic, tehnic si fizic, cu o usoara aplecare catre psihic. Spun asta pentru ca oricat de tehnic sau puternic ar fi un om, in situatii critice de presiune pshica scapata de sub control corpul nu mai functioneaza la capacitatea lui maxima. Forta si tehnica se pot acumula relativ usor, cu un program bun de antrenament (niste exercitii repetate intr-o perioada de timp) dar cand vine vorba de diferentiere intre cei fortosi si cei puternici componenta psihica decide ierarhia. Este stiut faptul ca intr-un concurs nu castiga mereu cel care e cel mai bine pregatit fizic
care este punctul tau forte ?Atitudinea afisata fata de obiectivele propuse (nu doar in sport ), faptul ca ma recuperez repede dupa acidentari (glumind, in discutiile cu prietenii le spun ca sunt de "piatra"), am si destul noroc, pot tine prize mici (de cand am inceput sa ma catar am observat chestia asta asa ca am antrenat calitatea pana a devenit ceva ce ma caracterizeaza in mare masura sportiv catarator)
Dry tooling and Ice climbing in Gressoney, Aosta valley, Italy from sebastien montaz-rosset on Vimeo.