eCLIMB.ro

Belogradchik - o zona de poveste
postat de geo_bivuac
 
In urma postului de pe Facebook din 11 septembrie 2016 a lui Laurentiu Anghel in care era o fotografie generala a zonei de catarare Belogradchik intru in discutii cu el si hotaram ca in week-endul urmator sa iesim impreuna pentru a explora noua zona. 

Zis si facut, vineri dimineata la ora 5 suntem in masina bine echipati si cu voie buna pornim la un drum de circa 5 ore pana in localitatea Belogradchik. Aici descoperim o zona de vis, multe tancuri izolate, unele mai curate, altele mai murdare (in functie de orientare), unele mai compacte altele mai friabile, dar care impreuna asigura un peisaj extraordinar.

DJI_0119.jpg
click pe foto pentru a mari

Nestiind de unde sa o apucam lasam masina in centrul orasului, luam echipamentul cu noi si pornim la pas sa vizitam Belogradchik Rocks, un parc natural si o atractie turistica.

Accesul este extrem de usor de facut in parc un drum de masina (forestier) si mai multe poteci strabatand zona. 

DJI_0125.jpg
click pe foto pentru a mari

La intrare ne intampina Adam si Eva cu un traseu ce urca fix hornul dintre ele si mai apoi pe fata turnului mai inalt.

adam.jpg
Foto: Tihomir E. Mladenov

Aveam la noi un topo imprumutat si pentru inceput ne era destul degreu sa ne orientam in zona, dar in scurt timp aveam sa descoperim secretele zonei si dupa circa jumatate de ora aveam primul tanc catrat: Grosser Klaus - Alter Weg VIIa (gradele sunt saxone nu UIAA), un tanc scurt echipat integral cu ancore mecanice.

1.jpg

Ajunsi sus ne scriem numele in caietelul de varf si coboram repede in rapel de pe el.

20160916_123407.jpg

Caldura isi face simtita prezenta si ne obliga sa cautam izvorul ce era marcat undeva pe poteca principala. Zona este arida si am intalnit o planta spinoasa agatatoare atat la baza cat si in unele hornuri din trasee. 
Dupa hidratare incepem sa cautam iar ceva turnuri pe care sa le cataram. la o intersectie de drumuri inalnim un turn care credam ca are un traseu amenajat si a carui schita semana aproape identic cu ce vedeam noi. 
Ne echipam si eu plec cap pe un horn deschis unde plasez doua asigurari mobile, ajung pe fata mai plasez vreo 3-4 asigurari mobile. Dupa circa 20 de metri ajung la un  pasaj fara posibilitati de plasamente si merg circa 10 metri pana in horn unde plasez un friend si constat ca nu suntem in traseul pe care il credeam noi, de unde continui si in circa 10 metri regrupez intr-o strunga. 
Vine si Laurentiu si ne dam seama ca tocmai am facut o premiera in Frontscheibe pe care am intitulat-o Strunga Ciobanului. Din strunga mai era un horn de 8 metri pana in varful acestui tanc. 
De aici am facut repede rapel si am luat inca o pauza de masa si hidratare binemeritata.

strunga_ciobanului.jpg
Strunga Ciobanului-Frontscheibe
click pe foto pentru a mari

Spre seara ne hotaram sa mai facem un traseu si alegem Traseul Riesenpfad VIIa (traseul 6 pe schita). Laurentiu pleaca cap pe prima LC de 30 de metri o fata compacta unde asigura 4 ancore mecanice dupa care regrupeaza intr-o strunga. Il urmez in scurt timp si plec cap pe cea de a doua lungime de coarda, dar cum amandoi am uitat pe unde urmeaza traseul am deviat prin alt traseu, un horn de circa 20 metri cu o singura asigurare si ajungem pe varf cand apunea soarele.

reise.jpg
click pe foto pentru a mari 

3.jpg

Apusul se arata extraordinar de frumos in zare.

20160916_194544.jpg
click pe foto pentru a mari

A doua zi am hotarat sa facem ceva trasee ce parcurg tancurile izolate si frumoase. 
Primul traseu a fost Alter Weg (traseul 1 pe schita) VIIb din tancul Madona un traseu asigurat cu 4 ancore mecanice pe 15 metri. 

madona.jpg

Am urcat cu drona pe acest tanc si ne-am facut poze victoriosi pe el. 

DJI_0055.jpg
click pe foto pentru a mari

De aici am continuat pe deal si am ales sa ne cataram pe piscul Reiter pe traseul Aufstieg VIIb cel mai subtire tanc vazut pe aici si cel ce se vede de peste tot din zona.
Traseul se este frumos pleaca pe un horn generos in plasamente si continua pe fete unde se gasesc fisuri pentru plasamente. Aproape de varf este montata o ancora mecanica ce iti ofera un confort psihic in zona usor friabila. 

reiter.jpg

DJI_0073.jpg
click pe foto pentru a mari

Dupa o pauza binemeritata alegem sa parcurgem ceea ce va fi cel mai frumos traseu parcurs de noi in acest trip Friedenstaube VIIb din piscul Kolibri
Traseul este deschis de renumitul fotograf si catarator Heinz Zak este compact, pe prima lungime are 2 ancore mecanice si nu sunt alte posibilitati de plasare de mobile. Cea de a doua lungime este ceva mai sustinuta, la plecare primeste plasamente mobile, dupa care intra pe tancul propriuzis si are 3 ancore mecanice. 
Ajunsi pe varf completam caietul ne pozam si ne retragem prin rapel de pe varf.

kolibri.jpg


kol_2.jpg
click pe foto pentru a mari

kol.jpg

Pe seara ridicam drona deasupra intregii zone si facem cateva poze de ansamblu. 

4.jpg
click pe foto pentru a mari

5.jpg
click pe foto pentru a mari

6.jpg
click pe foto pentru a mari

7.jpg
click pe foto pentru a mari

In ultima zi am ales sa mergem sa cataram traseul Hexenschuss VI din Tempel der Musen. Prima lungime merge pe o fisura mai larga si apoi pe un horn si are pozibilitati multiple de plasamente mobile. In cea de a doua lungime am intalnit un offwidth foarte greu pe care l-am ocolit prin traseul Musenkuss VIIb. Ajunsi pe varf cautam ancora de rapel si coboram la baza peretelui. 

Nota generala: zona este deosebita prin peisaj si pereti, catararea este aventuroasa, pe alocuri periculoasa (asigurari rare, stanca friabila si plina de licheni), dar pentru cei experimentati poate oferi niste senzatii tari si o susrsa de inspiratie pentru ce reprezenta si reprezinta cataratul saxon. 

Camparea se poate face langa izvorul din cadrul parcului, la camping Madona sau la hotelul din oras. 

Recomand cu caldura acesasta zona cu un potential nelimitat de trasee, sute de tancuri.

Pentru mai multe detalii accesati blogul personal al lui Laurentiu Anghel click aici

8.jpg
click pe foto pentru a mari 

9.jpg
click pe foto pentru a mari 

10.jpg
click pe foto pentru a mari



Belogradchik conglomerat bulgaria


postat de geo_bivuac


Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo

Filtrati dupa genul de catarare
 



postat de geo_bivuac
17
November
2015
Bogdan Rus. Cine e, de ce se catara el si cum se vede catararea prin prisma lui



postat de jean
09
April
2012
Un scurt review pentru espadrilele de catarat TYPHOON



postat de geo_bivuac
22
March
2012
Refacerea dupa efort-privire sintetica


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Rocklands: a trad diary

Cohn Robert in Pasarea Furacioasa

Patxi Usobiaga multi-pitch

TOATE FILMELE
 
   


postat de geo_bivuac
10
January
2023
Un traseu mixt, de gheata si dry, 5lc, WI3/M4, cca. 210m in peretele Caltunului din Fagaras



postat de geo_bivuac
02
May
2022
Cum weekendul ce a trecut a fost 1 mai muncitoresc,Alex Paul Manoliu impreuna cu Andrei Gurgu si Stefan Ionescu au plecat la munca in Cheile Dobrogei cu plan de a amenaja cateva trasee noi de escalada.



postat de Andrei
19
July
2021
UnTold agam - un traseu frumos, usor, la 50m in spatele ref. Caltun.



postat de geo_bivuac
17
November
2020
Caracteristica zonei: roca este calcar. Peretii sunt in general de dimensiuni intre 15-50 m. sportiva sunt echipate cu ancore mecanice, urechi si top-uri cu lant sau urechi cu inel

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.