eCLIMB.ro

Chiar cu orice pret gandire pozitiva ?
postat de geo_bivuac
 
De multe ori am auzit propoziţii/fraze care cuprindeau sintagma:
„Dragă, trebuie să gândeşti pozitiv!” sau 
„Dacă nu ai să gândeşti pozitiv nu ai să…..” sau 
„Ca să reuşeşti trebuie să gândeşti pozitiv!”
„Dacă vrei să câştigi mulţi bani trebuie să-şi schimbi atitudinea şi apoi, să gândeşti pozitiv!”

  Cred că nu numai eu le-am sesizat ca şi formulări….numai că pe mine mă deranjează din ce în ce mai mult şi mai ales atunci când sintagma GÂNDIRE POZITIVĂ este asociată cu imperativul TREBUIE (Cine spune că trebuie ? În ce calitate ? Pe ce criterii?). 
  Pe de altă parte, cel mai frecvent primim sfaturi de la cei din jur despre cum ne-ar fi nouă bine sau ce să facem, cum să acţionăm spre binele nostru! Asta este culmea paradoxului! 
  Exagerarea vine din faptul că unora le-a reuşit atunci când au gândit pozitiv, în anumite situaţii şi au extrapolat reuşita, au generalizat-o. Pentru ca apoi, să o vândă frumos ambalată (cel mai frecvent povestea vieţii lor) şi să tragă concluzia că dacă gândesc pozitiv le merge bine. 
  De aici şi până la a genera un fenomen de masă şi apoi, de a manipula minţile unora dintre noi nu a mai fost decât un pas.
  La sfârşitul sezonului competiţional, un copil, de la tenis, mi-a pus o întrebare năucitoare şi provocatoare, în acelaşi timp: 
„Cum să gândesc pozitiv, cum îmi spun părinţii, când eu simt că nu mai pot?” 

  Din experienţa mea am sesizat că există trei situaţii distincte:
1.gândirea pozitivă funcţionează 
2.gândirea pozitivă iniţial funcţionează pentru ca la un moment dat să nu mai apară rezultatele scontate
3.gândirea pozitivă nu are cum să funcţioneze.

nivelurile_neurologice_ale_schimbarii.jpg

Nivelurile neurologice ale schimbarii

  Pe baza Piramidei nevoilor oamenilor după motivaţie elaborată de Abraham Maslow, Robert Dilts a conceput Piramida nevoilor neurologice ale schimbării: Obţinerea unui rezultat este posibilă atunci când cele mai multe elemente care aparţin diferitelor niveluri sunt convergente. Cu cât condiţiile de la bază nu sunt îndeplinite cu atât mai puţin probabilă este reuşita gândirii pozitive. De ex. unui copil care este obosit, a mers cu trenul/maşina 5 ore, îi este foame, intră pe teren şi are un adversar care este mult mai bine dezvoltat decât el nu poţi să-i spui să gândească pozitiv dacă pierde. În această situaţie îi aduci aminte de cea ce ştie nu să facă abstracţie de realitate! (A face abstracţie de realitate în această situaţie este ca un fel de autoiluzionare, autoamăgire). Aceluiaşi copil aflat într-o situaţie diferită: odihnit, corect alimentat, cu antrenamente conform programării, cu un adversar comparabil ca valoare poţi să-i spui atunci când s-a deconcentrat şi pierde: „Hai, gândeşte că poţi, hai gândeşte la victorie!” este mult mai credibil pentru el că poate, simte şi el acest lucru, şi rezultatul poate să apară. 
  Deci, gândirea pozitivă poate funcţiona dacă cât mai multe elemente ale piramidei sunt convergente. În această situaţie poţi să gândeşti pozitiv tocmai ca să te mobilizezi, să-ţi aduni rezervele, să faci apel la resursele pe care le ai. Cu alte cuvinte, 
ceea ce îţi propui este bazat pe ceea ce crezi că ai putea obţine ţinând seama de calităţile, abilităţile, calităţile pe care le ai natural şi pe care le-ai lucrat, antrenat, dezvoltat în condiţii optime.
  La aceasta se adaugă un scop specific, cuantificabil, de atins, realistic fixat în timp. Ştiu că poate părea un pic prea sofisticat, dar chiar este complicat şi acesta este unul dintre motivele pentru care consider că pregătirea psihologică pentru concurs este o activitate extrem de complicată, laborioasă şi care nu poate fi făcută numai cu o „gândire pozitivă”. Este şi motivul pentru care am elaborat un concept atot-cuprizător, mai larg – Gândire performantă (vezi articolul).
  La un moment sportivi de mare performanţă pur şi simplu renunţă la sport chiar dacă ar putea continua. Teoretic, se pot găsi câţiva prieteni prin jur care să le „servească” câteva lecţii de gândire pozitivă şi totuşi nu funcţionează…pentru că apar întrebări de tipul: „Pentru ce fac eu asta?” sau „Pentru ce mai fac asta….când aş putea să…?” În situaţia în care cineva are astfel de întrebări nivelele inferioare (mediul, obiceiurile, abilităţile, credinţele şi valorile) sunt în armonie între ele,dar nu şi cu descoperirea propriei identităţi. Poate că poate părea uşor ciudat să-ţi pui astfel de întrebări, totuşi ele sunt etape normale ale procesului de evoluţie.
  Aş vrea să se înţeleagă că acest tip de gândire – pozitivă cu ori ce preţ nu are cum să funcţioneze ori cum, oricând, în ori ce fel de situaţie, pentru ori cine. Este ca un fel de autohipnoză pe care suntem tentaţi să o aplicăm şi apoi, să avem o scuză bună dacă nu am reuşit (urmează să explic în articolul Profeţii autoîmplinite).
  Există situaţii în care gândirea pozitivă „extremă” chiar nu este indicată: ce s-ar întâmpla dacă am ceda impulsului „pozitiv” de a traversa strada când tocmai vine o maşină, sau am ceda tentaţiei de a ne juca cu un fluture superb, colorat şi care zboară (noi fiind la etajul X !!!!!) ….şi exemplele pot continua. 
  Un cuvânt care începe să-şi facă loc în vocabularul meu, din ce în ce mai frecvent, este MODERAŢIA cred că poate fi aplicat şi în gândire. Moderaţia realistică bazată pe analiză, pe logică, pe evaluare. De multe ori îi învăţ pe cei cu care lucrez să-şi spună lucruri şi să gândească pozitiv, dar să nu o facă AUTOMAT sau ca un AUTOMATISM ci, după ce şi-au spus acest lucru să îşi ia câteva secunde şi să analizeze ce simt în corp, dacă cred că se poate aplica, dacă nu apare altă idee în minte, poate o soluţie, chiar ….şi numai după aceea să continue să gândească pozitiv.

Profesor Univ.Dr. Paula Drosescu
 medic primar Medicina Sportiva
 Universitatea “Al.I.Cuza” Iaşi
Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport


gândire pozitivă gândire performantă sport escalada


postat de geo_bivuac


Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo

Filtrati dupa genul de catarare
 



postat de geo_bivuac
22
March
2012
Rolul esential al hidratarii in timpul si in afara antrenamentului competitiei.



postat de geo_bivuac
06
April
2015
În lumea sportului de performanţă se discută din ce in ce mai mult despre creşterea performanţelor sportive prin metodica de antrenament dar, şi prin metode de refacere a organismului.



postat de geo_bivuac
23
May
2013
Este un drum inceput in 2008 odata cu victoria magnifica a Antoniei Trifu la Imst (Austria) si continuata apoi cu succesele din 2011 ale lui Calin Enache, la Petzen si Cristian Rapa, in 2012, la Arco (Italia).


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Lilian Ungureanu M10

Learning to Fly

Alex Honnold - El Sendero Luminoso

TOATE FILMELE
 
   


postat de geo_bivuac
10
January
2023
Un traseu mixt, de gheata si dry, 5lc, WI3/M4, cca. 210m in peretele Caltunului din Fagaras



postat de geo_bivuac
02
May
2022
Cum weekendul ce a trecut a fost 1 mai muncitoresc,Alex Paul Manoliu impreuna cu Andrei Gurgu si Stefan Ionescu au plecat la munca in Cheile Dobrogei cu plan de a amenaja cateva trasee noi de escalada.



postat de Andrei
19
July
2021
UnTold agam - un traseu frumos, usor, la 50m in spatele ref. Caltun.



postat de geo_bivuac
17
November
2020
Caracteristica zonei: roca este calcar. Peretii sunt in general de dimensiuni intre 15-50 m. sportiva sunt echipate cu ancore mecanice, urechi si top-uri cu lant sau urechi cu inel

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.