eCLIMB.ro

Nu am ales eu cataratul, ci au ales altii pentru mine - Catri
postat de geo_bivuac
 
Catrinel Enache este o fata marunta din Brasov cu zambetul pe fata mai tot timpul. Are atat de multa energie ca si cei de langa ea o primesc. Face tot timpul ceva, daca nu catara e la schi sau e la sala cu copii pe care-i invata sa catere. Mai jos am reusit sa o scot din rutina zilnica si sa-i pun cateva intrebari. 

601606_523898251018896_1615314227_n.jpg

Cum ai inceput sa te cateri?
Pot spune ca nu am ales eu cataratul, ci au ales altii pentru mine (Nusa si Croc- asa zisii “ai lui Catri”) :)
Asa am fost crescuta: in spiritul naturii, a tot ceea ce inseamna munte, catarat, schi. La inceput cand mergeam pe munte cu ai mei, totul era la modul general- plimbarici pe munte, vai, creste, paduri, schi, catarat. Fiecare weekend era dedicat turelor pe munte. Dupa ce am devenit “prea mare sa merg cu mama si cu tata ” pe munte, m-am nimerit langa prieteni care sa faca si ei treaba asta.  Alaturi de ei m-am apucat mai serios de catarat. (Pti si Bogdan- cunoscuti deja de publicul catarator).

IMG_8897.jpg

Ce inseamna pentru tine alpinismul?
Alpinismul dupa mine este o mixtura care are la baza muntele, stanca, omul, inaltimea, miscarea, uneori zapada si gheata, o implicare fizica si psihica totala, explorare, conditii dure... si mult echipament.

Dar boulderingul?
Este esenta “tare” a aplinismului. Este alpinismul redus la 1, 2, 3 miscari intense si foarte dificile. Unii il privesc strict ca pe un antrenament pentru escalada si alpinism, altii il privesc ca pe o distractie, altii il privesc ca pe un sport in sine. Eu tratez boulderingul cu “seriozitate” :) Ma ajuta sa lucrez izolat pe punctele mele slabe (aici ma refer la power, dinamica, tehnica de catarat, concentrare, focus). 

Cat de mult timp dedici muntelui?
Din pacate mult mai putin decat as vrea. Desi tot ceea ce fac are la baza MUNTELE (si NATURA), si activitatile pe care le gazduieste EL. 

Cum te-au influentat parintii in viata de catarator? 
Mama MEA- un om in miniatura cu o vointa de fier. Stiu ca suna ca un cliseu “prima romanca care a urcat fara oxigen suplimentar si fara ajutorul serpasilor la 8000m ”, insa daca ati cunoaste-o pe mama (si cei un metru cinzeci ai ei), daca ati sti ce inseamna sa cari un rucsac de 30 de kg in spate (greutatea ei fiind de 40 de kg), si daca ati cunoaste conditiile dure pe care le intalnesti pe un varf de 8000 de metri ati spune: Da dom’le, doamna Nusa e o super-doamna! Deci: Mama mea e cea mai tare!
Tata: Daca v-ati catarat in Idvig in Peretele Animalelor in Pantera Roz sau Cotofana, in Fata Inalta in Traseul Catrinel- stiti cine este Croc. Un simpatic :) 

tamina.jpg

Forta sau tehnica?
La inceput tehnica si pe urma forta si tehnica. Nu cred ca poti functiona in parametri optimi fara sa le ai pe amandoua. La incepatori cred ca trebuie mai multa tehnica, iar la cei care practica cataratul de multi ani – si la care vine de la “sine” tehnica le-ar trebui “FORTA”.

Care este telul tau in viata?
UA! Asta da intrebare! Telul meu in viata este sa fiu fericita :) Sa am un echilibru in tot ceea ce fac. Si sa ma catar mai bine ca ieri! 
Peace and love (in tot)!

Ce te vezi facand peste 10 ani? 
Peste 10 ani imi doresc sa fiu tot o cataratoare- mai inteleapta si mai puternica :) Motivata si cu suficient timp liber.

Nebunie versus determinare ?
Nu exista motivatie serioasa fara putina nebunie, MACAR! Cataratul/ boulderingul/alpinismul sunt sporturi care nu te lasa sa te dezvolti daca nu esti suficient de determinat si daca nu tragi nebuneste de tine! Insa alpinismul si cataratul sunt activitati care cer un echilibru. 

_SAM4058.jpg

Consideri ca esti o feminista in lumea catararii?
Traiesc intr-un mediu de catarat cu oameni faini, care nu ma fac sa simt nevoia de a fi feminista. Desi recunosc ca uneori am tendinta sa-mi gasesc scuze in faptul ca sunt fata (dar nu des).

Cateva cuvinte despre cele mai tari trasee parcurse.
Nu pot spune ca ma mandresc in special cu vreun traseu pe care l-am parcurs. Insa din fiecare proiect la care am lucrat am invatat lucruri si m-au ajutat sa ating nivele noi. Ca la jocurile pe calculator daca vreti :) N-am lucrat niciodat un proiect foarte mult. Si cred ca POT face trasee mai grele decat cele pe care le-am parcurs pana acum. Nu poti face (de exemplu) 8b daca nu te dai pe trasee de gradul 8b :)

Spune-ne cateva cuvinte despre metodica de antrenament.
Bogdan se ocupa de antrenamentul meu (deci sunt o norocoasa). Imi place sa ma antrenez si sa trag de mine. In functie de obiectivul pe care il am ma antrenez 3, 4 sau 5 zile pe saptamana. Eu cred ca pentru a maximiza potentialul unui antrenament (orice tip de antrenament ar fi) trebuie sa fii disciplinat, autodidact, autocritic si motivat!

Ce am putea face? Sau cine ar trebui sa faca ceva?
Fiecare din noi (noi ca oameni, noi ca cluburi, noi ca federatie) ar trebui sa facem ceva pentru sportul pe care il iubim, pentru ca acesta sa devina mai popular si mai la indemana (pentru performanta avem nevoie de o masa mai mare de practicanti). Noi incercam sa facem :) Facem catarat cu copii, ii aducem in natura, ii invatam sa schieze, ii invatam sa respecte muntele, sa-l iubeasca, sa nu-l considere periculos, le aratam ca trebuie sa fie mandri ca practica un sport (ceea ce e tot mai rar la copiii din zilele noastre), iar celor mari (care se apuca de catarat) incercam sa le dam directii corecte pe care sa le urmeze. 

DSC_5866.jpg





Catrinel Enache brasov escalada bouldering


postat de geo_bivuac


Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo

Filtrati dupa genul de catarare
 



postat de geo_bivuac
03
November
2019
Un scurt interviu cu Dumitrica Vasile despre cum a ajuns sa deschida trasee de TRAD in peretii Romaniei.



postat de geo_bivuac
08
December
2015
Cel mai frecvent primim sfaturi de la cei din jur despre cum ne-ar fi nouă bine sau ce să facem, cum să acţionăm spre binele nostru! Asta este culmea paradoxului!



postat de jean
09
April
2012
Un scurt review pentru espadrilele de catarat TYPHOON


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
ATC-Ghid de folosire

Chris Sharma sends Dessechement Planetaire

Rockin Cuba - Trailer

TOATE FILMELE
 
   


postat de geo_bivuac
10
January
2023
Un traseu mixt, de gheata si dry, 5lc, WI3/M4, cca. 210m in peretele Caltunului din Fagaras



postat de geo_bivuac
02
May
2022
Cum weekendul ce a trecut a fost 1 mai muncitoresc,Alex Paul Manoliu impreuna cu Andrei Gurgu si Stefan Ionescu au plecat la munca in Cheile Dobrogei cu plan de a amenaja cateva trasee noi de escalada.



postat de Andrei
19
July
2021
UnTold agam - un traseu frumos, usor, la 50m in spatele ref. Caltun.



postat de geo_bivuac
17
November
2020
Caracteristica zonei: roca este calcar. Peretii sunt in general de dimensiuni intre 15-50 m. sportiva sunt echipate cu ancore mecanice, urechi si top-uri cu lant sau urechi cu inel

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.