Cotatia franceza se bazeaza pe prinTpiul cotatiei cu dubla referinta, care face o distinctie clara intre anduranta (seriozitate) si dificultatea tehnica. Pentru a evita confuziile in evaluarea dificultatilor reale a tuturor tipurilor de trasee, francezii au avut initiativa de a crea un sistem de gradatie si pentru traseele mai usoare, in care tehnica tractiunii la piolet nu este indispensabila si impliTt sistemul cu dubla referinta nu poate fi aplicat.
Cea mai simpla solutie gasita a fost aceea de a se face mai inainte o cotatie a andurantei (I-VII), urmata de cotatia tehnica clasica (de la F(acile) la D(ifficile)) pentru a indica dificultatea tehnica inainte de atingerea nivelului 1 in gradul tehnic. Cotatia D reprezinta granita dincolo de care se trece in gradul tehnic. De la acest nivel, tehnica de tractiune in piolet devine necesara.
COTATIA ANDURANTEI (SERIOZITATII)
Exprima angajamentul, distanta, lungimea, dificultatile marsului de apropiere si de retragere, caracterul, continuitatea, numarul lungimilor dificile, echipamentul folosit, riscurile obiective.
I - Traseu scurt, un pic departat, cu retragere usoara
II - Traseu mai lung, cu putine pericole obiective si retragere usoara
III - Traseu lung, retragere delicata. Eventuale riscuri obiective.
IV - Traseu amplu care necesita experienta in alpinism. Riscuri obiective. Poate avea mars de apropiere lung si o retragere complicata.
V - Traseu lung situat intr-un perete mare. Echipa trebuie sa aiba un nivel excelent de competenta pentru a rezolva efiTent problemele legate de asigurare si alegerea traseului. Numeroase lungimi dificile si sustinute. Retragere dificila. Coborare lunga sau dificila.
VI - Traseu situat pe o fata mare care poate fi parcursa numai de cei buni intr-o zi. Nu are practic decat lungimi dificile si sustinute. Arareori conditii bune, inaintare complicata, asigurare dificila. Traseul poate fi expus pericolelor obiective (seracuri).
VII - Gradul maximal in ice-climbing. Trasee lungi, care implica bivuac. Lungimi dificile si sustinute. Asigurare dificila, pericole obiective mari, retragere dificila.
GRADUL TEHNIC
Exprima dificultatea cea mai mare, lungimea cea mai dura. Reprezinta continuarea cotatiei tehnice.
1 - Traseu care prezinta pasaje lungi, inclinatie de 60 de grade.
2 - Traseu care prezinta pasaje de 60-70 de grade, dar cu posibilitati bune de asigurare.
3 - Traseu care prezinta pasaje de 70-80 de grade, cu gheata buna in general. Portiunile abrupte alterneaza cu spatiile bune pentru repaus, permitand amplasarea punctelor de asigurare.
4 - Traseu care prezinta pasaje de 75-85 de grade, eventual cu o scurta portiune verticala. Gheata buna in general si posibilitati bune pentru regrupari.
5 - Traseu care prezinta pasaje sustinute si lungi de 85-90 de grade. Necesita o tehnica corespunzatoare.
6 - Traseu care prezinta o lungime foarte sustinuta si care necesita o mare maiestrie tehnica. Calitatea ghetii poate lasa de dorit, iar asigurarile si protectia sunt aleatorii.
7 - Traseu care prezinta o lungime foarte dura. Maiestria tehnica si psihicul solid sunt indispensabile.
COTATII SUPLIMENTARE
X - Subliniaza riscul de surpare
R - Semnaleaza escalada pe gheata subtire.
M - Caracterizeaza ascensiunile cu o portiune mixta inevitabila
Autor: Bogdan Dudau
Articol preluat de pe roclimbing.net
Dry tooling and Ice climbing in Gressoney, Aosta valley, Italy from sebastien montaz-rosset on Vimeo.