eCLIMB.ro

Gradele de dificultate in ice-climbing
postat de geo_bivuac
 

Gradele de dificultate in ice-climbing

- COTATA FRANCEZĂ -

Cotatia franceza se bazeaza pe prinTpiul cotatiei cu dubla referinta, care face o distinctie clara intre anduranta (seriozitate) si dificultatea tehnica. Pentru a evita confuziile in evaluarea dificultatilor reale a tuturor tipurilor de trasee, francezii au avut initiativa de a crea un sistem de gradatie si pentru traseele mai usoare, in care tehnica tractiunii la piolet nu este indispensabila si impliTt sistemul cu dubla referinta nu poate fi aplicat.

Cea mai simpla solutie gasita a fost aceea de a se face mai inainte o cotatie a andurantei (I-VII), urmata de cotatia tehnica clasica (de la F(acile) la D(ifficile)) pentru a indica dificultatea tehnica inainte de atingerea nivelului 1 in gradul tehnic. Cotatia D reprezinta  granita dincolo de care se trece in gradul tehnic. De la acest nivel, tehnica de tractiune in piolet devine necesara.


COTATIA ANDURANTEI (SERIOZITATII)

Exprima angajamentul, distanta, lungimea, dificultatile marsului de apropiere si de retragere, caracterul, continuitatea, numarul lungimilor dificile, echipamentul folosit, riscurile obiective.

I - Traseu scurt, un pic departat, cu retragere usoara

II - Traseu mai lung, cu putine pericole obiective si retragere usoara

III -  Traseu lung, retragere delicata. Eventuale riscuri obiective.

i

IV - Traseu amplu care necesita experienta in alpinism. Riscuri obiective. Poate avea mars de apropiere lung si o retragere complicata.

V - Traseu lung situat intr-un perete mare. Echipa trebuie sa aiba un nivel excelent de competenta pentru a rezolva efiTent problemele legate de asigurare si alegerea traseului. Numeroase lungimi dificile si sustinute. Retragere dificila. Coborare lunga sau dificila.

VI - Traseu situat pe o fata mare care poate fi parcursa numai de cei buni intr-o zi. Nu are practic decat lungimi dificile si sustinute. Arareori conditii bune, inaintare complicata, asigurare dificila. Traseul poate fi expus pericolelor obiective (seracuri).

VII - Gradul maximal in ice-climbing. Trasee lungi, care implica bivuac. Lungimi dificile si sustinute. Asigurare dificila, pericole obiective mari, retragere dificila.



GRADUL TEHNIC

Exprima dificultatea cea mai mare, lungimea cea mai dura. Reprezinta continuarea cotatiei tehnice.

1 - Traseu care prezinta pasaje lungi, inclinatie de 60 de grade.

2 - Traseu care prezinta pasaje de 60-70 de grade, dar cu posibilitati bune de asigurare.

3 - Traseu care prezinta pasaje de 70-80 de grade, cu gheata buna in general. Portiunile abrupte alterneaza cu spatiile bune pentru repaus, permitand amplasarea punctelor de asigurare.

4 - Traseu care prezinta pasaje de 75-85 de grade, eventual cu o scurta portiune verticala. Gheata buna in general si posibilitati bune pentru regrupari.

5 - Traseu care prezinta pasaje sustinute si lungi de 85-90 de grade. Necesita o tehnica corespunzatoare.

6 - Traseu care prezinta o lungime foarte sustinuta si care necesita o mare maiestrie tehnica. Calitatea ghetii poate lasa de dorit, iar asigurarile si protectia sunt aleatorii.

7 -  Traseu care prezinta o lungime foarte dura. Maiestria tehnica si psihicul solid sunt indispensabile.


COTATII SUPLIMENTARE

X - Subliniaza riscul de surpare

R - Semnaleaza escalada pe gheata subtire.

M - Caracterizeaza ascensiunile cu o portiune mixta inevitabila

Autor: Bogdan Dudau 

Articol preluat de pe roclimbing.net





postat de geo_bivuac


Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo

Filtrati dupa genul de catarare
 



postat de geo_bivuac
10
October
2017
Aceasta petitie este o reactie la evenimentele recente din spațiul public din România, cu referire la amenajarea unei noi faleze de escaladă sportivă în zona Cheilor Râșnoavei.



postat de geo_bivuac
12
March
2012
Gradele de dificultate in ice-climbing



postat de geo_bivuac
29
October
2015
Dupa un an de munca am reusit sa termin documentarul despre zona de catarat Cheile Turzii


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Sasha DiGiulian - Pure Imagination

Wideboyz climb Century Crack

Dry tooling and Ice climbing in Gressoney

TOATE FILMELE
 
   


postat de geo_bivuac
10
January
2023
Un traseu mixt, de gheata si dry, 5lc, WI3/M4, cca. 210m in peretele Caltunului din Fagaras



postat de geo_bivuac
02
May
2022
Cum weekendul ce a trecut a fost 1 mai muncitoresc,Alex Paul Manoliu impreuna cu Andrei Gurgu si Stefan Ionescu au plecat la munca in Cheile Dobrogei cu plan de a amenaja cateva trasee noi de escalada.



postat de Andrei
19
July
2021
UnTold agam - un traseu frumos, usor, la 50m in spatele ref. Caltun.



postat de geo_bivuac
17
November
2020
Caracteristica zonei: roca este calcar. Peretii sunt in general de dimensiuni intre 15-50 m. sportiva sunt echipate cu ancore mecanice, urechi si top-uri cu lant sau urechi cu inel

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.