Premiera fericita pentru doi oradeni. in cele mai reci zile ale lunii februarie, 15-22, ei au deschis, in Cheile Bicazului, traseul botezat Zeitgeist (Spiritul timpului). Potrivit unui comunicat al Salvamont, promotorii acestei initiative "unice in Romania" au fost Leslie Fucsko, alpinist de renume in stilul "big wall" si Emilian Camerzan Emilian, cunoscut sub porecla Espo.
"Traseul are un grad de dificultate de 6a+ plus la liber, pasaje de A4 plus la artificial, este de 420 de metri lungime, 300 de metri inaltime, avand in total 11 lungimi de coarda. Ideea premierei s-a nascut vara trecuta, cu ocazia cursului de initiere in tehnici de catarare stil "big wall", sustinut de Leslie Fucsko, ghid alpin care traieste de mai bine de 20 de ani in Franta", arata comunicatul Salvamont.
Doi cataratori locali, Viorel Boboc si Mircea Opris, au mai incercat sa deschida traseul inca din anul 1983, insa, din motive tehnice, dat fiind gradul foarte mare de dificultate, au abandonat.
Traseul deschis de cei doi oradeni reia linia lui Viorel Boboc si Mircea Opris. "Aceasta se oprea sub un tavan enorm, in dreapta traseului Surplomba, de la Gatul Iadului. Zeitgeist preia aceasta linie si o continua pana la varf", mai arata comunicatul.
Zeitgeist a fost escaladat in 7 zile, cu 6 nopti petrecute in perete, fara legatura cu solul sau cu o oarecare echipa de sustinere, cu un minim de material lasat in urma, in perete (clean aid climbing).
Cititi mai jos un interviu realizat de Salvamont:
- De ce ati ales sa escaladati acest traseu tocmai iarna?
- "Am optat pentru aceasta varianta dat fiind faptul ca peretele se afla la intrarea in chei iar la baza acestuia se afla mai multe chioscuri care vand artizanat, foarte aglomerate in timpul sezonului turistic. Ar fi fost foarte periculos sa ne cataram cu o multime de oameni in jur, deoarece, cea mai mica piatra venita de sus ar fi putut cauza un accident fatal."
- Ati reusit sa alegeti cele mai reci zile ale anului.
- "Initial am mai avut o tentativa, in perioada 3-5 ianuarie, cand ne-am dat seama ca traseul e mai dificil decat ne asteptasem. Am decis atunci sa amanam escaladarea pana in februarie, avand in vedere ca eram limitati ca timp si in speranta ca vom prinde vreme mai calduroasa. intr-adevar nu e foarte placut sa te cateri si sa dormi in portaledge (cort special suspendat) la - 25 de grade. Chiar si pentru localnici, obisnuiti cu iernile grele, a fost extrem de frig in luna februarie. Cat pentru noi, temperaturile scazute au facut sa fie o premiera si mai extraordinara."
- Cu ce fel de alte dificultati v-ati confruntat in timpul escaladarii?
- "Traseul in sine are o dificultate mare, avand in vedere ca 2/3 din acesta este surplombat, fiind de departe cel mai greu traseu de acest gen din Romania. Escaladarea a fost destul de dificila din punct vedere tehnic, considerand dificultatea pasajelor si cantitatea mare de material (120 de kilograme) pe care l-am carat dupa noi, iar temperaturile scazute si ninsoarile l-au facut si mai solicitant."
- in Europa unde mai exista trasee de asemenea dificultate?
- Dupa cunostintele noastre in Muntii Dolomiti din Itaia si in Muntii Picos din Spania exista trasee asemanatoare."
- De ce ati ales numele Zeitgeist traseului?
- "Initial ne-am gandit la numele Suflete inghetate, cred ca va dati seama de ce, dar dupa o vreme am ajuns la concluzia ca numele Zeitgeist, cuvant preluat din limba germana, exprima mai bine semnificatia acestei premiere. Cuvantul se traduce "spiritul timpului", iar traseul intruchipeaza tot ce inseamna cataratul extrem (clean aid bigwall climbing) al timpurilor noastre. Fiind primul de acest gen in Romania, noi speram ca reprezinta inceputul unei noi ere in alpinismul romanesc."
- Ati primit vreun suport financiar pentru aceasta escaladare?
- "A fost o initiativa personala. Toate cheltuielile au fost suportate de noi doi, nu am avut sponsori. insa am folosit multe materiale primite de la sponsorii mei personali." (Leslie Fucsko).
- "in aceasi timp ne-au fost de mare ajutor salvamontistii din Gheorgheni. Ei ne-au cazat si ne-au ajutat la caratul bagajelor sub perete la inceputul catararii iar cu 7 zile mai tarziu, prin zapada pana la brau, ne-au ajutat la caratul lor de pe varful peretelui, pana jos la masina. Ne-au salvat de multa oboseala si pentru asta suntem recunoscatori."
- Sa inteleg ca de acum inainte orice catarator dornic sa parcurga numeroasele lungimi de coarda se poate aventura in traseul deschis de voi?
- "Nu chiar orice catarator, avand in vedere ca noi am lasat un minim de material in perete, adica doar in standuri si la punctele de odihna, asta inseamna ca orice echipa dornica sa repete traseul va trebui sa fie pregatita cu o cantitate coraspunzatoare de echipament si deasemenea, se vor lupta cu aceasi dificultati ca si noi in premiera. Din punctul nostru de vedere aceste aspecte ale cataratului fac acest gen de ascensiune (clean aid climbing) special si deosebit. Recomandam Zeitgeistul tuturor cataratorilor dornici, care se simt destul de pregatiti atat mental cat si fizic sa escaladeze un traseu atat de complex si dificil."
sursa: ebihoreanul.ro
un gujon de 8mm(singurul in tot traseul!)in a sasea lungime + un piton universal
tot in a sasea lungime. Materialul necesar : 1 set de friends(1 buc nr 4!) ,1
set de offset, 1 set metolius rocks, 1 set de totem cam, 2 seturi de aliens, 20
de sky hooks, 37 pitoane variate(16 lame, 4 micro lame, 10 pitoane U, 5 lost
arrows, 2 bird beaks), urechi de 8 si 10mm pt regrupari, 2 corzi si portaledge
obligatoriu, traseul fiind suprplombant pe aproape toata lungimea ei si nu
exista nici un fel de brana pt bivuacuri. Traseul comporta pasaje de escalada
libera 6a/6a+ si lungimi de A1/A2/A3 si doua lungimi cu pasaje de artificial de
A4/A4+. Ultimele 2 lungimi in condiitile actuale de iarna au fost acoperite de
zapada si gheata si au
fost catarate la mixt M4/M5.
Cotatile asteapta confirmatile repetitorilor bineinteles si sunt date numai ca
idee informativa si subiectiva!
ZEITGEIST(Spiritul timpului / L’esprit du temps / Korszellem)este un traseu de
11 lungimi de coarda si aproximativ 420m de lungime de escalada care taie
peretele surplombant de la dreapta la stanga, incepand langa Finala 67 si iese
pe ultimele metri al traseului Armata. Urmarand o linie de fisuri, placi si
gauri improbabile traseul trece printr-un tavan in a cincea lungime si pe urma
inca doua tavane succesive in a opta lungime. Retrageara este problematica dar
nu imposibila...Unele pasaje sunt foarte angajate cu potential de cadere
importanta.Roca este de calitate variabila dar in general fragila si foarte
murdara/prafoasa. Dealungul traseului am gasit in mai multe locuri urme de
tentative(din rapel???)diverse in toate directile unde se gasea o fisura demn de
acest nume.
Un mare si calduros mersi echipei Salvamont din Gheorgheni care ne-au gazduit
dealungul timpului petrecut in zona Bicazului si care ne-au scutit de o zi de
portaj suplimentar de material dupa ce am iesit din traseu in mijlocul noptii de
21 februarie.
Cheile Bicazului a fost foarte calm tot timpul in care am stat in zona...nici o
echipa pt o hivernala demn de acest nume...Localnicii ne-au asigurat ca iarna
asta a fost exceptionala si pt ei...dar si pt noi!
Emil Camerzan & Leslie Fucsko
Aleksandar Mataruga - Dry Tooling M12 from Cristian Todorovic on Vimeo.